Gemeente Nuenen


28-08-2002
Nuenense Begroting 2003 is sluitend.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen presenteert de perspectiefbegroting 2003-2006 aan de diverse raadscommissies.

In tegenstelling tot afgelopen jaren is het nu nipt gelukt een positief financieel toekomstbeeld te laten zien. Volgens wethouder Verhallen (Financiën) "wordt de stemming beter hoewel de gemeente er zeker nog niet is". Na het aantreden van het nieuwe college in april jl. zijn de ´financiële touwtjes´ strakker aangetrokken en wordt een stringenter financieel beheer gevoerd. De lasten voor de burger blijven echter de komende jaren verder stijgen. Het is op dit moment vanuit financieel oogpunt onvermijdelijk om de reeds eerder afgesproken verhoging van de Onroerend Zaakbelasting (OZB) in 2003 met 8%, in 2004 met 7% en 2005 met 6%.
Nu de gemeentelijke herindeling naar alle waarschijnlijkheid geen doorgang zal vinden, is het van groot belang dat een zelfstandige gemeente Nuenen goed is voorbereid op de toekomst en financieel stabiel is.

De perspectiefbegroting geeft een aantal belangrijke investeringen weer. Naast een aantal investeringen in het kader van de interne bedrijfsvoering staan op het programma: huisvesting primair en voortgezet onderwijs (ontwikkeling brede scholen), de invoering van 60 km zones de komende jaren aan de Broekdijk e.o. en de Soeterbeekseweg e.o., de realisatie van een ruimte voor luide muzieksoorten, voorzieningen in wijkcentra op wijkniveau waarbij de belangrijkste doelgroepen zijn de jeugd tot 13 jaar en de ouderen en ten slotte de reconstructie van een aantal hoofdwegen, waaronder afronding Geldropsedijk, de reconstructie Collse Hoefdijk en Smits van Oijenlaan met de aanleg van diverse rotondes. Deze investeringen kunnen de komende jaren binnen de aanwezige budgettaire ruimte worden gerealiseerd.

Nadat de diverse raadscommissies zich over de perspectiefbegroting hebben gebogen wordt deze verwerkt in de definitieve (program)begroting welke op 7 november dit jaar in de raad wordt besproken.