Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 27-08-2002
Onderwerp: Parkeren

Het college van B&W heeft vandaag besloten het voorstel tot verhoging van de parkeertarieven voor inspraak vrij te geven. Oorzaken van de verhoging zijn de inflatiecorrectie en het gratis toegankelijk maken van algemene invalidenparkeerplaatsen. De verhoging van de parkeertarieven geldt met ingang van 1 januari 2003 aanstaande. Wethouder Janco Cnossen heeft vrijdag 23 augustus jongstleden het bestuur van winkeliersvereniging CityCentrum ingelicht over de geplande verhoging van de parkeertarieven.

De gemiddelde verhoging van de parkeertarieven is 17%. Deze bestaat voor 15% uit inflatiecorrectie over de afgelopen drie jaren en een inflatieverwachting voor 2003. De overige 2% is om de kosten te dekken die gepaard gaan met het realiseren van gratis algemene invalidenparkeerplaatsen. Een vergelijkingsonderzoek met andere gemeentes zoals Deventer, Kampen, Meppel, Raalte, Amersfoort en Leeuwarden toont aan dat Zwolle qua parkeertarieven gelijk opgaat met de vergelijkbare gemeentes.

Verhoging per zone
Om de parkeerdruk in het centrum te verlagen, is de tarievenverhoging per parkeerzone verschillend. Dit houdt in dat de parkeertarieven in zone I (het centrum) hoger zijn in verhouding tot de zones II, III, IV en daar omheen. De verhoging bedraagt 11 tot 25%.

Inflatiecorrectie
De gemeenteraad heeft op 16 december 1996 besloten om de tarieven voor parkeerapparatuur-plaatsen om de drie jaar aan te passen. De realisatie van nieuwe parkeeraccommodaties, de daarbij bijbehorende voorzieningen en alle bijkomende kosten van onderhoud, beheer, toezicht en dergelijke worden gedekt uit het bereikbaarheidsfonds. Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren zijn deze kosten relatief fors toegenomen. Dit heeft directe invloed op de uurtarieven.

Gratis algemene invalidenparkeerplaatsen
Op dit moment wordt in de gemeente Zwolle op de algemene gehandicaptenplaatsen het tarief van zone IV geheven, dat is ¤ 0,70 per uur. De Zwolse Gehandicaptenraad heeft aan de gemeente een rapport gepresenteerd met daarin de aanbeveling om invalidenparkeerplaatsen beter bereikbaar te maken. Het gratis maken van
invalidenparkeerplaatsen kan worden betaald uit een voorgestelde verhoging en maakt een deel

Inspraak
Het college wil het voorstel om de parkeertarieven te verhogen, voorleggen aan belanghebbenden-organisaties, zoals bewoners-, ondernemers- en winkeliersverenigingen, maatschappelijke en culturele instellingen binnen het parkeerreguleringsgebied en de exploitanten van particuliere garages in Zwolle. Nadat het plan is voorgelegd aan de belanghebbenden, wordt het voorstel inclusief de reacties van de belanghebbenden naar de gemeenteraad verzonden.

Bron: Communicatie Datum van 27-08-2002 tot 02-09-2002