Korps: Groningen, plaats: Groningen 28-08-2002
Veelpleger bekent veertien tasjesroven in enkele weken tijd Woensdag 28 augustus 2002

Een 40-jarige Stadjer heeft 14 tasjesroven bekend die hij in de periode half juni tot begin augustus heeft gepleegd. Vermoedelijk ligt het werkelijk aantal veel hoger. Van hem is bekend dat hij vrijwel dagelijks op pad is om geld te stelen voor dope. De man, een zogeheten veelpleger, is inmiddels in bewaring gesteld en zal vermoedelijk tot aan de behandeling van zijn zaak vast blijven zitten.

De man werd op heterdaad betrapt bij een diefstal op de Oosterstraat in Groningen. Dit gebeurde op vrijdag 9 augustus jl. toen hij een tas met daarin een portemonnee uit de fietstas pikte van een 63-jarige inwoonster van Groningen. Dit gebeurde op het voetpad waar zij met haar fiets aan de hand liep. Een getuige had de diefstal gezien en achtervolgde de man. Samen met medewerkers van de milieudienst van de gemeente Groningen slaagde ze erin de man aan te houden, waarna de politie werd gebeld. Deze nam de man over en nam hem mee naar het politiebureau. Bij de fouillering bleek hij meerdere goederen bij zich te hebben die van diefstal afkomstig waren. Onder meer betrof het een portemonnee die hij de dag ervoor in de binnenstad had gestolen nagenoeg op dezelfde wijze. Nadat hij wat verder werd doorgezaagd over zijn recente activiteiten bleek hij de laatste zes weken in ieder geval 14 soortgelijke diefstallen te hebben gepleegd in de binnenstad, maar ook in de omgeving van Helpman en de Westerhaven.

Zijn werkwijze was eenvoudig, maar effectief. Hij volgde op enige afstand fietsende oudere dames, waarvan de fiets was voorzien van fietstassen. Op een gegeven moment liep of fietste hij dan een ogenblik schuin achter de dame om te zien of er iets van zijn gading in de fietstas aanwezig was. Als dat zo was, dan griste hij de goederen weg of nam bijvoorbeeld bij de volledige fietstas weg (beugelfietstas). Waardevolle voorwerpen haalde hij er dan uit en de rest gooide hij gewoon weg. Overigens maakt hij zich al jaren schuldig aan tasjesroven. De totale schade is moeilijk in te schatten. In een enkel geval leverde hem de recente diefstallen enkele honderden euro op, maar in de meeste gevallen gaat hem om tientjes. De gedupeerde heeft vaak meer schade uiteraard doordat de pasjes weg zijn of in een enkel geval een sleutel.

Helemaal voorkomen kun je dergelijke diefstallen niet. Het is uiteraard zaak om de portemonnee en andere waardevolle voorwerpen zoveel mogelijk in de binnenzak van de kleding mee te voeren. Fietstassen kun je afsluiten en dat is verstandig.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)