Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 28-08-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.35) Woensdag 28 augustus 2002

Meerssen, dieven aangehouden:
De politie heeft woensdagmorgen 28 augustus 2002 in Bunde, gemeente Meerssen, vier personen aangehouden, allen verdacht betrokken te zijn geweest bij meerdere diefstallen die avond en nacht. Een getuige zag woensdagmorgen omstreeks 03.00 uur in de fietsenstalling van een bejaardencentrum aan de Wilgenhof te Bunde een aantal personen lopen die met een rode personenauto gekomen waren. Door vermoedelijk vier mannen werd er tenminste een bromfiets weggenomen. De getuige waarschuwde de politie die onmiddellijk ter plaatse kwam. In de fietsenstalling werd slechts een man aangetroffen. Hij was er alleen maar om een plasje te doen zo zij hij. Om de toegang tot de fietsenstalling te krijgen bleken een aantal planken uit een wand gebroken te zijn. De aangetroffen man, een 26 jarige inwoner van Maastricht, werd door de politie aangehouden.
In de tijd dat de politie de aangehouden verdachte overbracht naar het bureau meldde de getuige dat dezelfde rode personenauto teruggekomen was en er nu fietsen uit de stalling werden meegenomen door drie personen.
Opnieuw ging de politie ter plaatse. De rode auto werd aangetroffen met in de kofferbak twee fietsen geladen. In de fietsenstalling werden drie personen aangetroffen. Zij werden aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De gebruikte personenauto werd door de politie in beslag genomen.
Bij een eerste onderzoek is gebleken dat het viertal verdacht wordt van diefstal van twee bromfietsen en twee fietsen uit de fietsenstalling van het bejaardencentrum. Daarnaast wordt het viertal verdacht van diefstal van frisdranken uit een in Sittard geparkeerde vrachtauto waarbij ook dezelfde rode auto werd gesignaleerd. Beide gestolen bromfietsen werden in de tuin van de woning van een van de verdachten in Sittard aangetroffen. Daar werd ook een tray frisdrank aangetroffen. In het belang van het onderzoek werd het viertal in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Maastricht, inbraak in studentenwoning:
Tussen afgelopen vrijdag en dinsdagmiddag 27 augustus 2002 heeft een diefstal plaatsgevonden in een studentenwoning gelegen aan de Achter de Molens te Maastricht. De toegang tot de woning werd vermoedelijk verkregen door gebruikmaking van een valse sleutel. Uit de woning werden onder andere een lap-top en een klein geldbedrag weggenomen. De bewoner heeft dinsdagmiddag van de diefstal bij de politie aangifte gedaan.

Maastricht, rijden onder invloed:
Een 64 jarige bromfietsbestuurder woonachtig in Maastricht is dinsdagavond 27 augustus 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed.
Een politiepatrouille zag omstreeks 20.00 uur op het Tongerseplein een bromfietsbestuurder opstaan na een valpartij. Het slachtoffer werd aangesproken waarbij tijdens het gesprek bleek dat de bestuurder behoorlijk naar alcohol rook, hegeen mogelijk ook de valpartij verklaarde. Na het afleggen va de alcoholblaastest die het alcoholgebruik bevestigde, werd de bestuurder meegenomen naar het politiebureau. De daar afgelegde ademanalyse wees een alcoholpromillage aan tussen 1.3 en 1.4 promille. Tegen de 64 jarige inwoner van Maastricht werd proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor kon hij huiswaarts. Zijn bromfiets moest nog zes uur blijven staan in verband met het opgelegde rijverbod.

Maastricht, winkeldiefstal:
Dinsdagmiddag 27 augustus heeft de politie proces-verbaal opgemaakt tegen een 36 jarige inwoner van Maastricht die in een supermarkt gevestigd aan het Plein 1992 op heterdaad werd betrapt bij het plegen van een winkeldiefstal.
De man nam in de supermarkt etens- en drinkwaren weg met een totale waarde van ruim 35 euro. Na het niet afrekenen van de goederen wilde hij de zaak uitlopen maar werd aan de uitgang ter verantwoording geroepen door het personeel. De winkeldief zette het echter meteen op een lopen, achtervolgd door winkelpersoneel. Echter in de Hoogbrugstraat te Maastricht kon de winkeldief tot staan worden gebracht door een lid van de parkeerpolitie die geattendeerd werd op de winkeldief. De politie heeft de winkeldief aangehouden waarna aan het politiebureau proces-verbaal werd opgemakt. De inwoner van Maastricht is in het kader van snelrecht gedagvaard om zich bij de officier van Justitie te verantwoorden. Na verhoor kon hij huiswaarts. De gestolen spullen zijn inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Maastricht, vrouw gewond door val met fiets:
Een 59 jarige inwoonster van Maastricht is dinsdagmorgen 27 augustus 2002 op de Vroenhovenweg te Maastricht met haar fiets gevallen waarbij zij gewond raakte en in het ziekenhuis opgenomen diende te worden. Omstreeks 09.00 uur fietste de vrouw met aan een lijnband een hond over de Vroenhovenweg. Vanuit een oprit van de genoemde weg kwam een tweede hond aangerend die onder de fiets van de vrouw inliep. De vrouw kwam hierdoor ten val en liep een bloedende hoofdwond op en letsel aan haar knie. De fiets van de vrouw en haar bril werden door de val beschadigd. De vrouw moest door een ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis waar zij opgenomen werd. Het hondje werd door personeel van een kennel opgehaald.

Maastricht, fietsdieven aangehouden:
Twee inwoners van Maastricht zijn dinsdagavond 27 augustus 2002 door de politie aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij een fietsdiefstal.
Een politievrouw in haar vrije tijd zag dinsdagmiddag omstreeks 14.30 uur twee personen op een bromfiets over de Oeslingerbaan te Maastricht rijden. De duopassagier had over zijn schouder een nieuwe fiets hangen, een bekend vervoerswijze van fietsdieven. Telefonisch waarschuwde zij haar collegas aan het politiebureau aan de Molensingel die meteen in de omgeving een onderzoek instelden. Een van beide opzittenden van de bromfiets werd op de Vinkenslag aangetroffen. Bij het zien naderen van de politieauto wilde hij ertussenuit knijpen en kwam met zijn bromfiets in aanraking met de politieauto. Na een lichte val liet de bestuurder zijn bromfiets voor wat het was en spurtte via en weiland weg. Hij werd na een stevige achtervolging te voet door een van de twee agenten op de Watermolen achterhaald waarna hij aangehouden kon worden. Ook de tweede passagier kon achterhaald worden. Hij was op zoek naar zijn vriend maar ontkende hem te kennen toen hij hem in de politieauto zag zitten. Ook hij werd aangehouden. Zij werden voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Bij onderzoek bleek dat een van beiden de fiets inmiddels verkocht had voor 50 euro en dit ook ontvangen had. Dit geldbedrag werd in zijn kleding aangetroffen. De politie stelt nog een onderzoek in naar de herkomst van de door het tweetal gebruikte bromfiets. Mogelijk is deze van diefstal afkomstig. Het duo fietsdieven, 17 en 18 jaar, is in verzekering gesteld.