Brandpreventie week 2002

Misschien is jullie school wel eens opgeschrikt door een brandalarm, of het nu om een echt of een vals alarm gaat, op zoân moment is het zaak om zo snel en efficiënt mogelijk het schoolgebouw te ontruimen. Om jullie school hierbij te helpen, is er een model schoolontruimingsplan ontwikkeld; een plan dat onder leiding van de directie of een door jullie school aangestelde veiligheidscoördinator uitgevoerd dient te worden. In de voor scholen gratis te verkrijgen map âveiligheid op de basisschoolâ te bestellen bij âConsument en Veiligheidâ in Amsterdam wordt uitgebreid aandacht besteed aan het schoolontruimingsplan. Heeft jullie school toegang tot internet, dan kun je deze informatie zelfs ook downloaden van de website: www.veiligheid-op-school.nl, kies: "Aan de slag!" en daarna voor "Methode"

Om het goed functioneren van het plan en de bijbehorende instructies te waarborgen, is het belangrijk dat jullie school dit plan regelmatig, maar minstens eenmaal per jaar oefent. Omdat ook de brandweer dit van belang vindt, is ervoor gekozen om dit jaar de Nationale Brandpreventieweek van (4-12 oktober) in zijn geheel te wijden aan de SchoolOntruimingsOefening.

Wij, de brandweer, hebben alle basisscholen in onze gemeente aangeschreven om ze gezamenlijk te stimuleren in die week, het ontruimingsplan te oefenen. Eventueel wil de brandweer de scholen begeleiden en ondersteunen tijdens de oefening door een echte brand na te bootsen en / of schone rook in het gebouw te blazen. Tevens bestaat de mogelijkheid de oefening te laten ondersteunen met het bezoek van een brandweer voertuig.

Ook bestaat de mogelijkheid dat de school, voor de groepen 7 en 8, het thema âBrand, Brandweer, Brandwonden, Brandveiligheid thuis en Brandveiligheid op schoolâ etc. gaan behandelen met behulp van een speciaal les pakket. Dit pakket bestaat uit 30 werkschriften voor de leerlingen en een docentenhandleiding. Ook hierin wil de brandweer graag een ondersteunende rol spelen door eventueel een bezoek aan en rondleiding in de kazerne etc. te organiseren.

Lespakketten zijn te bestellen via internet: www.nibra.nl Ga naar de rubriek: Publicaties
en kies voor de subrubriek: Bestelformulieren

en staat omschreven als het lespakket âhet vuur de baasâ

Misschien ook een idee om dit thema aan te stippen in de schoolkrant en te samen met een artikeltje een kleurwedstrijd op te starten.

Wij,als brandweer, hopen ieders interesse te hebben gewekt om het ontruimingsplan in deze Nationale Brandpreventieweek te gaan beoefenen en tevens een aanzet te geven om de leerlingen een stukje bewustzijn mee te geven van Brand, Brandgevaar en Brandpreventie.

Als jullie school interesse heeft om hier aan mee te doen vraag ik je vriendelijk om met ons contact op te nemen om op korte termijn het een en ander met elkaar af te stemmen

M.Kager
Brandweer Stede Broec
Telefoon: 0228 510 238
E-mail: mkager@stedebroec.nl