Vereniging Nederlandse Gemeenten

Phoenix nieuwe brandverzekeraar voor overheden (28/08/02)

De Frauderisico-Onderlinge van Gemeenten (FOG) heeft een deel van haar eigen vermogen aangewend voor de oprichting van een nieuwe brandverzekeringsmaatschappij voor overheden. Haar naam: Phoenix. De nieuwe maatschappij start haar activiteiten op 1 september.

Gemeenten konden al via VNG Verzekeringen terecht voor hun brandverzekering. Dit bedrijf heeft een raamovereenkomst gesloten met Marsh, een grote verzekeringsmakelaar. Ongeveer 335 gemeenten verzekeren zich op basis van die raamovereenkomst, aldus directeur Bert Toet van VNG Verzekeringen. Marsh heeft het brandrisico van gemeenten altijd ondergebracht bij verschillende verzekeraars. Vanaf vorig jaar zijn steeds meer grote verzekeraars niet meer bereid om die risicos te dragen. Daardoor dreigde de mogelijkheid van een 100-procentdekking van gemeenten beëindigd te worden.

Phoenix zal uitsluitend tekenen op brandverzekeringscontracten van FOG-verzekerden en vooralsnog geen grotere aandelen dan 10 procent. VNG Verzekeringen zorgt samen met Marsh voor de directievoering en administratieve ondersteuning van Phoenix.

Met dit initiatief beoogt de FOG het brandrisico voor gemeenten optimaal verzekerbaar te houden. Alle gemeenten kunnen zich via hun makelaar melden bij Phoenix. Ook provincies, waterschappen, politieregios, drinkwaterbedrijven, kortom alle FOG-leden, kunnen bij Phoenix terecht.