Gemeente Breukelen


TWEEDE VACCINATIERONDE MENINGOKOKKEN-C
In september start de GGD Midden-Nederland met de tweede vaccinatieronde in regio Midden Nederland. Alle Breukelse kinderen in de leeftijdsgroep 6 tot en met 14 jaar (geboren op of na 1 juni 1987 en voor 1 juni 1996) krijgen een oproep voor vaccinatie op 30 september. Van 10.00 tot 16.15 uur in de Stinzenhal, Broekdijk-Oost 28 in Breukelen.

Alle kinderen worden op basis van hun postcode op een bepaald tijdstip opgeroepen.

Verzuim

De scholen zijn op de hoogte gesteld van deze vaccinatiecampagne en de data waarop kinderen de lessen kunnen verzuimen. Leerplichtige kinderen hoeven geen speciale maatregelen te treffen als zij in verband met de vaccinatie afwezig zijn van school. Het gaat om een beperkte afwezigheid, die vergeleken kan worden met een incidenteel doktersbezoek.

Vaccinatie gemist

Kinderen die in juli hun vaccinatie gemist hebben kunnen de prik in september krijgen. Ze kunnen zich gedurende de hele prikdag (met uitzondering tussen 12.00 en 13.00 uur) in hun woonplaats melden op de priklocatie. Indien ze geen oproepkaart hebben ontvangen moeten de 1 t/m 5 jarigen het vaccinatieboekje meenemen en de 15 t/m 18 jarigen een identiteitskaart.

Folder in meerdere talen

Bij de uitnodiging is een Nederlandstalige folder ingesloten. Deze folder is ook vertaald in het Engels, Frans, Spaans, Portugees, Turks, Arabisch, Farsi, Kroatisch, Servisch en Somalisch. Deze vertalingen kunt u lezen via het internetadres:
www.vaccinatie.minvws.nl of u kunt een kopie halen op het gemeentehuis.

Verdere informatie

Met de oproep stuurt de GGD een folder met informatie mee. Ook kunt u bellen met de gratis publieksinformatielijn: 0800 30 08 051 of kijken op de internetpaginas
www.vaccinatie.minvws.nl
en/of op www.ggdmn.nl.
Internet via breedband IN BREUKELEN: wanneer en hoe Politiek Breukelen buigt zich in september over de komst van ADSL naar Breukelen.

Inmiddels is bekend dat KPN besloten heeft ook de centrale in Breukelen uit te rusten met ADSL. De installatie is gepland in het 4e kwartaal 2002. Daarmee komt internet via breedband binnen het bereik van het merendeel van de inwoners van onze gemeente. Helaas zijn Kockengen en Nieuwer Ter Aa aangesloten op andere centrales. Breedband via ADSL is daarmee voor hen niet mogelijk maar er zijn inmiddels wel andere opties die interessant kunnen zijn. Meer informatie over dit thema vindt u op de internetsites van NL Flatfee en Breedband Breukelen: www.flatfee.nu of breedband.breukelen.net.

De geplande bespreking in de commissie ABZF - ter voorbereiding op behandeling van het thema in de gemeenteraad - gaat wel door maar krijgt een meer informatief karakter. Of de raad zich over het onderwerp buigt, staat nog niet vast. Dat is mede afhankelijk van de ontwikkelingen en het verloop van de discussie in commissieverband.

AANPASBAAR BOUWEN EN LEVENSLOOPBESTENDIGE WONINGEN

Op 10 september spreekt de commissie SOW over aanpasbaar bouwen en levensloop bestendige woningen. De Seniorenraad Breukelen bracht in april 2002 het volgende advies uit over dit thema.

´Op grond van de te verwachten dubbele vergrijzing, het langer zelfstandig wonen van ouderen en het verlenen van zorg aan huis is het nodig dat er voldoende geschikte woningen voor ouderen in Breukelen zijn. Met name de toename van het aantal 80-plussers in de jaren 2020-2050 vraagt extra aandacht. Van de gemeente wordt gevraagd een actief huisvestingsbeleid te gaan voeren waarin voor het ouderenbeleid een belangrijke plaats is ingeruimd. Er dienen kwalitatieve eisen vastgesteld te worden voor de woningbouw. Het huisvestingsbeleid zal zowel betrekking moeten hebben op de nieuwbouw als op de bestaande woningvoorraad. Tevens zal de creatie van een woonzorgzone rond de nieuwbouw van De Aa/´t Heycop bevorderd moeten worden.´

De commissie betrekt dit advies bij haar beraadslagingen.
GEMEENTE HELPT MENSEN MET EEN MINIMUM INKOMEN OM ROND TE KOMEN

Met een inkomen op minimumniveau is het niet altijd eenvoudig om elke maand rond te komen.
Bezuiniging op uitgaven die niet absoluut noodzakelijk zijn, is dan een manier om het huishoudboekje sluitend te maken. Het abonnement op de krant wordt opgezegd; de sportclub, een leuke cursus of de bibliotheek kunnen niet meer. Dat is jammer, want het gevaar bestaat dat uw sociale contacten minder worden: u ziet minder mensen, allerlei ontwikkelingen gaan aan u voorbij en u loopt de kans minder betrokken te zijn bij uw omgeving. Wat te doen als er opeens een (nieuwe) bril nodig is, of wanneer uw kind een beugel moet? Dat zijn vaak flinke onkosten en de ziektekostenverzekeraar vergoedt niet alles. Ook de gemeentelijke belastingen zijn, elk jaar opnieuw, flinke kostenposten. Ondanks alle pogingen om rond te komen gaat het soms toch mis en ontstaan er schulden. En wat dan?
De gemeente heeft meerdere regelingen om u te helpen, namelijk: de bijdrageregeling minima, bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen en schuldhulpverlening. In dit artikel gaan we in op de bijzondere bijstand.
BIJZONDERE BIJSTAND
Bijzondere bijstand is mogelijk voor díe kosten, die niet tot de normale, dagelijkse kosten behoren. U moet dan denken aan bijvoorbeeld een bril, prothesen, tandartskosten of de eigen bijdrage van huishoudelijke hulp. Eten, kleding, huur en dergelijke vallen niet onder de regeling. In de Verordening bijzondere bijstand gemeente Breukelen 1996 en in de Richtlijnen Abw 1999 staat waar inwoners van onze gemeente recht op hebben.
Voorwaarden
De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor bijzondere bijstand zijn:

- een inkomen op bijstandsniveau

- een vermogen dat niet hoger is dan (voor 2002) 4.820,- voor een alleenstaande of 9.640,- voor éénoudergezinnen en gehuwden
- de kosten moeten noodzakelijk zijn

- de kosten moeten bijzonder of uw omstandigheden moeten bijzonder zijn (een calamiteit bijvoorbeeld)

- de kosten kunnen niet of niet geheel worden vergoed door andere instanties, die voorliggende voorzieningen genoemd worden (ziekenfonds, verzekeringen)

- de kosten moeten de goedkoopst mogelijke geschikte voorziening betreffen.
Als u extra kosten heeft of verwacht, en wilt weten of u bijzondere bijstand kunt krijgen, kunt u dat navragen bij de afdeling Sociale Dienstverlening en Burgerzaken (SDB).
Tijdig informeren voorkomt teleurstellingen. Een aanvraag voor bijzondere bijstand moet binnen drie maanden nadat u de kosten heeft gemaakt, bij de gemeente zijn ingediend.
Hoe vraagt u bijzondere bijstand aan?
U kunt bij de afdeling SDB van de gemeente een aanvraag- en inlichtingenformulier krijgen. Er wordt dan een afspraak met u gemaakt voor een intakegesprek. In dat gesprek worden dan allerlei gegevens (met name over inkomen, vermogen en de onkosten) aan u gevraagd. Zonodig moet u bewijsstukken (notas, kwitanties, rekeningen e.d.) van bijzondere kosten kunnen laten zien.

Voor welke kosten?

Omdat elke situatie weer anders is, heeft de gemeente geen standaard lijst van kosten die voor vergoeding in aanmerking komen. Om u een idee te geven, noemen we wat voorbeelden:


- reiskosten (voor noodzakelijke scholing of bezoek aan eerstegraads familieleden in het ziekenhuis voor zover het ziekenfonds deze niet vergoedt);


- kosten kinderopvang (bij noodzakelijke scholing of in verband met een baan);


- dieetkosten (indien medisch noodzakelijk en deze niet door het ziekenfonds vergoed worden);

- kledingslijtage (ingeval van ziekte, medicijngebruik of hulpmiddelen);

- eigen bijdrage voor medische voorzieningen (bril, prothesen, gehoorapparaat, enz.) Voorwaarde is in ieder geval dat er een gedeeltelijke vergoeding vanuit het ziekenfonds is);
- extra energiekosten (op medische indicatie); - eigen bijdrage huishoudelijke hulp.
Voor welke kosten niet? U komt niet in aanmerking voor bijzondere bijstand voor de kosten van alimentatie, boetes, toegebrachte schade, specifieke verzekeringspremies, ontwikkelingsgeneeskundige behandeling en de kosten die een voorliggende voorziening opzettelijk buiten het vergoedingenpakket gehouden heeft.
Bijzondere bijstand als lening voor duurzame gebruiksgoederen Bijzondere bijstand voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen (bijvoorbeeld koelkast, wasmachine, meubilair) is alleen mogelijk als de Kredietbank Utrecht u daarvoor geen lening verstrekt én u kunt aantonen dat u buiten uw schuld de laatste jaren door bijzondere omstandigheden niet hiervoor heeft kunnen sparen (reserveren). Daarbij moet de aanschaf natuurlijk ook noodzakelijk zijn en niet uitgesteld kunnen worden. Bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen wordt verstrekt als lening. U moet deze dus weer terugbetalen. Meer informatie
Over de Bijdrageregeling Minima, bijzondere bijstand en schuldhulpverlening: Gemeente Breukelen, afdeling Sociale Dienstverlening en Burgerzaken Markt 13 (Koetshuis), openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur telefoon: (0346) 26 09 16 / 26 09 77.
Over de maaltijdvoorziening SWOB: Stichting Welzijn Ouderen Breukelen t Heycopcentrum, telefoon (0346) 26 18 33.
Over kwijtschelding gemeentelijke belastingen: Gemeente Breukelen, afdeling Financiën, Markt 13 (receptie hoofdgebouw) openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur telefoon: (0346) 26 09 48.