GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 augustus 2002 13:03
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nawijn blokkeert integratie door projecten voor allochtonen te willen stoppen

(28 augustus 2002)

GroenLinks is verbolgen over het plan van minister Nawijn om de subsidie voor alle projecten die specifiek gericht zijn op allochtonen stop te zetten. GroenLinks is wel van mening dat projecten open moeten staan voor zowel autochtonen als allochtonen Onderscheid maken naar afkomst bij de toelating van deelnemers is immers in strijd met het beginsel van gelijkheid van alle Nederlanders. Voorts wil ook GroenLinks dat projecten die primair gericht zijn op allochtonen, grondig worden beoordeeld op effectiviteit en onderlinge samenhang. Toch zijn er specifieke projecten waar autochtone Nederlanders wellicht minder interesse voor hebben, maar die wel van groot belang zijn voor de integratie en emancipatie van allochtonen. Bijvoorbeeld het leren fietsen van Turkse vrouwen en mannen. Nawijn simplificeert de zaak door te zeggen dat de subsidie voor alle projecten voor allochtonen moeten stoppen. Daarmee blokkeert hij de integratie van deze groepen, die met deze projecten wordt nagestreefd.

Naïma Azough

Vragen van lid Azough aan minister Nawijn voor vreemdelingenzaken en integratie. 28 augustus 2002


1) Klopt het artikel in Trouw van 28 augustus 2002 waarin u alleen geld wil geven aan projecten waar ook autochtone Nederlanders aan meedoen?


2) Welke projecten, waarvoor u subsidiegever bent, wilt u stopzetten indien er slechts allochtonen meedoen?


3) Wilt u andere overheden bewegen uw mening in deze kwestie te volgen?

4) Wilt u dus ook de subsidie stoppen aan projecten die primair gericht zijn op integratie en emancipatie allochtonen?

5) Vindt u dat een project als bijvoorbeeld het leren fietsen aan Turkse vrouwen, stopgezet moet worden, tenzij ook Nederlandse vrouwen willen leren fietsen?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -