Ministerie van Justitie

Justitie zet Kosovaren en Bosniërs uit per charter 28 augustus 2002

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een groep van 29 illegale Kosovaren en 9 illegale Bosniërs via een chartervlucht gedwongen laten uitzetten naar Sarajevo en Pristina.

De uitzetting is voorbereid door medewerkers van de Marechaussee, de Vreemdelingendienst en de IND. Tevens is dit keer samengewerkt met de Belgische autoriteiten, die 14 illegaal in België verblijvende Kosovaren via deze charter hebben uitgezet. Steeds vaker wordt bij chartervluchten samengewerkt met andere landen. Zo is er dit jaar reeds eerder met België en Duitsland een chartervlucht uitgevoerd.

Een aantal van de uitgezette personen verbleef in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. Twee uitgezette personen zijn door Nederland in het verleden als ongewenst vreemdeling verklaard. De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee. De Marechaussee is verantwoordelijk voor het escorteren van de vreemdelingen en voor de veiligheid in het vliegtuig.

Deze vlucht is in totaal de dertiende gedwongen uitzetting per charter in 2002. Eerder dit jaar heeft de IND via charters al in totaal enkele honderden vreemdelingen laten uitzetten. De IND kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per charter. Gestreefd wordt naar 2 charters per maand. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt. Zo zijn er dit jaar onder meer charters geweest naar Kongo, Nigeria, Kameroen, Roemenië, Suriname, Togo, en Bulgarije.
Bron: Directie Voorlichting