Gemeente Den Haag

2002-08-21: Talloze nieuwtjes op het jubileumfeest van Politie en Brandweer Haaglanden

Op donderdag 29 augustus van 11.00 tot 16.30 uur zal voor de 20e keer het Politie & Brandweerfeest in het Zuiderpark in Den Haag worden gehouden. De meer dan vijfhonderd medewerkers van Brandweer, Politie, Ambulance, Reddingsbrigade, Kon. Marechaussee, Rode Kruis en Dierenambulance gaan weer voor een onvergetelijke dag zorgen op de laatste donderdag van de "grote vakantie".

Vorig jaar kwamen naar schatting 30.000 ouderen en kinderen uit voornamelijk de Haagse regio naar dit kinderfeest om te kijken, spelen of om zelf mee te doen. Het nieuwste materieel bekijken, maar ook zelf blussen, varen of meerijden met de talloze voertuigen van de hulpverleningsdiensten. Het kan allemaal op deze feestdag georganiseerd door de hulpverleners.

Nieuw
Nieuw dit jaar zijn de proeven met gevaarlijke stoffen die kinderen maar natuurlijk ook volwassenen zelf mogen uitvoeren bij de brandweer.Zo kan men rozijnen laten dansen en werken met azijn en citroen.Ook is er een vossenjacht naar gevaarsetiketten. De etiketten staan bij verschillende brandweeronderdelen.

Paspoort
Ter gelegenheid van het jubileum is een politie-brandweerpaspoort gemaakt. Dit paspoort is gratis af te halen. In dit paspoort staan een aantal activiteiten waar men aan deel kan nemen, maar ook een rebus om op te lossen. Je kunt de vossenjacht invullen, je vingerafdruk zetten, vragen van politie, brandweer en ambulance beantwoorden en een foto inplakken. De paspoorten zijn beperkt leverbaar dus kom op tijd.

Foto
Op dit jubileumfeest kan je een foto laten maken op een brandweer-politie- of ambulancevoertuig. Ook zijn er in beperkte mate t-shirts en slabbers met het politie-brandweerfeest logo te koop.Na aftrek van de kosten zal de opbrengst naar het Juliana kinderziekenhuis gaan.

Waterspektakel
Er is dit jaar een speciaal eiland voor het waterspektakel, met spuithuisjes, de waterwerper van de politie, het blusvoertuig van de brandweer, kortom alles staat bij elkaar.

Brand- en inbraakpreventie
Dit jaar is er extra aandacht voor preventie in en om de woning. De preventiebussen zijn aanwezig en deskundig personeel kunnen er alles erover vertellen.

Carré
In het carré van 100 bij 100 meter op de speelweide zullen spectaculaire demonstraties worden verzorgd door motorrijders, ruiters, fietsers en hondenbrigade van Politie Haaglanden. De brandweer zal samen met de motorrijders een brandbakkendans uitvoeren (een soort stoelendans maar dan met
motoren,jeugdbrandweer,brandblussers en vuur). Ook zal een onderlinge strijd worden uitgevoerd tussen de specialisten van de brandweer in een estafetterace.

Het programma in het carré wordt afgesloten met een gigantische schuimdeken waar de kinderen naar hartelust in kunnen spelen. Tussen de programmaonderdelen door zal de politiehelikopter in het carré politiepersoneel ophalen en brengen voor het houden van een milieu-inspectie boven Haaglanden. Bij de opening zullen specialisten van de politie en brandweer met materieel zich presenteren in het carré. De presentatoren zullen dan precies vertellen waar het personeel en materieel voor ingezet kan worden. Vroeg komen om dit spektakel mee te maken is dus belangrijk.

Programma Carre

*

11.00 uur Opening

*

11.45 uur Demonstratie motorrijders

*

12.00 uur Landing politiehelikopter

*

12.45 uur Brandbakkendans

*

13.15 uur Demonstratie hondenbrigade

*

14.15 uur Demonstratie bereden brigade

*

15.00 uur Brandweerestafette

*

16.00 uur Demonstratie landelijk bike team

*

16.30 uur Afsluiting met schuimdeken

Ambulance
Ook de ambulancedienst pakt stevig uit. Alles op het gebied van de ambulancevoertuigen en verzorging is uitgepakt. Ook het materieel wat nodig is bij grote incidenten en rampen staat opgesteld. Zo staat er een opblaasbare tent met brancards en medische hulpmiddelen. Zelf een pleister plakken of je laten verbinden? Het kan allemaal bij de broeders van de ambulancedienst. Vraag maar gerust wat ze allemaal kunnen doen als iemand ernstig gewond is geraakt? Ze vertellen het graag.

Het Rode Kruis verzorgd de EHBO en staat op vier plaatsen klaar om direct hulp te verlenen.

Nog meer leuke dingen
Wil je later duiker worden? Probeer dan eens met brandweerduikers je eerste duik.Wel je zwembroek meenemen. Wel eens in de rook gelopen, wat moet je doen en wat zeker niet? Loop gerust met adembescherming en een echte brandweerman door de rook. Rondvaren kan ook met de Reddingsbrigade en brandweer.

Wil je later ook bij de politie of brandweer werken? Voor alle vragen kun je terecht bij personeel van werving en selectie. En dan het rondrijdparcours. Wil je meerijden in een politie- of brandweervoertuig met zwaailicht en sirene? Dat kan, maar kom vroeg want het is altijd erg druk. Mee in de hoogwerker, spuiten met het waterkanon van de politie, enfin er is zo veel te beleven kom zelf maar kijken. Voor de hele kleintjes is een poppenkast van veilig verkeer (3 VO). En natuurlijk kun je ook dit jaar weer je vakantiepas laten afstempelen.

Persfotograaf Jos van Leeuwen
Jos en zijn vrouw Mariannne van Leeuwen laten jaarlijks zien waar Jos het hele jaar mee bezig is. Uit de vel foto
s van alle ernstige- maar ook leuke incidenten die in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden hebben zij een selectie gemaakt en van tekst voorzien. Ruim dertien panelen fotos zijn aanwezig.

Dierenambulance " de Wijs"
De dierenambulance is ook met drie autos aanwezig en laat zien wat zij allemaal voor zieke dieren kunnen betekenen.

Demonstratie kleine blusmiddelen
Ook voor de ouderen is er iets te leren.De firma Fire control heeft dit jaar een echte bluscontainer. In deze container kun je zelf een kleine brand blussen. Bijvoorbeeld een computer of een vlam in de pan.

Info kramen
Ook zijn er informatiekramen van de Egelopvang, Brandwondenstichting, Haags dierenasiel, slachtofferzorg en de EHBO vereniging.

Historische voertuigen
De Stichting Historische Brandweervoertuigen zorgt ook dit jaar weer voor een spektakel. Echte stoomspuiten van meer dan honderd jaar oud kun je werkend zien. Ook kun je een autoladder van 50 jaar oud beklimmen. Het Politie Brandweerfeest is bestemd voor de ouders en kinderen uit het verzorgingsgebied van de Brandweer en Politie Haaglanden. Het omvat zodoende de gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Delft, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en de gemeenten uit het Westland.

Ook landelijk komen echter ieder jaar weer belangstellenden naar dit evenement. We verwachten dan ook dit jaar weer een grote opkomst. Alle scholieren van de basisscholen in Haaglanden hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

last update: 22-8-2002 15:44:24 ;pag.: 15307; auteur: 616;cat.: