Rijksuniversiteit Groningen

12 aug 2002

Nummer 100 12 augustus 2002

Marcel Möring houdt Letterenlezing 2002

Over de auteur
Traditie
Noot voor de pers

De schrijver-publicist Marcel Möring opent op 29 augustus 2002 het facultaire jaar van de Faculteit der Letteren. Hij spreekt dan de Letterenlezing uit, getiteld 'Erfenis en gedachtegoed'. Hierin gaat hij in op de taak en de rol van de letteren in deze veranderende tijden. Ook die van de Universiteit in het algemeen stelt hij aan de orde. 'Het belang van de cultuur staat onder druk,' is zijn mening.

Möring vindt dat er in Nederland te weinig intellectuelen worden opgeleid die zich kunnen mengen in het publieke debat. Er moet veel meer tegenwicht geboden worden aan de vervlakking in de maatschappij. 'Nu er een regeerakkoord bestaat waarin het woord cultuur niet eens voorkomt en amusement steeds vaker wordt verward met cultuur, lijkt me dat een onderwerp dat alleen maar actueler wordt,' aldus Möring.

Over de auteur

Marcel Möring (1957) wist al op zijn veertiende dat hij schrijver wilde worden. Geboren in Enschede en opgegroeid in Assen, schreef hij zijn eerste bijdragen voor de Drents-Groningse Persbladen over theater en beeldende kunst. Hij debuteerde in 1990 met Mendels Erfenis, dat de prijs van het beste debuut van het jaar kreeg. Ook voor andere boeken ontving hij prijzen, zowel in binnen- als buitenland. Voor Het grote verlangen (1992), dat in vijf talen werd vertaald, ontving hij de AKO-literatuurprijs. Zijn meest lijvige werk In Babylon (1997) werd onderscheiden met de Gouden Uil. Naast proza en poëzie schrijft Marcel Möring ook regelmatig bijdragen voor NRC-Handelsblad. Volgend jaar hoopt hij een nieuwe roman, waaraan hij al vijf jaar werkt, te publiceren. De titel houdt hij voorlopig geheim.

Traditie

Het is inmiddels een traditie dat de Faculteit der Letteren haar facultaire jaar opent met een Letterenlezing. De lezing wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. De faculteit vraagt een bekende Nederlander zijn of haar visie te geven op de functie van de letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) in de maatschappij.

Noot voor de pers


- De lezing wordt gehouden in de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1 te Groningen, aanvang 16.00 uur. De toegang is vrij en belangstellenden zijn van harte welkom.


- Informatie: Faculteit der Letteren, Afd. PR en Voorlichting, Anneke Kok, tel. 050 - 363 5909/e-mail: a.kok@let.rug.nl of Joke van Kuijk, tel. 050 - 363 7370/ e-mail:
j.h.b.van.kuijk-sweering@let.rug.nl