Cap Gemini Ernst & Young



Persberichten

28 augustus 2002, Utrecht

Baggerindustrie neemt risico's met huidige investeringen Kansen voor actief industriebeleid Nederlandse Overheid

Nederlandse en Belgische baggerbedrijven kunnen op de middellange termijn in de problemen komen door de huidige strategie om vooral te investeren in grote baggerschepen voor zandvervoer. De voortdurende laagconjunctuur en complexer wordende besluitvorming kunnen de huidige stroom landwinningsprojecten doen opdrogen. Dit kan leiden tot een onrendabele benuttingsgraad van de opgebouwde capaciteit bij de baggeraars. Grote baggerschepen zijn bij het huidige aanbod van grootschalige landwinningsprojecten zeer rendabel. Maar bij een veranderende marktvraag zijn dergelijke schepen minder inzetbaar voor bijvoorbeeld specialistisch werk.

Dat is één van de voornaamste conclusies van het onderzoek dat Cap Gemini Ernst & Young deed naar de marktperspectieven van de baggerindustrie in de Benelux. Wereldwijd hebben de Nederlandse en Belgische bedrijven een marktaandeel van ongeveer 70 procent in de zogenoemde 'open' markten. De onderzoekers analyseerden welke factoren de nu florerende baggerindustrie en haar toeleveranciers in de nabije toekomst bedreigen en welke kansen er liggen. Belangrijke issues daarbij zijn behalve de verschuiving van de samenstelling van de werkenportefeuille, ook de uitstroom van kennis, de snellere adoptie van technologische innovaties en de mogelijkheden van samenwerking in de keten.

De uitstroom van kennis is het gevolg van het natuurlijke personeelsverloop in de komende vijf tot acht jaar. Door de reorganisaties in de jaren tachtig is de leeftijdsgroep tussen 35 en 50 jaar ondervertegenwoordigd. Juist deze categorie medewerkers zou het gat kunnen vullen tussen ervaren medewerkers boven de vijftig jaar die straks met pensioen gaan en jonge medewerkers. Met behulp van kennismanagementprogramma's kunnen baggerbedrijven de kennis en ervaring voor hun organisatie behouden.

De trage adoptie van nieuwe technologie en innovatie is mede het gevolg van het feit dat baggerbedrijven technologie in eigen beheer ontwikkelen en onderhouden. Hierdoor is het vermogen om technologie in korte tijd over de volle breedte van de onderneming te implementeren gering. Een intensievere samenwerking met externe partijen, zoals scheepsbouwers, ICT-dienstverleners en ingenieursbureaus kan hierin verandering brengen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een verlaging van R & D-kosten en meer standaardisatie in de branche. Ook de overheid kan met een gericht industriebeleid een actievere rol spelen in het bevorderen van samenwerking tussen baggerbedrijven en toeleveranciers. Baggeraars en toeleveranciers zijn sterk geconcentreerd in de Benelux.

Over Cap Gemini Ernst & Young: Cap Gemini Ernst & Young Group is een van de grootste management- en IT-adviesorganisaties ter wereld. De onderneming is op wereldwijde schaal actief in managementconsulting en IT-dienstverlening, systeemintegratie, technologieontwikkeling, ontwerp en outsourcing. Met deze activiteiten helpt de onderneming bedrijven voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en technologieën te exploreren. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 55.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2001 een omzet van meer dan 8,4 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.cgey.com

Cap Gemini Ernst & Young Nanne van Nunen
Tel: 030 689 69 13
E-mail: nanne.van.nunen@cgey.nl