Gemeente Bergen


Brief burgemeester inzake Laarbruch


Burgemeester stuurt brief aan Bezirksregierung

Nog geen reactie op bezwaren vliegveld Laarbruch

Afgelopen dinsdag 13 augustus stuurde burgemeester Klaverdijk een brief aan de Regierungspräsident J. Büssow van de Bezirksregierung Düsseldorf.

In deze brief sprak hij zijn teleurstelling en verontwaardiging uit over het feit dat de Bezirksregierung nog steeds niet gereageerd heeft op de binnengekomen (Nederlandse) bezwaren tegen de verleende vergunning van vliegveld Laarbruch. Hierna volgt de hele inhoud van deze brief.

"Geachte heer Büssow,

In de maand juli 2001 zijn bij u 3300 Nederlandse bezwaren ingediend tegen de verleende vergunning voor de Flufhafen Niederrhein.

Bijna een jaar zijn we nu verder en de bezwaarden hebben nog steeds geen enkel antwoord van u ontvangen. Het minste wat zij hadden mogen verwachten lijkt mij toch wel een bevestiging van de ontvangst van het bezwaarschrift en een overzicht van de te volgen procedure.

Ik spreek dan ook mijn diepe teleurstelling uit over het volkomen negeren van de belangen van mijn burgers. Dat er nog geen beslissing genomen is op alle bezwaarschriften kan ik mij, gelet op de complexheid en de hoeveelheid ervan, voorstellen. Maar het zou toch een betrekkelijk kleine moeite betekend hebben de bezwaarden ten minste op de hoogte te brengen van de stand van zaken op een bepaald - redelijk - moment en daarbij de in Duitsland gebruikelijke procedure te schetsen.

De enige berichten die de burgers nu ontvangen bereiken hen via de media. En dat zijn dan alleen nog maar vaak positieve berichten over de vorderingen met betrekking tot de definitieve start van de Flughafen Niederrhein. Ik kan begrijpen, dat men zich dan telkens afvraagt of er überhaupt nog wel aandacht wordt besteed aan de ingediende bezwaren. In mijn ogen heeft een bezwaarde - zoals in Nederland gebruikelijk is - het recht binnen een redelijke termijn antwoord te krijgen op zulke vragen.

In uiterste nood wendt men zich dan tot de plaatselijke overheid i.c. de gemeente Bergen maar wij kunnen hun helaas ook niet veel meer vertellen dan wat ons bekend is. Ook als collega-overheid blijven wij verstoken van ook maar de geringste vorm van informatie over rechtsgang en procedure.

Ik vind, dat hiermee de fatsoensnormen overschreden worden. De maatschappij die wordt gevormd door de burgers en niet door de overheid heeft recht op dit soort basale informatie. Vandaar, dat ik er zeer sterk bij u op aandring om uiterlijk binnen één maand alle bezwaarden op de hoogte te brengen van de stand van zaken tot op dat moment en hun ook de procedure te schetsen.

Hoogachtend,

De burgemeester van Bergen,

C.W.H.M. Klaverdijk"