Provincie Limburg

Provincie investeert in kleine kernen

Subsidie projecten Vitaliteitsfonds

Gedeputeerde Staten stellen 678.750,-- uit het Vitaliteitsfonds ter beschikking aan vijf projecten. Het Vitaliteitsfonds werd vorig jaar door Provinciale Staten in het leven geroepen om het behoud en herstel van vitaliteit in kernen met maximaal 5000 inwoners te stimuleren. De ingediende projecten uit Valkenburg aan de Geul, Molenhoek, Roosteren, Hegelsom en Neer werden gehonoreerd.

Het Vitaliteitsfonds komt voort uit de constatering dat de leefbaarheid en de (economische) vitaliteit van de kleine kernen onder druk staan en dat de aandacht en de middelen die besteed worden aan plattelandsvernieuwing vooral gericht zijn op de landbouw en de natuurontwikkeling in het buitengebied. Met het fonds wordt onder meer beoogd om de doorwerking van het proces van plattelandsvernieuwing naar de kleine kernen te bevorderen en kansrijke initiatieven te stimuleren. In totaal is voor het Vitaliteitsfonds 816.805,-- beschikbaar, per project is de maximale subsidie 272.268,12.

Het project van Valkenburg aan de Geul heeft betrekking op de verbouw van vijf gemeenschapshuizen in vijf kleinere kernen van deze gemeente. In de verbouwing van deze gemeenschapshuizen is voorzien in een aanzienlijke uitbreiding van het sociale pakket aan voorzieningen dat er geboden kan worden. Dit sociale pakket heeft niet alleen de intentie tegemoet te komen aan praktische behoeften van de inwoners van de betrokken kleine kernen, maar ook in het stimuleren en bevorderen van de onderlinge cohesie en de leefbaarheid in de kernen. De Provincie neemt de helft van de kosten van de uitbreiding van het sociale pakket, oftewel 102.100,-- voor haar rekening.

Het voorstel van de gemeente Mook en Middelaar betreft een centrumplan voor de kern Molenhoek. Molenhoek is een kleine kern met beperkte mogelijkheden voor uitbreiding. Het centrumplan voorziet in upgrading en uitbreiding van het bestaande winkelcentrum, maatregelen voor het verhogen van de (verkeers)veiligheid, sociale woningbouw en het verhogen van de aantrekkelijkheid van het centrum voor alle inwoners. Dit project richt zich op alle drie de betrokken beleidsterreinen en voorziet in maatregelen op zowel het gebied van de locale economie, volkshuisvesting en sociale problematiek. De provinciale bijdrage voor dit project bedraagt 237.000,--.

De gemeente Susteren heeft een projectvoorstel ingediend ten behoeve van de kern Roosteren. Het project beoogt de leefbaarheid en aantrekkingskracht van Roosteren te bevorderen. Onderdeel van het project is de bouw van een nieuw multifunctioneel centrum, uitbreiding (en daarmee behoud) van huisartspraktijk en bank en woningbouw. Dit project richt zich op alle drie de betrokken beleidsterreinen en voorziet in maatregelen op zowel het gebied van de locale economie, volkshuisvesting en sociale problematiek. Hierbij gaat het om een bijdrage van 272.268,--.
De gemeente Horst aan de Maas heeft een aanvraag ingediend voor ondersteuning van de uitbreiding van het gemeenschapshuis in Hegelsom. Het gemeenschapshuis dient uitgebreid te worden met enkele vergader- en bergruimtes teneinde tegemoet te kunnen komen aan de wensen en behoeften van de huidige en toekomstige gebruikers. De subsidie voor dit project bedraagt 41.757,--.

De gemeente Roggel en Neer verzoekt om een bijdrage voor de aanleg van een nieuwe veerstoep voor de fietsveer tussen Neer en Beesel. De huidige (tijdelijke) veerstoep voldoet niet aan de eisen en is niet toegankelijk voor gehandicapten en ouderen. De fietsveer levert een belangrijke bijdrage aan de bekendheid van de kern Neer en brengt een toename van klanten voor de plaatselijke horeca met zich mee. Maximaal toe te kennen subsidie: 25.625,--.
28-8-2002 09:19