Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Oproepen aan gebruikers van scootmobielen en (elektrische) rolstoelen

Wij zoeken mensen die gebruik maken van een scootmobiel of een (elektrische) rolstoel die willen meewerken aan de volgende projecten:


* A. Project 'Doelmatigheid van scootermobielen
* B. Vergelijkend warenonderzoek scootermobielen
* C. Toegankelijkheid en werkplek

Een beschrijving van deze drie projecten vindt u hieronder.

Als u wilt meewerken aan één van de projecten, stuur dan een e-mail met vermelding van het project, naam, adres, woonplaats en telefoonnummer naar:

Winnifred Bokma
Hofmark 122
1355 HJ Almere
E-mail: w.bokma@12move.nl
---

A. Project 'Doelmatigheid van scootermobielen'

Het KBOH (Kwaliteits- en Bruikbaarheidsonderzoek van Hulpmiddelen voor gehandicapten en ouderen) is voor het project Doelmatigheid van Scootermobielen op zoek naar een aantal gebruikers van scootermobielen, die net een scootermobiel hebben gekregen. Er wordt van hen verwacht dat zij twee maal een vragenlijst invullen.

Het doel van dit project is om informatie te genereren over de doelmatigheid van het verstrekken van scootermobielen. Het eindproduct bestaat uit drie onderdelen nl:


* een verslaglegging van het onderzoek waaruit naar voren komt wat de doelmatigheid is van scootermobielen en wat de eventuele oorzaken zijn van niet gebruik.

* een informatieproduct voor adviseurs/verstrekkers dat kan bijdragen aan het preciseren van de indicatie voor een scootermobiel.

* een informatieproduct voor de gebruiker waarmee hij/zij kan bepalen of een scootermobiel werkelijk aan zijn/haar verwachtingen zal voldoen.

Gebruikers van scootermobielen zullen op het moment van levering van de scootermobiel een vragenlijst krijgen. Hierin zal onder meer gevraagd worden naar de reden en het verwachte gebruiksdoel van het hulpmiddel, etc. Na drie maanden zal door middel van een tweede vragenlijst naar de ervaringen van de respondenten worden gevraagd.

B. Vergelijkend Waren Onderzoek Scootermobielen

Voor dit project zoeken wij ervaren scootermobielrijders die, in de eerste twee weken van oktober 2002, een scootermobielen kunnen uittesten in een van de drie proeftuinen in Nederland (Den Haag, Seevolde en Landgraaf). We zoeken in totaal 80 gebruikers. Dit betekent dat de gebruikers wel met openbaar vervoer één van de drie lokaties gemakkelijk moeten kunnen bereiken (straal van b.v. 30 km).

KBOH heeft in nauwe samenwerking met het iRv in 2000 het project Vergelijkend Warenonderzoek Elektrische Scooters gestart. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een drietal bruikbare informatieproducten over scooters die aansluiten bij de informatiebehoefte van de gebruikers, adviseurs en verstrekkers. Deze informatieproducten hebben tot doel:


* het bevorderen van transparantie van de markt van scooters
* het ondersteunen van de kwaliteit van de verstrekking en de advisering van scooters via de WVG

* ondersteuning van de cliënt in het maken van een keuze tussen de beschikbare scooters.

Het doel van deze derde fase is het totale aanbod aan elektrische scooters opnemen in een vergelijkend warenoverzicht.

C. Project 'Toegankelijkheid en werkplek'

Voor het project 'Toegankelijkheid en werkplek' zoeken we rolstoelgebruikers die werken (betaald of vrijwillig, full-time of in deeltijd). Wij hebben op korte termijn zon 100 rolstoelgebruikers nodig die werken.

Doelstelling:
Het formuleren van problemen en oplossingen inzake toegankelijkheid en werkplek vanuit het arbeidsperspectief voor rolstoelgebruikers.

Achtergrond:
De wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekten zal gevolgen hebben voor overheden, bedrijven en instellingen om doeltreffende aanpassingen te plegen voor mensen met een arbeidshandicap. Er bestaat behoefte aan informatie over waar rekening mee dient gehouden te worden en wat mogelijke oplossingen zijn voor problemen bij het in dienst nemen en houden van rolstoelgebonden werknemers. In het project zal een overzicht gemaakt worden van de verschillende categorieën rolstoelgebruikers in verschillende werkplekken en de regelingen, aanpassingen en kosten die gemaakt zijn om een individuele werkplek te realiseren. Resultaten van de studie helpen de redelijkheid van aanpassingen in het kader van arbeid beter te kunnen inschatten. In het project ligt de nadruk op de toegankelijkheid van de werkplek en de aanpassingen en voorzieningen die zijn getroffen om de rolstoelgebruiker optimaal te laten participeren in het arbeidsproces. Het informatieproduct voorziet in de wens van de Raad van State om positieve voorbeelden te tonen aan werkgevers en daardoor koudwatervrees bij aanname weg te nemen.

Eindproduct:
Een informatieproduct, een symposium en een beleidsdocument als eindresultaten van een studie over 100 rolstoelgebruikers op de werkplek. In deze studie worden de belemmeringen die deze werknemers ondervonden voor of tijdens hun indiensttreding op basis van dossierstudie in kaart gebracht. Tevens worden de oplossingen die werden gerealiseerd in kaart gebracht en worden de materiële en immateriële kosten van deze oplossingen geëxpliciteerd.
In het eindresultaat kunnen problemen ten gevolge van rolstoelgebruik op de werkplek verbonden worden met de kosten van de oplossingen. Alles op basis van casuïstiek gecategoriseerd naar werkplek en/of naar functie.

September 2002