Gemeente Leeuwarden

Vier projecten genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2002 (28/08)

Vier projecten ter voorkoming van criminaliteit zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2002. De genomineerden zijn: het project Horeca Politie Kluizen van de politie Amsterdam-Amstelland, het project Veilig Honk van de gemeente Halderberge, het project Helden rond de Velden van voetbalclub BVO Cambuur en het Rotterdamse project Koninginnen van de Nacht. Dat maakt de Commissie Hein Roethofprijs vandaag bekend in SEC, Tijdschrift over Samenleving en Criminaliteitspreventie De Hein Roethofprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De prijs, waaraan een bedrag van 20.000 euro is verbonden, wordt dit jaar voor de zestiende maal uitgereikt.

Horeca Politie Kluizen

Niet alleen bovenmatige alcoholconsumptie maar ook wapens en drugs dragen bij aan het escaleren van conflicten in het uitgaansleven. Daarom controleert de horeca in het centrum van Amsterdam scherp op de aanwezigheid van wapens en drugs. De verscherpte toegangscontrole heeft ertoe geleid dat de portiers een groot aantal wapens en drugs inzamelen. Tot voor kort vervoerden ze deze `buit' in plastic zakken naar het politiebureau. En als dat teveel rompslomp was, gaven ze de klant bij diens vertrek de goederen terug. Dat is niet meer nodig, nu de Amsterdamse politie horecapolitiekluizen in een aantal uitgaansgelegenheden in het centrum van de stad geïnstalleerd heeft, waarin de portiers de aangetroffen wapens en drugs kunnen deponeren. Iedere maandag ledigt de politie zelf de kluizen. De eerste twee maanden sinds de introductie op 25 maart 2002 verzamelde de politie aldus onder meer 239 xtc-pillen, 91 messen en 39 gasbusjes.

Veilig Honk

Op het platteland moeten leerlingen vaak grote afstanden fietsend naar de middelbare school afleggen en de veiligheid laat dan wel eens te wensen over. Zo ook in Halderberge, waar de leerlingen op sommige routes worden lastiggevallen of gepest. Bij de start van het schooljaar in 2001 hebben gemeente, politie, onderwijs en ouders de handen ineengeslagen en zijn op het meest onveilige fietspad het project Veilig Honk gestart. Langs de route bieden vrijwilligers de scholieren in geval van nood een veilig heenkomen. De Veilige Honken zijn te herkennen aan een speciaal voor dit doel ontworpen bord bij de opvangpunten. De vrijwilligers - vaak bewoners, maar ook bedrijven - zijn gescreend, beschikken over een verklaring van goed gedrag en zijn uitgebreid geïnstrueerd. Tot begin april 2002 is twee keer hulp gezocht na een strafbaar feit en twee maal vanwege pestgedrag. De leerlingen voelen zich aanmerkelijk veiliger op de route. Inmiddels zijn ook andere fietspaden richting school van Veilige Honken voorzien.

Helden rond de Velden

Bij de aanpak van voetbalvandalisme beperkt Cambuur zich niet tot repressieve maatregelen als cameratoezicht en de inzet van politie en stewards. Sinds maart 2000 voert ze een sociaalpreventief supportersproject uit, dat mede geënt is op landelijke richtlijnen en onderzoek naar voetbalvandalisme. Drieledig doel van het project Helden rond de Velden is het terugdringen van de voetbalcriminaliteit, het creëren van een prettige sfeer in en rond het stadion en het voorkomen van recidive bij jongeren met een stadionverbod. De uitvoering van dit gezamenlijke project van Cambuur, politie en gemeente is in handen van Het Buro, dat gespecialiseerd is in intensieve trajectbegeleiding van probleemjongeren. De vrouwelijke, voetballende fancoach speelt een centrale rol in de aanpak. Tijdens de wedstrijden spreekt ze jongeren aan op wangedrag. Ook geeft ze voorlichting op scholen. Het Buro houdt zich bezig met jongeren die een stadionverbod hebben gekregen en geeft hun desgewenst begeleiding richting werk, scholing en hulpverlening.

Koninginnen van de Nacht

Nog niet zo lang geleden kwam de Rotterdamse Keileweg veelvuldig in het nieuws, omdat omwonenden de overlast en onveiligheid in de tippelzone beu waren. Intussen kampen de prostituees met hun eigen problemen. Vaak verslaafd en dakloos zijn ze er geestelijk en fysiek beroerd aan toe. Carrie, eigenaresse van een kledingzaak en columniste, trok zich het lot van de prostituees aan. Ze wilde de buitenwacht laten zien dat de meiden méér kunnen en organiseerde een modeshow waarin de prostituees als mannequin optraden. Dat vergde veel inzet en discipline van de dames, maar de show die eind vorig jaar werd gehouden, was een groot succes. De prostituees kregen de smaak te pakken en wilden meer zinvolle activiteiten ondernemen en zo werd het project Koninginnen van de Nacht geboren. De meiden van de Keileweg zijn nu bezig met een musical en willen ook een cd uitbrengen, liefst een onvervalste Rotterdamse hit, waarin ze aandacht vragen voor hun specifieke problemen.

Op maandag 28 oktober 2002 maakt juryvoorzitter mevrouw drs. M.W.M. Vos-van Gortel (oud-burgemeester van Utrecht) bekend welke van deze projecten wordt gekozen tot winnaar van de Hein Roethofprijs 2002.