Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: Minister Nawijn wekt verkeerde indruk (28/08/02)

PERSVERKLARING

De VNG reageert verbaasd op het voornemen van minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie), om bestuursdwang toe te passen wanneer gemeenten niet meewerken aan het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. De minister zei dit vanochtend in de Volkskrant.

Volgens prof.dr. Joop van den Berg, voorzitter van de Directieraad van de VNG, wekt Nawijn met zijn opmerkingen de indruk dat gemeenten de hand lichten met de Vreemdelingenwet. Niets is minder waar, zegt hij. Uiteraard willen wij meewerken als ons dat mogelijk zou worden gemaakt. Wij worden nu verantwoordelijk gesteld voor een probleem dat bij ons over de heg is gegooid. Gemeenten vóeren geen eigen vreemdelingenbeleid.

Van den Berg legt andermaal uit wat het probleem van gemeenten is. Het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is een taak van de rijksoverheid. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Die mensen moeten zelf maar uitmaken of en wanneer ze weggaan. Ze komen dus op straat en daardoor worden gemeenten gedwongen iets te doen, al was het maar om de openbare orde te garanderen. Als de rijksoverheid ervoor zou zorgen dat die mensen vertrokken, was er geen probleem.

Het bevreemdt Van den Berg, dat de minister in het interview uitgeprocedeerde asielzoekers in één adem noemt met illegalen en ook daar de gemeenten verantwoordelijk voor stelt. Daar gaan gemeenten helemaal niet over. Illegalen vallen onder de Vreemdelingendienst.

In de Volkskrant suggereerde Nawijn ook, dat kerkelijke organisaties illegalen en uitgeprocedeerden onderdak bieden. Zij zouden volgens de minister moeten doorverwijzen naar het IOM, de organisatie die helpt bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst. Dat gebeurt allang. Ik ken geen organisaties, gemeentelijke noch kerkelijke, waar deze groepen structureel worden opgevangen aldus de voorzitter van de Directieraad van de VNG.

28 augustus 2002