Ingezonden persbericht

28 augustus 2002

'Record aantal passagiers via Schiphol in juli'.

In juli 2002 heeft Schiphol een recordaantal van ruim 4,1 miljoen passagiers verwerkt; 0,6% meer dan dezelfde maand één jaar geleden, waarvan het vorige record dateerde. Deze stijging is vooral te danken aan het verdere herstel van het aantal op Schiphol overstappende passagiers, dat met 4,1% steeg. Het aantal lokaal opstappende passagiers was 1,3% lager dan vorig jaar. De voornaamste oorzaak hiervan is de achterblijvende economische ontwikkeling en het lage niveau van het consumentenvertrouwen.

Het Europese passagiersvervoer laat al enkele maanden een gunstige ontwikkeling zien. Vooral het low fare segment, bestaande uit easyJet en Basiqair, dat uitsluitend op Europa is gericht, ontwikkelt zich positief. Het intercontinentale vervoer blijft nog steeds achter bij vorig jaar, maar het verschil wordt wel elke maand kleiner. De passagierscijfers van Schiphol over de maand juli steken opnieuw gunstig af ten opzichte van die van de andere grote luchthavens in Europa (Londen, Parijs en Frankfurt).

Vrachtvervoer
Het vrachtvervoer nam in juli 2002 in vergelijking met juli 2001 met 10,4% toe tot 98.256 ton. Schiphol weet in dit segment vooral te profiteren van een toename van de capaciteit op de route Verre Oosten - Midden-Oosten Europa - Noord-Amerika.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vluchten nam in juli met 3,7% af vergeleken met vorig jaar, tot 36.973. Het gemiddelde maximum startgewicht per vliegtuigbeweging (MTOW), dat van belang is voor de hoogte van de vliegtuiggerelateerde havengelden, steeg daarentegen in juli met 2,0% tot 93,8 ton. Gemiddeld genomen waren de vliegtuigen die Schiphol aandeden dus groter.

Punctualiteit
De aankomstpunctualiteit bedroeg in juli 82,8% en de vertrekpunctualiteit 65,8%. Dit was opnieuw veel beter dan dezelfde maand van 2001. Deze verbetering is mede te danken aan de toevoeging van extra luchtroutes in het Europese luchtruim per 24 januari 2002.


* incl. transito-reizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen).
** percentage vliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is aangekomen
*** percentage vliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is vertrokken
084-2002/rw/rs

Met vriendelijke groet,
Schiphol Group

Corporate Communications