Voedingscentrum
Voedingscentrum: Verbod frisdrank op scholen niet nodig 29 augustus

In Californië (VS) wil men overgewicht bij kinderen bestrijden door de verkoop van frisdrank op scholen te verbieden. Het Voedingscentrum stelt dat een verbod op de verkoop van frisdrank op scholen niet nodig is, omdat het drinken van suikerhoudende frisdrank niet de enige oorzaak is van overgewicht. Ook te veel eten en onvoldoende beweging veroorzaken een te hoog gewicht. Het Voedingscentrum pleit wel voor een ruimer aanbod van gezonde producten in de schoolkantine en een lesprogramma dat scholieren leert om een bewuste keuze te maken.

Het Voedingscentrum vindt een ruimer aanbod van gezonde producten in de schoolkantine belangrijk, omdat de scholier dan zelf een keuze kan maken. Wat betreft dranken zou dan naast frisdrank ook gezonde dranken als vruchtensappen, mineraalwater en melk verkocht moeten worden. Het Voedingscentrum ontwikkelt op dit moment materialen voor een goed schoolkantinebeleid.

Bewegen ook belangrijk
Sinds 1980 steeg het aantal kinderen in Nederland met (extreem) overgewicht met meer dan 5% tot een percentage van ruim 15%. Deze kinderen hebben als ze ouder worden meer kans op gezondheidsproblemen zoals een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsproblemen.
De oorzaak van overgewicht is niet alleen dat dikke kinderen te vet, te zoet en te veel eten. Overgewicht ontstaat ook door te weinig beweging. Bijvoorbeeld door te vaak en te lang stil voor de televisie of computer te zitten en daarbij ook nog te snacken of te snoepen. Overgewicht is te voorkomen door niet te veel calorierijke producten te nemen, waarin weinig vitamines en mineralen zitten zoals het geval is bij frisdrank en snoep. Naast een evenwichtige voeding is het belangrijk dat kinderen voldoende buiten spelen of sporten.