Ingezonden persbericht

Voorstel invoering wettelijke regels voor optreden brandweer

BREDA, 20020829 -- Burgerbelangen vraagt Directeur ing. Van Strien van de Directie Rampenbebeheersing en Brandweer wettelijke regels voor optreden van de Brandweer in overweging te nemen. Aanleiding hiervoor is o.m.de berichtgeving in het Rotterdams Dagblad van woensdag 28 augustus jl.: " Aanrij-tijden brandweer onvoldoende ". Ook om zodoende een einde te maken aan de niet-gewenste autonomie van gemeenten.

Directeur Ing. G.A.J.M. van Strien

Directie Rampenbeheersing -en Brandweer

Ministerie BZK Postbus 20011

2500 EA 's-Gravenhage

Ref. HJZ/AD -DB.MIN/BZK


Onderwerp: voorstel invoering wettelijke regels voor optreden brandweer
Breda, 28 augustus 2002

Zeer geachte heer Van Strien,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, geen groep die zich tot doel stelt gesignaleerde misstanden in de Nederlandse samenleving te bestrijden, vraag ik Uw indringende aandacht voor het volgende:

Bijgevoegd zend ik U de berichtgeving " Aanrijtijden brandweer onvoldoende " in het Rotterdams Dagblad van woensdag 28 augustus jl. (Zie bijlage: 1)

Naar aanleiding hiervan, heb ik op laatstgenoemde datum bij de heer Jan Geus van Uw directie gevraagd of er een wettelijke basis bestaat van de aanrij-tijden bij de inzet van de brandweer?

Uit informatie blijkt dat er wel vanuit het Ministerie BZK richtlijnen zijn opgesteld, waarvan de wettelijke basis ontbreekt. De heer De Geus heeft mij tevens medegedeeld, dat in overweging wordt genomen desbetreffende richtlijnen aan te scherpen.

Dit is een ongewenste situatie; de praktijk (vliegrampen Bijlmer/Hercules cafe-brand 't Hemeltje -en vuurwerpramp F.E. Fireworks) heeft dit inmiddels uitgewezen.

Ter zake wend ik mij tot U met een klemmend verzoek in overweging te nemen het daarheen te leiden voor een wettelijke basis ter zake. Aldus wordt ook een einde gemaakt aan de niet-gewenste autonomie van de gemeenten.Ik zou het bijzonder op prijs stellen, Uw visie op korte termijn te mogen vernemen.

Met betrekking tot deze zaak, vraag ik Uw gewaardeerde aandacht voor de brieven aan mijn aktiegroep van resp. de toenmalige minister van Justitie, de huidige minister

van Staat, mr. F. Korthals Altes d.d. 26 mei 1986 met het kenmerk: Staats- en Strafrecht Nr. 633/286 (Zie bijlage 2) - en de toenmalige WVC-minister, Mw. H. d ' Ancona, d.d. 4 maart 1992 met de daarbij behorende bijlage: " Actiegroep Burgerbelangen op de bres - Gevecht tegen het onrecht " in de Provinciale Zeeuwse Courant d.d. 18 februari 1992. (Zie bijlage 3).

Een afschrift van deze brief stuur ik U per e-mail (Cheryl.Halfhide@minbzk.nl), alsook de Directeur-Generaal Openbare Orde en Veiligheid, drs. A.H.C. Annink - Directeur Politie, drs. A.H.C. Ongering, Korpsbeheerdersberaad - Raad van Hoofdcommissarissen - OM-Politieberaad - Nationale Ombudsman, prof. mr. R. Fernout - en verslaggever van het Rotterdams Dagblad, Sander Rooijakkers.

Met bijzondere belangstelling Uw berichten afwachtend en met vriendelijke groet,

bijlage: 3

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

E-mail: bbelang@xs4all.nl

Tel. 06 - 148 93 251

Postbus 4683 4803 ER Breda



Ingezonden persbericht