Koninklijke Ahold


Nettoverlies Ahold 2de kwartaal 2002 Euro 197,5 mln.


* De resultaten van het tweede kwartaal zijn inclusief bijzondere lasten van Euro 490 miljoen, waarvan Euro 410 miljoen in verband met het in gebreke blijven van Velox Retail Holdings, Ahold's voormalige joint venture partner in Latijns-Amerika, en Euro 80 miljoen extra afschrijving van goodwill voor Argentinië
* Omzet neemt toe met 7,3% tot Euro 17,3 miljard (+16,0% exclusief valuta-invloeden)

* Operationeel resultaat neemt toe met 11,9% tot Euro 777,8 miljoen (+20,9% exclusief valuta-invloeden)

* Winst per gewoon aandeel, exclusief afschrijving goodwill, bijzondere lasten en valuta-invloeden, bedraagt Euro 0,39, gelijk aan vorig jaar

* Verwachting voor geheel 2002 herbevestigd

* Interim dividend blijft gelijk met Euro 0,22 per gewoon aandeel.

Zaandam, 29 augustus 2002 - Ahold heeft over het tweede kwartaal 20021 een nettoverlies geleden van Euro 197,5 miljoen (2001: nettowinst van Euro 323,8 miljoen). De resultaten over het tweede kwartaal 2002 bevatten bijzondere lasten ten bedrage van Euro 490 miljoen, waarvan Euro 410 miljoen in verband met het in gebreke blijven van Velox Retail Holdings (VRH), Ahold's voormalige joint venture partner in Latijns-Amerika en Euro 80 miljoen ten gevolge van extra afschrijving van goodwill voor Argentinië.

Commentaar Ahold President Cees van der Hoeven
'Dit kwartaal rapporteert Ahold voor de eerste keer sinds vele jaren een negatief resultaat. Dat doet pijn voor een trotse onderneming als de onze, die altijd streeft naar de beste resultaten voor alle stakeholders. Gelukkig is de oorzaak incidenteel en niet structureel. Zoals we al eerder bekend maakten, moesten we een bijzondere last en een extra afschrijving op goodwill met betrekking tot onze activiteiten in Argentinië nemen. Nu dit achter de rug is, kunnen we ons concentreren op het verder versterken van Disco's positie als de beste onderneming in hun markt.'

12 weken van 22 april tot 14 juli 2002

'Het ondernemingsklimaat is bijna overal ter wereld lastig. Omzetgroei is moeilijk te realiseren en verbetering laat op zich wachten. Naar omstandigheden boeken we zeer goede resultaten. Ons marktaandeel groeit, evenals onze operationele marge. Hier toont Ahold haar werkelijke kracht; het geheel van werkmaatschappijen is sterker dan de individuele delen, met name dankzij de vele synergieën en kostenbesparingen die achter de schermen worden gerealiseerd. We danken daarvoor opnieuw onze medewerkers, want zij zijn degenen die dit door hun inzet en toewijding mogelijk maken.'

'Voor de eerste keer geven we in ons persbericht met de tweede kwartaal resultaten een voorlopige verwachting voor volgend jaar. We geven hiermee aan een moeizaam financieel en zakelijk klimaat te verwachten, maar onderstrepen tegelijkertijd dat we een nog hogere prioriteit geven aan autonome groei, margeverbetering en efficiënte aanwending van kapitaal. We zijn ervan overtuigd dat dit een realistische beleid is, dat ten goede zal komen aan alle stakeholders.'

Omzet en resultaat in het tweede kwartaal werden negatief beïnvloed door gemiddeld lagere koersen van met name de Amerikaanse Dollar (USD
1 = Euro 1,06 vs. USD 1 = Euro 1,16 vorig jaar), de Braziliaanse Real (BRL 1 = Euro 0,41 vs. BRL 1 = Euro 0,49 vorig jaar) en de Argentijnse Peso (ARS 1 = Euro 0,31 vs. ARS 1 = Euro 1,16 vorig jaar).

De geconsolideerde omzet steeg met 7,3% tot Euro 17,3 miljard (+16,0% exclusief valuta-invloeden). Exclusief valuta-invloeden bedroeg de autonome groei van de omzet 2,9%. Het operationeel resultaat bedroeg Euro 777,8 miljoen, een toename van 11,9% (+20,9% exclusief valuta-invloeden).

Het nettoresultaat toonde een verlies van Euro 197,5 miljoen en was daarmee aanzienlijk minder dan vorig jaar. Dit kan als volgt worden verklaard:

* Bijzondere lasten van Euro 490 miljoen, met name in verband met het in gebreke blijven van VRH, Ahold's voormalige joint venture partner in Latijns-Amerika

* Hogere afschrijving goodwill als gevolg van de overname van Alliant en Bruno's Supermarkets in december 2001 (Euro 33,5 miljoen)

* Hogere financiële lasten (Euro 43,8 miljoen), deels door devaluatieverliezen in Argentinië op USD-schulden en inflatiecorrecties op schulden aan derden in Argentijnse Pesos. De bijzondere lasten ten bedrage van Euro 490 miljoen bestaan uit twee posten:


1) Een last van Euro 410 miljoen in verband met VRH ten gevolge van een contractuele verplichting, zoals reeds gepubliceerd in het Ahold jaarverslag 2001. Door het in gebreke blijven van VRH ten aanzien van bepaalde schulden werd Ahold verplicht tot overname van bepaalde bankschulden en van de overige aandelen van VRH in Disco Ahold International Holdings voor een bedrag van USD 452 miljoen, waardoor Ahold volledig eigenaar werd van de vroegere joint venture Disco Ahold International Holdings.

2) Een last van Euro 80 miljoen voor extra afschrijving van goodwill in Argentinië, in verband met de devaluatie van de Argentijnse Peso. De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg Euro 950,5 miljoen (2001: Euro 514,4 miljoen). Investeringen in materiële en immateriële vaste activa bedroegen Euro 568,7 miljoen (2001: Euro 723,3 miljoen).

Resultaat toekomend aan gewone aandeelhouders, exclusief afschrijving goodwill en bijzondere lasten, bedroeg Euro 364,9 miljoen of Euro 0,39 per gemiddeld gewoon aandeel (+0.7% exclusief valuta-invloeden).

Het gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen is met name gestegen door de uitgifte van 80,5 miljoen nieuwe gewone aandelen in september 2001. De opbrengst van de uitgifte werd gebruikt ter financiering van de overnames van Bruno's Supermarkets en Alliant in december 2001.

In de Verenigde Staten nam de retailomzet autonoom toe, alsmede door de consolidatie van Bruno's Supermarkets met ingang van december 2001. Alle retail-werkmaatschappijen droegen bij aan de groei van de omzet. De autonome omzetgroei bedroeg 5,6% (2001: 8,5%). De vergelijkbare omzetgroei was 2,1% (2001: 5,5%) en de identieke omzetgroei bedroeg 1,4% (2001: 5,1%). Lagere brandstofprijzen drukten de identieke omzet met circa 0,3%.

Het operationeel resultaat steeg als gevolg van belangrijke verbeteringen bij het merendeel van de werkmaatschappijen en door voornoemde consolidatie van Bruno's Supermarkets. Met name bij Stop & Shop, Giant (Landover) en Giant (Carlisle) waren de prestaties uitstekend. Het operationeel resultaat van BI-LO vertoont een opgaande lijn, maar was lager dan vorig jaar. Bij internetsupermarkt Peapod - met een omzetstijging van 19% - nam het negatieve operationeel resultaat af tot USD 7,6 miljoen (2001: negatief resultaat USD 11,3 miljoen).

De omzet van Ahold's foodservice-activiteiten in de Verenigde Staten groeide met name dankzij de consolidatie van Alliant met ingang van december 2001. De autonome omzet daalde met 1,7%, voornamelijk ten gevolge van de beëindiging van verlieslatende activiteiten bij Alliant. De geplande beëindiging van activiteiten deed de autonome omzet met 2,6% dalen. De integratie van Alliant ligt voor op schema. U.S. Foodservice verwacht het integratieproces grotendeels af te ronden voor het einde van 2002.

Het operationeel resultaat van Ahold's foodservice-activiteiten in de Verenigde Staten was aanzienlijk hoger, met name dankzij de consolidatie van Alliant, inkoopsynergieën en kostenbesparingen. De resultaten bij U.S. Foodservice waren zeer goed.

In Europa bedroeg de autonome omzetgroei, exclusief valuta-invloeden,
3,2% (2001: 9,2%). Alle retail-activiteiten in Nederland, Scandinavië, Spanje en Midden-Europa droegen bij aan de toename van de omzet. De omzet in Portugal was lager als gevolg van het verwijderen van niet rendabele productgroepen uit het assortiment.

Het operationeel resultaat bij Albert Heijn, ICA Ahold en Portugal vertoonde aanzienlijke verbetering. Hoewel winstgevend, presteerde Spanje minder dan vorig jaar, met name vanwege de toegenomen integratiekosten. In Midden-Europa was het operationele resultaat in Tsjechië break-even. Dit resultaat werd deels tenietgedaan door hogere operationele kosten in verband met het betreden van de Slowaakse markt. Het operationeel resultaat in Polen is nog steeds negatief.

In Latijns-Amerika was de omzet lager als gevolg van de devaluatie van verschillende valuta's, met name de Argentijnse Peso en de Braziliaanse Real, en de de-consolidatie van La Fragua. De autonome omzet, exclusief valuta-invloeden, groeide met 3,0% (2001: 2,0%). In lokale valuta realiseerde Santa Isabel in Chili, Peru en Paraguay een hogere omzet. De omzet bij Disco in Argentinië was in lokale valuta hoger dan vorig jaar, deels door de sterk toegenomen inflatie. In lokale valuta was de omzet in Brazilië veel hoger, met name door de overname van G. Barbosa in januari 2002.

De devaluatie van de Braziliaanse Real en de Argentijnse Peso, evenals de de-consolidatie van La Fragua, hebben in Latijns-Amerika tot een lager operationeel resultaat geleid. In lokale valuta en mede door de overname van G. Barbosa was het operationeel resultaat in Brazilië hoger dan vorig jaar. Bij Santa Isabel en Disco was het operationeel resultaat in lokale valuta licht lager.

Midden-Amerika
In Midden-Amerika - Guatemala, Costa Rica, Honduras, Nicaragua en El Salvador - vormde de joint venture Paiz Ahold, eigenaar van La Fragua, op 1 januari 2002 een nieuwe regionale joint venture met CSU onder de naam CARHCO. Vanaf die datum is La Fragua gedeconsolideerd. Het resultaat van CARHCO wordt gerapporteerd als baten uit deelnemingen. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg Euro 382,0 miljoen.

In Midden-Amerika bedroeg het operationeel resultaat in het tweede kwartaal Euro 12,0 miljoen (2001: Euro 6,9 miljoen), een stijging die voornamelijk is toe te schrijven aan de oprichting van de nieuwe joint venture. Het nettoresultaat van CARHCO, gerapporteerd als baten uit deelnemingen, bedroeg Euro 2,4 miljoen.

In Azië steeg de omzet met 13,3% naar Euro 109,6 miljoen. In lokale valuta was de omzet in Thailand en Indonesië hoger dan vorig jaar. De omzet in Maleisië was gelijk aan vorig jaar. De autonome omzetgroei, exclusief valuta-invloeden, was 15,3%, met name door de opening van nieuwe winkels.

In Azië bedroeg het negatief operationeel resultaat Euro 5,6 miljoen (2001: Euro 4,6 miljoen negatief).

Corporate kosten
De corporate kosten bedroegen Euro 13,8 miljoen (2001: Euro 12,3 miljoen).

De netto rentelasten namen af tot Euro 221,6 miljoen (2001: Euro 230,9 miljoen), als gevolg van voordelige valuta-invloeden (met name de USD), gedeeltelijk tenietgedaan door nieuwe schulden in verband met overnames. De financieringskoersverschillen waren ongunstig in vergelijking met vorig jaar, voornamelijk vanwege devaluatieverliezen op US-dollarschulden aan derden (Euro 13,0 miljoen) en een inflatiecorrectie op Argentijnse Peso-schulden aan derden (Euro 15,2 miljoen) in Argentinië. De voortschrijdende rentedekking (interest coverage ratio) bedroeg 3,3 (2001: 3,1). De voortschrijdende ratio netto rentedragende schulden/EBITDA verbeterde tot 2,4 (2001: 2,7). De netto rentedragende schulden bedroegen Euro 11.610 miljoen.

Belastingdruk
De belastingdruk als percentage van de winst voor belastingen, aangepast voor bijzondere lasten, bedroeg 29,0% (2001: 26,0%). Deze toename wordt met name veroorzaakt door hogere niet aftrekbare afschrijving op goodwill.

Baten uit deelnemingen
De baten uit deelnemingen bedroegen Euro 6,1 miljoen, vergeleken met Euro 4,9 miljoen vorig jaar.

Aandeel derden
Het aandeel derden nam toe van Euro 15,8 miljoen in 2001 tot Euro 38,7 miljoen dit jaar als gevolg van:

* Toename van het resultaat bij ICA in Scandinavië en Jerónimo Martins in Portugal;

* De overname van de overige uitstaande aandelen Peapod in augustus 2001, waarmee het aandeel van derden in de verliezen van Peapod werd beëindigd;

* Het feit dat met ingang van 2002 wordt over het verlies van Disco Ahold International Holdings geen aandeel derden meer berekend. Overzicht van kasstromen
In het tweede kwartaal van 2002 bedroeg de kasstroom uit operationele activiteiten Euro 950,5 miljoen (2001: Euro 514,4 miljoen), met name dankzij de sterke ontwikkeling van het operationeel resultaat en lagere investeringen in werkkapitaal. De investeringen in werkkapitaal waren aanzienlijk lager dan vorig jaar en dit resulteerde in een positieve kasstroom van Euro 117,0 miljoen (2001: een negatieve kasstroom van Euro 71,4 miljoen). De kasstroom ten behoeve van investeringsactiviteiten bedroeg Euro 561,2 miljoen (2001: Euro 817,8 miljoen) en bestond voornamelijk uit investeringen in materiële en immateriële vaste activa ter waarde van Euro 568,7 miljoen (2001: Euro 723,3 miljoen).

Groepsvermogen
Het groepsvermogen, uitgedrukt als percentage van het balanstotaal, bedroeg 18,2% (ultimo 2001: 20,4%). Bij conversie van de uitstaande converteerbare achtergestelde obligaties zou het groepsvermogen 23,8% bedragen. Het garantievermogen bedroeg 24,3% van het balanstotaal. Het eigen vermogen bedroeg Euro 4,8 miljard. In het tweede kwartaal van 2002 werd aan het eigen vermogen toegevoegd het nettoresultaat onder aftrek van het dividend op de cumulatief preferente financieringsaandelen. Het slotdividend van 2001 op gewone aandelen en het negatieve saldo koersverschillen werd in mindering gebracht op het eigen vermogen. Goodwill verband houdend met acquisities tot en met november 2000 werd ten laste van het eigen vermogen gebracht. Goodwill in relatie tot acquisities na november 2000 werd geactiveerd.

Resultaat volgens US GAAP
Onder US GAAP bedroeg het nettoverlies ultimo tweede kwartaal Euro 74,2 miljoen (2001: nettowinst Euro 181,0 miljoen). Resultaat per aandeel onder US GAAP toont een verlies van Euro 0,08 (2001: winst Euro 0,22). Met name de lagere afschrijving van goodwill in verband met toepassing van SFAS 142 (Statement of Financial Accounting Standards No. 142, Goodwill and Other Intangible Assets, ingevoerd op 31 december 2001) droeg bij aan een lager verlies onder US GAAP dan onder Nederlandse waarderingsgrondslagen (Dutch GAAP).

Waardevermindering goodwill
SFAS 142 werd ingevoerd op 31 december 2001. Vanaf die datum wordt goodwill niet meer afgeschreven onder US GAAP. Ahold dient alle goodwill te beoordelen op mogelijke waardevermindering voor het einde van 2002. De betreffende bedragen aan goodwill die worden beoordeeld op waardevermindering bedragen Euro 14,9 miljard onder US GAAP. In het tweede kwartaal werd een bijzondere last geboekt van Euro 430 miljoen, met name in verband met het in gebreke blijven van VRH. Ultimo 2002 zal de beoordeling op waardevermindering van de resterende goodwill onder US GAAP zijn afgerond.

Ook onder Nederlandse waarderingsgrondslagen (Dutch GAAP) moet Ahold geactiveerde goodwill beoordelen op waardevermindering. Goodwill in verband met acquisities tot en met november 2000 werd ten laste gebracht van het eigen vermogen. Goodwill in relatie tot acquisities na november 2000 werd geactiveerd. De geactiveerde goodwill wordt afgeschreven over een periode van maximaal 20 jaar en dient jaarlijks te worden beoordeeld op duurzame waardevermindering. In het tweede kwartaal werd een bijzondere last van in totaal Euro 490 miljoen geboekt, waarvan Euro 410 miljoen in verband met het in gebreke blijven van VRH en Euro 80 miljoen extra afschrijving van goodwill voor Argentinië.

Interimdividend
Met goedkeuring van de Raad van Commissarissen heeft de Raad van Bestuur besloten per uitstaand gewoon aandeel een interimdividend vast te stellen van Euro 0,22, naar keuze uit te betalen in contanten of in de vorm van 1% in gewone aandelen (2001: Euro 0,22 of 1% in gewone aandelen). Het interimdividend is betaalbaar per 13 september 2002, evenals het interimdividend op cumulatief preferente financieringsaandelen.

Verwachting voor geheel 2002
Ahold herbevestigt haar verwachting over geheel 2002 van een groei van de winst per aandeel (WPA) van 5-8%, exclusief valuta-invloeden, afschrijving goodwill en bijzondere lasten, zoals bekendgemaakt op 17 juli 2002. De verwachting werd herzien vanwege het langere integratieproces van de activiteiten in Spanje, lagere opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed en stijgende rentelasten in Ahold's Latijns-Amerikaanse markten.

De autonome groei van het operationeel resultaat, exclusief valuta-invloeden, zal circa 15% bedragen. Inclusief de acquisities van Alliant en Bruno's Supermarkets, maar exclusief valuta-invloeden, zal het operationeel resultaat naar verwachting stijgen met circa 20%. Het operationeel resultaat zal naar verwachting in het tweede halfjaar van 2002 sneller groeien dan in het eerste halfjaar, met name vanwege de voltooiing van de integratie van Alliant in U.S. Foodservice.
Voorlopige verwachting 2003
In het licht van het moeilijke ondernemingsklimaat heeft Ahold een aanvang gemaakt met het vaststellen van de belangrijkste kwalitatieve doelstellingen voor 2003. De nadruk van de voorlopige verwachting van de onderneming zal liggen op:


* focus op gezonde autonome omzetgroei( 4-5%) en winstgroei bij constante wisselkoersen

* voortgaande margeverbetering door verdere synergieën en maatregelen tot kostenverlaging

* verbetering van het kapitaalgebruik en verdere vermindering van werkkapitaal

wat zal leiden tot:


* verbetering van het rendement op kapitaal

* hogere vrije kasstroom ter vermindering van nettoschulden en betaling van dividend in contanten

* respectabele groei van winst per aandeel

Ahold verwacht geen grote acquisities en derhalve geen aandelen-emissie. De strategie van de onderneming voorziet echter wel in kleinere overnames en desinvesteringen.

Ahold zal bovenstaande doelstellingen kwantificeren, binnen een redelijke bandbreedte, op 5 maart 2003, de publicatiedatum van Ahold's jaarcijfers over 2002.

Waarderingsgrondslagen
De toegepaste waarderingsgrondslagen zijn ongewijzigd ten opzichte van de in de jaarrekening van 2001 gehanteerde
waarderingsgrondslagen.

Op de in dit persbericht opgenomen cijfers is geen accountantscontrole toegepast.

Definities

- Autonome omzetgroei: "Omzet jaar n" gedeeld door "omzet jaar (n-1)* Ahold basis +
omzet jaar (n-1)* geacquireerde ondernemingen**"

* aangepast voor valuta-invloeden

** Alleen indien de omzet van de geacquireerde ondernemingen >5% vertegenwoordigt van
de omzet van de acquirerende partij, of de acquisitie de entree betekent in een nieuw
afzetkanaal of marktgebied


- Identieke omzet is omzet van uitsluitend dezelfde winkels

- Vergelijkbare omzet is identieke omzet plus omzet uit bestaande, verplaatste winkels


- Valuta-invloeden wordt gedefinieerd als het effect van het gebruik van verschillende
valutakoersen bij de omrekening van de financiële cijfers van onze werkmaatschappijen naar
Euro's. De financiële cijfers van het afgelopen jaar worden opnieuw berekend met gebruik
van de huidige valutakoersen teneinde deze valuta-invloeden te elimineren


- Pro forma resultaten worden gedefinieerd als gerapporteerde resultaten, aangepast voor
het effect van afschrijving goodwill, buitengewone posten, resultaten uit de verkoop of
desinvestering van materiële vaste activa en de koersverschillen zoals opgenomen in het saldo financiële baten en lasten


- De interest coverage ratio wordt berekend door het operationeel resultaat (exclusief bijzondere lasten) te delen door de netto rentelasten.

- Netto rentedragende schulden / EBITDA definitie: De netto rente dragende schulden bestaan uit de langlopende en kortlopende leningen gesaldeerd met de uitgegeven leningen en de liquide middelen, gedeeld door EBITDA voor bijzondere lasten.