Gemeente Voerendaal


28/8/2002 - GGD geeft gratis veiligheidsadviezen aan ouderen

Veiligheidsadvies voor ouderen

Wie wil er niet een leven lang fit en vitaal blijven, lekker genieten en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Iedereen toch!

Een ongeval in of om het huis kan echter een lelijke streep door de rekening trekken. En een ongeluk zit nog steeds in een klein hoekje. Ook bij veiligheid in en om het huis geldt onverminderd het oude gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Met het klimmen der jaren word je namelijk kwetsbaarder; de vervelende gevolgen van ongevallen zijn dan over het algemeen groter. Je zelfstandigheid kan hierdoor zelfs op het spel komen te staan. Daarnaast zorgen veel moderne grootouders als oppas voor hun kleinkinderen. En ook kleine kinderen zijn erg kwetsbaar. Je moet er toch niet aan denken dat je kleinkind iets overkomt in je eigen woning!

Weet u hoe het zit met de veiligheid van uw woning voor uzelf en voor uw kleinkinderen? Vaak zijn we blind geworden voor de gevaren die er op de loer liggen, omdat we al jaren in een voor ons vertrouwde omgeving leven. Gelukkig kunt u zelf iets doen om de veiligheid in en om uw huis op een deskundige wijze tegen het licht te laten houden: vraag het gratis veiligheidsadvies op maat aan!

Wat kunt u verwachten van het veiligheidsadvies op maat? Het veiligheidsadvies op maat is bedoeld voor zelfstandig wonende 55-plussers in onze gemeente. Het advies wordt gegeven door medewerkers van de GGD die opgeleid zijn tot veiligheidsadviseur. Het gaat daarbij om ouderen die dit werk op vrijwillige basis doen. Zij komen op afspraak bij u op bezoek.

Tijdens de rondgang door uw woning kan de veiligheidsadviseur o.a. knelpunten opsporen op het gebied van onder meer brandveiligheid, kinderveiligheid en binnenmilieu. De bevindingen worden geregistreerd op een gestandaardiseerde checklist. Vervolgens krijgt u persoonlijk advies over hoe u de knelpunten simpel, doeltreffend en tegen zo laag mogelijke kosten kunt oplossen.

Het veiligheidsadvies is voor inwoners (55+) van Voerendaal gratis. Het enige dat het u kost is 1 - 2 uurtjes van uw tijd.

Meer informatie?
Met vragen over veiligheid kunt u terecht bij het informatiepunt Gezondheidswijzer van de GGD Oostelijk Zuid-Limburg aan het Overloon 2 te Heerlen. U kunt ook de informatielijn gezondheidswijzer bellen 045-5732330 of uw vraag per e-mail sturen naar gwijzer@ggdozl.nl.