Gemeente Delfzijl

INFORMATIE

27 augustus 2002

Aansluiting gemeente Delfzijl op Inlichtingenbureau

Met ingang van 1 september 2002 heeft de sociale dienst van de gemeente Delfzijl een aansluiting op het computersysteem `Inlichtingenbureau'. Met ingang van 1 januari 2003 moet iedere gemeente in Nederland aangesloten zijn op het `Inlichtingenbureau'. De sociale dienst van de gemeente Delfzijl gebruikt de komende vier maanden als een soort van inwerkperiode.

Het inlichtingenbureau is een computersysteem waarin de gegevens van gemeenten maandelijks vergeleken worden met die van de belastingdienst, de Informatiebeheer Groep en het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV). Deze vergelijking gaat middels het sofi-nummer van cliënten. De sociale dienst kan met het Inlichtingenbureau sneller zien of een cliënt ook bij één van de genoemde instanties bekend staat. Op deze manier wordt eerder geconstateerd wanneer iemand gaat werken voor een uitzendbureau, zich laat inschrijven voor een hogere opleiding en als er sprake is van vermogen naast de uitkering.

Met het systeem worden mogelijke fraudesignalen sneller ontdekt en cliënten niet geconfronteerd met hoge terugvorderingen en mogelijk zelfs strafrechtelijke vervolging. Dankzij de geautomatiseerde gegevensvergelijking komt fraude onmiddellijk aan het licht. Het terugvorderingsbedrag en boetebedrag blijven dan in de meeste gevallen laag.