Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 27-08-2002
Onderwerp: Openbare orde en veiligheid

Het college van B. en W. heeft vandaag het voorstel aangenomen dat ingaat op de uitvoering van de motie over de afsluiting van De Markte. Het gebied wordt afgesloten door het plaatsen van een hek De berm langs de Hermelenweg wordt verhard, zie ook het besluit van 19 februari 2002. Ook de financiële consequenties van deze afsluiting zijn meegenomen in het voorstel. Een jaar na de realisering van deze maatregelen wordt de uitvoering van de maatregelen geëvalueerd.

Op 3 juni jl. heeft de gemeenteraad van Zwolle een motie aangenomen over de afsluiting van De Markte. De gemeenteraad heeft in deze motie het college van Burgemeester en Wethouders verzocht om door middel van fysieke maatregelen de homo-ontmoetingsplaats De Markte fysiek af te sluiten voor 1 oktober 2002. Het college van B. en W. heeft vandaag, 27 augustus, het voorstel aangenomen.

Maatregelen
Tot op heden zijn er geen fysieke maatregelen getroffen ter beperking van de overlast. Daardoor kan de effectiviteit van de maatregelen niet worden beoordeeld. Het hele gebied kan niet worden afgesloten, omdat er een visrecht op de plas zit en de vissers toegang tot het gebied moeten hebben. Het gebied ten zuiden van de plas wordt nu door middel van een hek af te sluiten. Een deel van het al bestelde hek kan nu op deze locatie worden geplaatst. De meerkosten van deze variant bedragen nu ¤ 15.000,--. Het graven van een sloot is duurder (¤ 20.000,-- exclusief de jaarlijkse kosten van onderhoud en het afvoeren van de grond). Dit was een voorstel van het CDA. Bij alle varianten voor het afsluiten van het gebied dient de opmerking gemaakt te worden dat niet kan worden gegarandeerd dat deze maatregelen afdoende zijn om het ontmoeten op deze locatie tegen te gaan. Tevens kan niet voorkomen worden dat er elders binnen de gemeentegrenzen een nieuwe ontmoetingsplaats ontstaat.

Wat vooraf ging
De Markte is sinds jaar en dag een homo-ontmoetingsplaats. Sinds 2000 is de plas eigendom van de gemeente Zwolle, daarvoor was het in bezit van Rijkswaterstaat. Sinds 2000 melden buurtbewoners frequent overlast van de bezoekers van de Markte. Naar aanleiding van deze meldingen heeft de burgemeester de teamchef Oost van de politie verzocht zeer regelmatig te surveilleren om zo een beeld te krijgen van de gemelde overlast. Uit de politierapportage is geen objectieve overlast te constateren.

De buurtbewoners melden parkeeroverlast en de naaktrecreatie op de schouwstrook langs de plas. Naar aanleiding daarvan heeft het college op 19 februari 2002 besloten het gebied niet aan de openbaarheid te onttrekken en het ongewild geconfronteerd worden met seksuele handelingen zoveel mogelijk te beperken door het plaatsen vaan een hek. Bewoners van de Steenwetering zijn van mening dat de te treffen maatregelen niet afdoende zijn om het ontmoeten te stoppen.

De voorgenomen maatregelen zijn niet uitgevoerd in afwachting van de commissiebehandeling. Daardoor is de effectiviteit van de maatregelen ook niet beoordeeld. Op 23 april 2002 heeft het college van B. en W. besloten het besluit van 19 februari te handhaven en de eenheid Wijkzaken de opdracht te verstrekken tot het uitvoeren van de fysieke maatregelen. Tijdens de commissievergadering van 16 mei 2002 stemde een meerderheid van de leden in met het voorstel van het college tot het treffen van maatregelen ter beperking van de ondervonden overlast. Deze maatregelen hielden in: het plaatsen van een hek achter het maïsveld, het verruigen van de schouwstrook en het verstevigen van de berm.

Het hek werd besteld. In de raadsvergadering van 3 juni 2002 heeft de raad een motie aangenomen, waarbij het college van B. en W. de opdracht krijgt het gebied afdoende fysiek af te sluiten. Deze motie is uitgewerkt tot een voorstel, dat vandaag door B. en W. is aangenomen.

Bron: Communicatie Datum van 27-08-2002 tot 02-09-2002