Ingezonden persbericht

Tni-forum: Is er leven na Johannesburg?

Het zal niemand ontgaan zijn: de tweede wereldtop over Duurzame Ontwikkeling vindt op dit moment plaats in Johannesburg. De top zou moeten leiden tot nieuwe mondiale afspraken over een betere kwaliteit van het leven van alle bewoners van onze aarde.

Ter evaluatie van de Johannesburg-top organiseert TNI, in samenwerking met De Balie, in september twee internationale bijeenkomsten:

vrijdag 13 september / grote zaal / 20.00 uur / debat After Johannesburg #1:
Debriefing World Summit on Sustainable Development

Direct betrokkenen bij de topconferentie in "Johannesburg" blikken terug op de resultaten en omissies van de grootste conferentie over duurzaamheid xy sinds Rio 1992.
Met: Jan Pronk, voormalig minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, een van de instigatoren van de Johannesburg-conferentie en speciaal ambassadeur bij de Verenigde Naties inzake duurzaamheid; Wolfgang Sachs (Duitsland), Senior Fellow van het Wuppertal Institut, eindredacteur van "Jo'burg Memo: Fairness in a Fragile World" en voormalig voorzitter van Greenpeace Duitsland; en Daniel Chavez (Uruguay), coördinator Energy Project van het Transnational Institute, betrokken bij de schaduwconferentie in Johannesburg.

zondag 29 september / grote zaal / 17.00uur / debat After Johannesburg #2:
New political agendas for environment and development

Met: Walden Bello, directeur van Focus on the Global South te Bangkok, Phyllis Bennis, onderzoekster van het Institute for Policy Studies te Washington DC en gespecialiseerd in VN- en Midden Oostenvraagstukken; Daniel Chavez, coördinator van het Energy Project van het Transnational xy Institute, betrokken bij de schaduwconferentie in Johannesburg en Pieter van Geel, kersvers CDA-staatssecretaris voor Milieu.

Wat zal "Johannesburg" betekenen voor duurzame ontwikkeling in de toekomst? De TNI-fellows zullen, op basis van de resultaten van de Johannesburg-top, zoeken naar een agenda waarin de ontwikkeling van de mondiale ecologie samenvalt met rechtvaardige ontwikkeling in het Zuiden, en in discussie gaan met de nieuwe Nederlandse staatssecretaris voor Milieu.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd met medewerking van NCDO - duurzame wereld.

toegangsprijs voor beide bijeenkomsten: ¤ 7,50, met korting: ¤ 5,00 telefonisch reserveren: 020 - 5535100
De Balie / Kleine-Gartmanplantsoen 10 / 1017 RR / Amsterdam www.balie.nl

Meer informatie bij Antonio Carmona Baez, TNI Communications Officer, tel. 020 - 6626608, e-mail: carmonabaez@tni.org

Op zaterdag 31 augustus is TNI een van de vijftig organisaties die meedoet aan de manifestatie JohannesBrug op de Dam in Amsterdam. Tijdens deze manifestatie zal een live-verbinding met Johannesburg tot stand worden gebracht. Het programma begint om 13.00 uur. De website van Milieudefensie
(http://www.milieudefensie.nl) biedt een compleet overzicht van alle geplande activiteiten.

Achtergrondartikelen en dagelijkse bijgewerkte informatie over TNI's activiteiten in en rondom Johannesburg is te vinden op onze website http://www.tni.org.