Politie Amsterdam-Amstelland

Project Wervelwind
28-8-2002. In oktober vorig jaar startte de districtsrecherche in Amsterdam-West een speciaal project om het straatroversgilde een slag toe te brengen: Wervelwind Tijdens het project werden 250 verdachten gepakt: behalve straatrovers werden ook inbrekers, dealers, overvallers en personen die een valse aangifte deden, aangehouden. Het project "Wervelwind" blijft gezien het goede resultaat de komende tijd actief.

Het project richt en richtte zich op het volgende: bij veel straatroven worden mobiele telefoons buitgemaakt. Deze zijn een geliefd statussymbool van de, veelal jonge, straatrovers. Het rechercheteam wist na onderzoek een groot aantal van deze straatrovers en helers aan te houden. Lukte dit niet dan werd een zogenaamd SMS-bombardement losgelaten op de gestolen gsm, zodat de telefoon bijna niet te gebruiken was. Voorts bleek dat tientallen mensen een valse aangifte deden van straatroof, om zo een nieuwe gsm te krijgen. Ook in deze groep werden veel personen aangehouden.

Tijdens het onderzoek stuitte het team ook nog op een andere zaak. Een inbreker had veelvuldig telefonisch contact met een harddrugsdealer. Het onderzoek maakte een zijstap om zich tijdelijk bezig te houden met dit dope-onderzoek. Er kwam een netwerk van tientallen panden in beeld waar dealers hun drugs verkochten. De inbreker, twee dealers en drie koeriers werden aangehouden. Er werd tweeënhalve kilo harddrugs, een hoeveelheid softdrugs en contant geld in beslag genomen. Bij dit onderzoek verwacht het team meer aanhoudingen te doen.


---

Verkeer
28-8-2002.
Snelheidscontrole
Dinsdagavond hield de politie een snelheidscontrole op de Hoofdweg in Kudelstaart. Daarbij werden 18 bekeuringen uitgedeeld. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 kilometer per uur, terwijl 50 is toegestaan. Een snelheidsduivel uit Polen moest ter plaatse afrekenen.

Algemene verkeerscontrole
Bij een algemene verkeerscontrole op de Cornelis Douwesweg werden gistermiddag 32 mensen op de bon geslingerd. Daarbij werden 22 mensen betrapt op het rijden zonder autogordel. Twee autos bleken niet APK gekeurd, één auto bleek onverzekerd en vijf automobilisten overschreden de maximumsnelheid. Eén automobilist reed terwijl hij niet handsfree aan het telefoneren was.

Taxicontrole
Gisteren hield de politie op verschillende plaatsen in Amsterdam een aantal gerichte taxicontroles. Daarbij werd 30 keer proces-verbaal opgemaakt voor diverse overtredingen. Een aantal chauffeurs moest hun werkzaamheden staken, omdat de weekstaat niet volledig was ingevuld. Eén taxi werd aan de ketting gelegd in verband met een nader technisch onderzoek. Eén bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.


---

Geweldpleging: 3 arrestaties
28-8-2002. Dinsdagmiddag hield de politie op de Johan Huizingalaan drie mannen (22, 33 en 35 jaar) aan op verdenking van openlijke geweldpleging. Zij worden er van verdacht in de Comeniusstraat een 26-jarige man in zijn kantoor te hebben mishandeld. Ook zouden zij daarbij de inventaris hebben vernield.


---

Rijbewijs kwijt
28-8-2002. Gistermiddag is een 19-jarige automobilist aangehouden nadat hij met zijn auto de meest vreemde capriolen had uitgehaald en een aantal grove verkeersovertredingen had begaan. Zijn rijbewijs is ingenomen. De politie kreeg de jongen in het vizier toen hij met zeer hoge snelheid andere voertuigen over de busbaan inhaalde. Op het Mercatorplein veroorzaakte de bestuurder bijna een ongeluk. Hij passeerde met hoge snelheid een voetgangersoversteekplaats, waar twee voetgangers juist wilden oversteken. Zij konden ternauwernood de aanstormende auto ontwijken. Uiteindelijk verloor de automobilist de macht over het stuur en vloog via het fietspad, het voetpad op. Daar vervolgde hij zijn weg met hoge snelheid in de richting van de Postjesweg. De politie kreeg de jongen uiteindelijk voor de Jan Tooropstraat te pakken.


---

Bedrijfsleider mishandeld
28-8-2002. Gisteravond werd de bedrijfsleider van een winkel aan het Osdorpplein door drie jongeren mishandeld. De jongens, allen rond de 17 jaar oud, werden door de politie getraceerd en aangehouden. Zij zijn ingesloten op verdenking van openlijke geweldpleging.


---

Mishandeling dief
28-8-2002. Gistermiddag tegen vijf voor halfzes vond er diefstal uit een kassa plaats bij een supermarkt in de Oosterparkbuurt. Een 33-jarige man die verdacht wordt van deze diefstal werd door twee personeelsleden achtervolgd. Onderweg trok de dief een mes en bedreigde zijn achtervolgers hiermee. Uiteindelijk werd de verdachte in het Oosterpark door de 30-jarige winkeliers achterhaald. Nadat de verdachte zijn mes had weggegooid, konden zij hem aanhouden. Getuigen verklaarden dat de winkeliers hierbij de verdachte mishandelden. Het gestolen geld werd door hen uit de zak van de dief gehaald. Politiemensen hebben de man overgenomen en hebben hem in de boeien gezet. Terwijl de man geboeid was, zou een van de winkeliers hem nog twee keer geschopt hebben. Beide personeelsleden werden aangehouden op verdenking van mishandeling. Zij werden na verhoor heengezonden. De verdachte die mishandeld zou zijn, is gisteravond voor behandeling naar een ziekenhuis overgebracht. Daar werd vastgesteld dat hij een gebroken neus had.

Insluiper aangehouden
28-8-2002. Vannacht rond kwart voor twee werd een 32-jarige man aangehouden op verdenking van een diefstal na insluiping op de Binnenkadijk. Een getuige van de diefstal belde de politie en gaf het signalement van de "inklimmer" door. Politiemensen zagen de verdachte lopen en wilden hem aanhouden. De man rende weg, maar kon na een achtervolging worden achterhaald. De man is vermoedelijk via de balkons naar de tweede verdieping geklommen.Een laptop en een telefoon, die de man onder zijn jas verstopt had, werden in beslag genomen. De politie onderzoekt of de man meer insluipingen gepleegd heeft.