Nedschroef Holding NV

Persbericht

Nedschroef verwacht fors hoger resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over 2002

Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening (groepsresultaat) van Koninklijke Nedschroef Holding N.V. (Nedschroef) (bevestigingsmiddelen, machines en gereedschappen) over de eerste zes maanden van 2002 kwam uit op EUR 1,0 miljoen (eerste halfjaar 2001: EUR 1,8 miljoen). Het nettoresultaat bedroeg EUR 1 miljoen in de eerste helft van 2002, in vergelijking met een verlies van EUR 1,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar toen Nedschroef een reorganisatievoorziening trof van EUR 3,6 miljoen.

Ten opzichte van het tweede halfjaar 2001 is sprake van een forse verbetering van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening (tweede halfjaar 2001: EUR -1,3 miljoen).

De netto-omzet daalde met 7,6% tot EUR 143,4 miljoen (2001: EUR 155,2 miljoen). De omzetdaling bij de divisie machines en gereedschappen was met 29,2% het grootst.

De hoofdoorzaak voor het lagere resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in vergelijking met het eerste halfjaar 2001 is de divisie machines en gereedschappen die sterk te lijden had onder de aanhoudende ongunstige conjuncturele situatie in de wereld.

Bij de productiebedrijven van de divisie bevestigingsmiddelen werd een forse resultaatverbetering gerealiseerd met name bij de bedrijven Nedschroef Fraulautern GmbH - Werk Berlin (Duitsland) en Nedschroef Johannesburg Pty. Ltd. (Zuid-Afrika).

Na 30 juni 2002 is besloten bij de divisie bevestigingsmiddelen twee handelsbedrijven, te weten Nedschroef Fasteners Ltd. (Engeland) en Nedschroef Fasteners S.p.A. (Italië), te sluiten. De verwachte liquidatiekosten bedragen EUR 0,5 miljoen. Deze kosten zullen in het resultaat van het tweede halfjaar 2002 verwerkt worden. De reden voor de sluiting van deze twee bedrijven is enerzijds de negatieve resultaatontwikkeling en anderzijds het ontbreken van voldoende positieve lange-termijnperspectieven. Vooruitzichten

Ondanks dat geen verbetering van de marktontwikkeling in het tweede halfjaar 2002 wordt geprognosticeerd, wordt een verder herstel van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in het tweede halfjaar 2002 verwacht. Deze verdere resultaatverbetering zal naar verwachting in hoofdzaak door de divisie machines en gereedschappen worden veroorzaakt. Voor het gehele jaar 2002 voorzien wij dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening fors hoger zal worden dan in 2001.

Raad van Bestuur

Helmond, 28 augustus 2002

Voor nadere informatie:
De heer drs. E.W.G.M van Thiel
Tel: 06 54210267

Bijlagen:
Geconsolideerde winst- en verliesrekening. Geconsolideerde balans.
Eigen vermogen overzicht.
Geconsolideerd kasstroomoverzicht.