Gemeente Rijswijk

Gemeenteberichten
29 augustus 2002


* Rijswijk houdt inzamelingsactie na overstromingen Beroun
* Administratief banenplan (her)intredende vrouwen
* Inzicht in uw woonwensen

* Openbare bekendmaking raadsbesluiten

* Herstelwerkzaamheden fietspad Hoornbrug
* Wet op de ruimtelijke ordening

* Lozingsontheffing

* Bouwaanvragen en -meldingen

* Bouw- en sloopvergunningen

* Verleende kapvergunningen

* Aanvraag kapvergunningen

* Verkeersbesluit

* Openingstijden gemeentehuis

Rijswijk houdt inzamelingsactie
na overstroming zusterstad Beroun

Naar aanleiding van de zware overstromingen ruim twee weken geleden in zusterstad Beroun in Tsjechië heeft de werkgroep stedenband Rijswijk-Beroun-Condega op verzoek van het College van B en W van Rijswijk een speciaal bankrekeningnummer geopend voor giften aan de getroffen zusterstad. Het nummer is 46.13.47.946 van de ABN AMRO-bank, onder vermelding van `Hulp aan Beroun'.

Het gemeentebestuur van Beroun heeft haar partnersteden nadrukkelijk verzocht om geldelijke steun bij het herstellen van de enorme schade die door de metershoge waterstand is aangericht aan het historische centrum van de stad. De rivieren Berounka en Litavka, die langs het centrum lopen, waren na hevige regenval buiten hun oevers getreden. Er werd op een gegeven moment zelfs een waterstand in de Berounka gemeten van 7,10 meter boven normaal.

Veel schade

De stad houdt zelf ook een inzamelingsactie onder haar bevolking. Hoewel de schade nog niet nauwkeurig is vast te stellen, blijkt na een eerste inventarisatie dat deze hoger uit zal vallen dan de stadskas kan dragen. Daarnaast moeten vele burgers en winkeliers hun huisraad of inventaris als verloren beschouwen, nadat het water tot op ruim twee meter hoogte in hun woningen en winkels stond. Ook de zorginstelling voor ouderen en een seniorencentrum, die pal langs de Berounka staan, raakten zwaar beschadigd. Na een eerste intensieve schoonmaakactie, waaraan honderden vrijwilligers uit de stad spontaan meededen, konden de bejaarde bewoners weer terug naar hun kamers. Nog niet overal in het historische stadscentrum van Beroun is de elektriciteit hersteld, terwijl ook de watervoorziening nog hapert. Overigens waren ook de speeltoestellen, die de gemeente Rijswijk drie jaar geleden aan de jeugd van Beroun had geschonken ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vriendschapsband, in het wassende water verdwenen. Het grootste toestel, een piratenschip, werd dagen later kilometers verder in de rivier terug gevonden.

De werkgroep stedenband Rijswijk-Beroun-Condega heeft afgelopen weekeinde een vertegenwoordiger naar Beroun gestuurd om polshoogte te nemen van de huidige toestand in de zusterstad. Met het gemeentebestuur van Beroun wordt geregeld contact onderhouden over onder meer de wijze waarop het in Rijswijk ingezamelde geld kan worden besteed.
Eerder heeft de gemeente Rijswijk al ¤ 5000 beschikbaar gesteld voor noodhulp.

Administratief banenplan (her)intredende vrouwen

Sinds 1990 organiseert de gemeente Rijswijk met veel succes een administratief banenplan voor (her)intredende vrouwen.

Waarom?
In de praktijk blijkt dat vrouwen, die een aantal jaren geen werk buitenshuis hebben gehad (bijvoorbeeld in verband met de verzorging en opvoeding van kinderen), moeilijk aan de slag komen. Veelal ontbreekt het hen aan werkervaring en voldoende opleiding, waardoor zij bij sollicitaties buiten de boot vallen.

Wat houdt het banenplan in?
Het banenplan biedt een aantal vrouwen de mogelijkheid om gedurende zes maanden, vier dagdelen per week (9.00 uur tot 12.30 uur) een opleiding te volgen in de administratieve richting. De opleiding start in het najaar van 2002 en bestaat uit:

* toetsenbordvaardigheden

* kantoorautomatisering

* Nederlandse taal

* praktische beroepsvorming (telefoontraining, postbehandeling, archiveren, coderen, notuleren, communicatieve vaardigheden)
* sollicitatietraining

Baangarantie

Aansluitend, als u daar zelf niet in slaagt, zoekt de gemeente Rijswijk voor u een tijdelijke, betaalde baan. Met deze baan kan de benodigde werkervaring worden opgedaan, om vervolgens door te stromen naar een vaste baan.

Voor wie is het banenplan bedoeld?

Het banenplan is bedoeld voor vrouwen die:

* in de gemeente Rijswijk wonen;

* een opleiding op mavo niveau hebben

* een goede beheersing van de Nederlandse taal hebben
Vrouwen die een uitkering van de gemeente Rijswijk ontvangen hebben voorrang.

Geïnteresseerd en geen uitkering van de gemeente?

Speciaal ook voor vrouwen die geen uitkering van de gemeente ontvangen, maar wel aan de bovengemelde voorwaarden voldoen en graag in de administratieve richting willen werken, verzorgt de gemeente een opleiding die hun kansen op de arbeidsmarkt sterk kan vergroten. Deze opleiding start waarschijnlijk in januari of februari 2003 en heeft ongeveer dezelfde inhoud als die van het banenplan. Het verschil hiermee is dat de gemeente u geen baan kan garanderen, wel wordt gezorgd voor deskundige hulp bij het vinden van een geschikte baan. En, als dat laatste toch een te grote stap voor u is, kunt u in de meeste gevallen eerst de benodigde werkervaring opdoen op een (betaalde) werkervaringsplaats.

Belangstelling?

Print bijgaande antwoordstrook uit en stuur het antwoordformulier, volledig ingevuld, vóór 12 september 2002 naar: Gemeente Rijswijk
Afdeling Sociale Zaken
t.a.v. mw. C. Schouwenaars
Antwoordnummer 1214
2280 VB Rijswijk.
(Postzegel plakken is niet nodig)

Antwoordstrook


---
Bureau Activering
T.a.v. mw. C. Schouwenaars

Ja, ik heb interesse voor een voorlichtingsochtend of een gesprek over

0 het banenplan (her)intredende vrouwen

0 de andere administratieve opleiding

Naam:.................................................................
---

Adres:

---

---

Postcode:.................. Rijswijk

Telefoon:.......................................

Geboortedatum:..............................

Ontvangt u een uitkering van de Sociale Dienst?

0 ja 0 nee

Staat u ingeschreven bij het arbeidsbureau?

0 ja, sinds ............... 0 nee

Inzicht in uw woonwensen

De gemeente Rijswijk houdt samen met de corporaties Rijswijk Wonen, Vidomes Rijswijk en het ministerie van VROM een onderzoek naar de manier waarop mensen wonen, hoe zij de woning en woonomgeving beleven en waarderen en wat hun woonwensen zijn. De gemeente, Rijswijk Wonen, Vidomes Rijswijk en het ministerie hebben dit inzicht nodig om hun activiteiten gericht in te zetten voor een aantrekkelijk woningaanbod, voor een prettige leefomgeving en goede voorzieningen.

Het onderzoek bestaat uit interviews onder inwoners van alle gemeenten in Nederland. Ook in Rijswijk worden interviews afgenomen. De gemeente en de woningcorporaties willen het onderzoek gebruiken ter onderbouwing van toekomstig beleid op het gebied van wonen en de woonomgeving.
Het interview bevat vragen over de kenmerken van uw woning en woonomgeving, uw waardering voor deze kenmerken, de wensen die u heeft ten aanzien van woning en woonomgeving, maar ook een aantal vragen over werk, vrijetijdsbesteding en de behoefte aan zorg en hulp bij het wonen.

Het onderzoek staat of valt met de bereidheid van inwoners om mee te werken aan een interview. Via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister worden in totaal ruim 100.000 mensen benaderd, van wie 900 in Rijswijk. Vanaf september zal een tweede interviewronde van start gaan, waarbij ook u benaderd kunt worden voor een interview. U krijgt allereerst een brief met uitgebreide informatie over het onderzoek.
Om te kunnen voorzien in de behoeften die onder de bevolking leven, is het dus belangrijk dat u uw mening geeft over uw wensen en verwachtingen op woon- en leefgebied, of anders gezegd, over hoe u woont en hoe u eventueel zou willen wonen.

Openbare bekendmaking raadsbesluiten

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen het volgende mede. De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 16 juli 2002 besloten tot :

* wijziging van de Verordening Kinderopvang Rijswijk.
Het besluit treedt in werking met ingang van 30 augustus 2002. Bovengenoemd besluit is bekendgemaakt op 29 augustus 2002 door opneming in de losbladige verordeningenverzameling; deze verzameling is kosteloos in te zien bij de sectie Communicatie in het stadhuis, Generaal Spoorlaan 2. De sectie, alwaar ook een afschrift van het besluit tegen betaling verkrijgbaar is, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 14.00 uur.

Herstelwerkzaamheden fietspad Hoornbrug

De aannemer start maandag 2 september met herstelwerkzaamheden aan de fietspaden op de Hoornbrug. Het rode asfalt van de fietspaden op de brug is vroegtijdig aan slijtage onderhevig en de aannemer herstelt de komende week deze slijtlaag. Het werk vindt gelijktijdig aan beide zijden van de brug plaats en duurt, afhankelijk van de weersituatie, tot en met vrijdag 6 september.

Voor de werkzaamheden dienen wel tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen te worden. Voor het verkeer wordt in beide richtingen de rechterrijstrook op de Hoornbrug afgesloten, waardoor er maar één rijstrook voor het verkeer in en uit Rijswijk beschikbaar is. De fietsers worden tijdelijk over het naastliggende voetpad geleid. De verkeersmaatregelen worden tijdig en duidelijk met bebording aangegeven.

Wet op de ruimtelijke ordening

De burgemeester van de gemeente Rijswijk brengt ter openbare kennis dat door R. Evers, een aanvraag om een vrijstelling van het bestemmingsplan is ingediend voor het oprichten van een berging op het perceel plaatselijk bekend Lindelaan 39, kadastraal bekend gemeente Rijswijk, sectie D, nummer 6677 - A1.

Het bouwplan is niet in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan, Bebouwde Kom.
Aangezien het hier een bouwwerk van beperkte omvang betreft, overwegen burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan met toepassing van artikel 19.3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De bouw - en situatietekeningen liggen met ingang van 29 augustus 2002, veertien dagen, gedurende de openingstijden van 08.30 tot 12.00 uur, ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw - en Woningtoezicht, De Bruyn Kopsstraat 4, kamer 008. Gedurende deze termijn kan eenieder tegen het verlenen van de vrijstelling schriftelijk bezwaren indienen bij burgemeester en wethouders.

Lozingsontheffing

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat zij voor de volgende locaties een lozingsontheffing ingevolge de Wet milieubeheer hebben verleend:

1. Artiestenbuurt (diverse locaties), voor het lozen van afvalwater afkomstig van een bouwputbemaling.

2. Kleurenbuurt (diverse locaties), voor het lozen van afvalwater afkomstig van een bouwputbemaling.

Ter bescherming van het milieu zijn aan bovengenoemde lozingsontheffingen diverse voorschriften en/of beperkingen verbonden.

Ter inzage

De lozingsontheffingen onder nummers 1 en 2 liggen vanaf heden gedurende zes weken (tot en met 10 oktober 2002) ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, gevestigd aan de De Bruyn Kopsstraat 4 te Rijswijk, op werkdagen geopend van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Bovendien liggen de stukken gedurende deze termijn iedere maandagavond ter inzage in de Brandweerkazerne, Jacob van Offwegenlaan 55, van 17.00 tot 20.00 uur. Inlichtingen over de ter inzage liggende stukken kunt u telefonisch inwinnen bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, via telefoonnummer 070 - 3959 870.

Beroep

Tegen de lozingsontheffingen kan vanaf heden gedurende zes weken ( tot en met 10 oktober 2002 ) beroep worden ingediend bij de afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Degene die een beroep indient, kan tevens bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Terug naar to

Bouwaanvragen en -meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvragen zijn ontvangen:

* het vernieuwen van gevels van een kantoorgebouw te: Frijdastraat 24; ingediend: 09-08-2002;

* het vergroten van een woning d.m.v. een dakkapel te: Broekslootkade 77; ingediend: 15-08-2002;

Bouw- en sloopvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 29 augustus 2002 voor eenieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* het veranderen van een bedrijfsruimte tot een woonruimte aan de Blekerslaan 47-53, verleend en verzonden: 22 augustus 2002
* het oprichten van twee

* noodlokalen aan de Burgemeester Elsenlaan 154, verleend en verzonden: 22 augustus 2002

* het gedeeltelijk vergroten van een woning d.m.v. een aanbouw aan de Franklin D. Rooseveltlaan 24, verleend en verzonden: 22 augustus 2002

* het vergroten van een dakkapel aan de Rembrandtkade 214, verleend en verzonden: 22 augustus 2002

* het vergroten van een woning d.m.v. twee serres aan de Oranjelaan 37, verleend en verzonden: 22 augustus 2002

de volgende sloopvergunning ligt eveneens ter inzage:
* het gedeeltelijk slopen van een constructie t.b.v. liftrenovatie te: Louis Davidsstraat 2 - 91

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

Verleende kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn verleend:
Per 29 augustus 2002:

* Cymbaalstraat 12

1 grove den wegens te forse groei en schaduwwerking


* Nansenstraat 3

1 grove den wegens te forse groei



* Beetslaan 158

1 berk wegens scheefstand en gevaar voor omvallen


* Dr. V.d. Knaaplaan 8

1 conifeer wegens herinrichting van de tuin en te dichte stand op de gevel


* Lange Kleiweg 137
Groep bomen van 25 stuks met de soorten essen, esdoorns, elsen, lijsterbessen en eiken (uitgegroeid bosplantsoen) wegens het plaatsen van mobiele units


* Jaagpad 124

3 coniferen wegens te forse groei en schaduwwerking
Deze kapvergunningen liggen vanaf de datum van verlening gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4.
Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden (personen die zicht op de boom hebben) tegen het verlenen van de kapvergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders (Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk). Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via tel. 070 - 3959 274.

Aanvraag kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn aangevraagd:

* Kerklaan, tussen de Sir Winston Churchilllaan en de Lindelaan 14 linden wegens de uitvoering van het bomenplan Er worden 14 berken herplant.
Aangevraagd door de directeur van de dienst Grondgebiedzaken


* Kerklaan, tussen de Lindelaan en de Emmastraat 15 linden en 2 iepen wegens de uitvoering van het bomenplan Er worden 18 berken herplant.
Aangevraagd door de directeur van de dienst Grondgebiedzaken


* Thierenskade ter hoogte van nr. 28

1 meidoorn wegens scheefgroei
Aangevraagd door de directeur van de dienst Grondgebiedzaken


* Bous de Jongpark

1 zilverlinde wegens slechte vitaliteit en kans op windworp
2 linden (kandalaberen) wegens schaduwwerking Aangevraagd door de directeur van de dienst Grondgebiedzaken


* Klipperstraat 104 (kopgevel)

1 populier wegens te forse groei
Aangevraagd door Weverling Groenprojekten B.V. namens Rijswijk Wonen


* Karel Doormanlaan 317

1 eik en 1 conifeer wegens te forse groei, schaduwwerking en herinrichting van de tuin
Aangevraagd door M.J. Does

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen en Handhaving, iedere werkdag bereikbaar tussen 09.00 en
12.00 uur onder tel. 070 - 3959 274.






Verkeersbesluit

Burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, gelet op het bepaalde ter zake in het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en de Wegenverkeerswet 1994 en op het besluit van 25 april
1995 van de raad van deze gemeente, waarbij aan hun college de bevoegdheid is gedelegeerd tot het nemen van besluiten als deze,

overwegende:

* dat een minder valide persoon die zich niet zonder hulp redelijkerwijs over een afstand langer dan 50 meter te voet kan voortbewegen;

* dat uit het onderzoeksrapport van de GGD Delfland blijkt dat de persoon in kwestie beperkingen ondervindt bij het zich te voet verplaatsen en wel in die mate dat hij voldoet aan de bovengenoemde gestelde voorwaarde;

* dat de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerplaats (op kenteken genoteerd);

besluiten:
tot het aanduiden van een parkeerplaats met bord E06 als `gehandicaptenparkeerplaats' (voorzien van een onderbord met kenteken NJ-BD-36) ter hoogte van Minister Aalberselaan 39 F211.

Het verkeersteken wordt benoemd conform artikel 96 van het RVV 1990. Over de maatregel is overleg gevoerd met de politie. De persoon in kwestie is per brief ingelicht.
Dit verkeersbesluit en de bijbehorende tekening liggen met ingang van
29 augustus 2002 gedurende 6 weken ter inzage bij de sectie Communicatie, kamer 77, Generaal Spoorlaan 2 in Rijswijk, op werkdagen geopend van 08.30 tot 14.00 uur. Ingevolge de Algemene Wet Bestuursrecht, kan iedere belanghebbende gedurende de termijn van ter inzage legging schriftelijk bezwaar maken bij het College van burgemeester en wethouders, postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

Openingstijden stadhuis

Gemeentehuis Rijswijk
Generaal Spoorlaan 2,
Postbus 5305,

2280 HH Rijswijk.
Telefoon 070-3959911.
Fax 070-3959588.
Internetadres: http//www.rijswijk.nl
E-mailadres: Stadhuis@rijswijk.nl

Openingstijden:
Afdeling Burger-, Woon- en Zorgzaken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -14.00 uur en donderdag van 17.00 -19.00 uur. Team Communicatie van maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur. Gemeentearchief van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-16.00 uur. De afdeling Sociale Zaken van 8.30 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.30 uur.
De overige afdelingen in het stadhuis zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -12.30 uur.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.