PLATFORM NEDERLANDSE LUCHTVAAR

Vernietiging vergunning traumaheli schandalig

De komende zes maanden is het Academisch Ziekenhuis Nijmegen zijn vergunning voor de traumahelikopter kwijt. Het Mobiele Medische Team (MMT) van de Regio Oost kan dus haar vervoermiddel door de lucht niet gebruiken. Dit is een slechte zaak voor mensen die zich in een acute levensbedreigende situatie bevinden.

Twee milieugroepen en één(!) omwonende hebben bezwaar gemaakt tegen het geluid dat de traumaheli produceert. Dat de Raad van State vervolgens de uitspraak doet dat de provincie Gelderland beter onderzoek had moeten doen naar de vliegroute, zal juridisch kloppen maar is ethisch en moreel op geen enkele manier te verantwoorden. Het is typerend voor de klaagcultuur in Nederland dat geluidsoverlast zwaarder kan wegen dan mensenlevens.

Het lijkt wel of we niet meer in staat zijn te kijken naar het totale plaatje. Want waarom wordt een traumaheli ingezet? Om een Medisch Team snel bij een ernstig gewond persoon te kunnen krijgen. Het verlenen van medische zorg binnen het eerste uur na een ongeval kan levens redden. Snelheid is van het grootste belang en snel is een helikopter.

Het is onbegrijpelijk en zelfs schandalig dat de Raad van State de vergunning voor de traumaheli heeft vernietigd. De Raad had inzicht kunnen tonen door de vergunning ongemoeid te laten, en de provincie te verzoeken binnen zes maanden een betere vliegroute te bedenken. Nu is het landelijk systeem van de trauma helikopters in Nederland niet meer dekkend. Het zal er dan ook op uitdraaien dat er de komende maanden een beroep gedaan moet worden op de Duitse traumaheli. Een beschamende situatie. Gelukkig maar dat Duitsers kennelijk niet klagen over zaken die levens kunnen redden.