Gemeente Kesteren


Nieuws

Informatieavond bij Recticel op 29 augustus rbc 14 augustus 2002 De opslag en de verwerking van gevaarlijke stoffen brengen risicos met zich mee. Dit kunnen zowel risicos zijn voor de werknemers als voor de omwonenden van het bedrijf.
Enkele jaren geleden heeft de Raad van de Europese Unie de Seveso-II richtlijn vastgelegd die begin 1997 in werking is getreden. In de Nederlandse wetgeving is deze richtlijn vastgelegd in het Besluit Risicos Zware Ongevallen 1999 (BRZO-1999).

Als gevolg van het BRZO-1999 is er in de gemeente Kesteren één bedrijf dat onder de regeling valt en verplicht is een Veiligheidsrapport (VR) op te stellen: Recticel Nederland B.V.

Normering externe veiligheid:
De basis van het risicobeleid is, dat de bedrijfsmatige opslag of het bewerken of verwerken van gevaarlijke stoffen acceptabel is als daarbij voldaan wordt aan het maatschappelijk geaccepteerde risico van dergelijke handelingen. De geaccepteerde normering voor de omgeving van dit soort bedrijven is de kans op een overlijdensrisico ten gevolge van een ongeval met gevaarlijke stoffen bij het bedrijf van 1 op de 1.000.000.
Ter vergelijking: de kans op overlijden ten gevolge van een auto-ongeluk is 1 op de 5.700.

Beheersing van de risicos:
De bedrijven en overheden leveren een maximale inspanning om de risicos van de bedrijfsvoering te beheersen. Risico is opgebouwd uit de aspecten kans op (kan voorkomen) en het effect (gevolgen) van een ongewenste gebeurtenis met gevaarlijke stoffen. Een goede beheersing van de risicos vindt plaats door de toepassing van (meerdere) technische of organisatorische maatregelen. Met name de organisatorische maatregelen (een veiligheidsmanagementsysteem) waardoor mogelijke risicosituaties eerder kunnen worden gesignaleerd, vormen in het kader van het BRZO-1999 een belangrijke aanvulling.

Inhoud van de veiligheidsrapporten:
Bedrijven die wat betreft de maximaal vergunde hoeveelheid gevaarlijke stoffen de lage drempelwaarde, genoemd in het BRZO-1999 overschrijden, dienen een PreventieBeleid Zware Ongevallen (PBZO) te voeren en over een veiligheidsbeheerssysteem te beschikken. Bedrijven die de hoge drempelwaarde overschrijden moeten naast het PBZO-beleid een veiligheidsrapport opstellen, een actuele stoffenlijst bijhouden en een intern noodplan maken en regelmatig oefenen. Een veiligheidsrapport bestaat uit de volgende onderdelen:
- een algemene beschrijving van het bedrijf, de voorkomende processen en de stoffen die de veiligheid buiten het bedrijfsterrein kunnen beïnvloeden. Ook dient daarin te worden aangegeven of - en zo ja welke
- ongevallen nadelige effecten voor de werknemers, de omwonenden en het milieu kunnen hebben en welke preventieve maatregelen er zijn getroffen;

- een aantal bedrijven dient eveneens een kwantitatieve risicoanalyse (QRA) op te stellen. Hierin wordt door middel van berekeningen van die onderdelen of handelingen die het meeste gevaar opleveren de kans op een ongeval met dodelijk letsel buiten het bedrijfsterrein vastgesteld. Recticel Nederland B.V. hoefde geen kwantitatieve risicoanalyse in het veiligheidsrapport op te nemen.

Beoordeling en ter visie legging:
De gezamenlijke bevoegde gezagen (Arbeidsinspectie, regionale brandweer, burgemeester & wethouders en het bevoegd gezag voor de milieuvergunning (provincie of gemeente)) dienen gezamenlijke inspecties bij het bedrijf uit te voeren en het veiligheidsrapport en de daarin gepresenteerde risicos te beoordelen en in beoordelingsbesluiten vast te leggen.

Ter inzage:
Met ingang van morgen, 15 augustus, ligt het veiligheidsrapport van Recticel Nederland B.V. met de bijbehorende beoordelingsbesluiten bij de gemeente en de provincie zes weken ter inzage (tot 27 september aanstaande). Gedurende deze periode kunnen er bedenkingen worden ingediend bij het bevoegde gezag. De wijze waarop en bij welke instantie dat moet gebeuren staat vermeld in de ter inzage gelegde beoordelingsbesluiten.
Bij de centrale balie kunt u naar deze stukken vragen.

Informatieve bijeenkomst:
Op donderdag 29 augustus aanstaande zal er bij voldoende belangstelling (alleen bij meer dan 10 geïnteresseerden) een toelichting worden gegeven op de inhoud van het veiligheidsrapport en de beoordelingsbesluiten.
De aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur en wordt gehouden in de kantine van Recticel Nederland B.V., Spoorstraat 69 te Kesteren. De bijeenkomst staat onder voorzitterschap van de burgemeester van de gemeente Kesteren, de heer ir. A.P. Heidema.
U kunt zich voor deze informatieavond aanmelden bij het bedrijfsbureau Brandweer van de gemeente Kesteren, mevrouw C. Sopacua of mevrouw L. Dilling, tel: 0488-449900.
Als zich minder dan 10 personen voor deze bijeenkomst opgeven, zal de bijeenkomst niet doorgaan. In plaats daarvan zullen de geïnteresseerden die zich wel hebben opgegeven individueel worden benaderd.