Gemeente Alkmaar


Historieproject Alkmaar-Noord van start

23 augustus

Op donderdag 29 augustus zal wethouder Cor van Vliet de openingshandeling verrichten van de expositie '3000 jaar bewonersgeschiedenis Alkmaar-Noord', de bijbehorende fietsroute en de vernieuwde speelplaats aan de Wielingenweg. Dit zal gebeuren op de speelplaats (ter hoogte van huisnummer 300) om 16.30 uur.

Kinderspeelplaats
Tijdens een wijkavond konden deelnemers ideeën met betrekking tot de wijk De Mare inleveren. De 'leukste' van deze zogenoemde 'gouden tips' zou worden uitgevoerd. Via deze weg werd de speelplaats aan de Wielingenweg opgeknapt. De speelplaats is gebaseerd op een boerderij uit de ijzertijd zoals dat van opgravingen elders bekend is. Het is een boerderij met een driedeling: het gebouw (te gebruiken als dorsvloer), een stalgedeelte en een mestgreppel in het midden.

Historische fietsroute
Alkmaar-Noord telt veel meer historische plekken dan alleen de speeltuin. Het idee ontstond om meerdere historische plekken in kaart te brengen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een fietsroute. Langs de route staan informatieborden over de historische plekken. De routebeschrijving is onder andere op te halen bij bibliotheek De Mare, Laan van Straatsburg 2, kinderboerderij De Rekerhout en bij de wijkmeester, Amelandstraat 5.

Expositie '3000 jaar bewonersgeschiedenis Alkmaar-Noord'

In de bibliotheek kan men in de vitrines vondsten uit opgravingen van Alkmaar-Noord bekijken. Ook worden de veertien historische plekken langs de fietsroute door middel van een fotoreportage tentoongesteld. Deze expositie is te bezichtigen van woensdag 28 augustus tot dinsdag 24 september. Op dinsdag 17 september zal de stadsarcheoloog Peter Bitter een lezing houden over 3000 jaar bewoningsgeschiedenis Alkmaar-Noord. In bibliotheek de Mare zal hij vertellen over de opgravingen en de historische plekken langs de fietsroute. De lezing vindt plaats in bibliotheek De Mare en begint om 20.00 uur. Kaarten voor deze lezing zijn te verkrijgen bij de klantenservice in de bibliotheek. Leden 2,50 en niet-leden 3,50.