Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 21/08/2002


---

Installatie Gezamenlijk College van Bestuur VU-Windesheim

Op 29 augustus 2002 vindt de installatie van het gezamenlijke College van Bestuur voor de Vrije Universiteit Amsterdam en Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van universiteiten en hogescholen in Nederland worden een universiteit en een hogeschool door één en hetzelfde College van Bestuur bestuurd en op weg geleid naar één instelling. Het gezamenlijk College van Bestuur, aangeduid als Raad van Bestuur, bestaat uit vijf personen.

Voorzitter is prof. dr. Wim Noomen (huidige voorzitter College van Bestuur van de VU), vice-voorzitter de heer Hein Dijkstra, (huidig voorzitter College van Bestuur van Windesheim). De overige leden zijn prof. dr. Taede Sminia (rector magnificus van de VU), mevrouw drs. Saskia Groenewegen (lid College van Bestuur van de VU) en mevrouw drs. Annette Roeters (lid College van Bestuur van Windesheim).

Eind 2000 ontstonden de eerste gesprekken over samenwerking tussen de Colleges van Bestuur van Windesheim en de VU. Onder andere de invoering van de bachelor/master structuur was aanleiding voor de instellingen te besluiten hun krachten te bundelen. In maart 2001 volgde de intentieverklaring waarin het voornemen tot fusie van rechtspersonen en van instellingen werd uitgesproken. De Raden van Toezicht van de Vrije Universiteit en de Stichting Christelijke Hogeschool Windesheim hebben nu ingestemd met een personele unie van de Colleges van Bestuur ter voorbereiding op de instellingenfusie in 2004. Daarom is 29 augustus 2002 opnieuw een belangrijk moment in het fusieproces naar een integrale universiteit, dat op toepasselijke wijze wordt gevierd.

In de aanloop naar de instellingenfusie zijn al diverse samenwerkingsprojecten in ontwikkeling. Zo gaat in september 2003 de academische bachelor opleiding van de VU bij Windesheim in Zwolle van start. Voorts zijn er doorstroomtrajecten Accountancy voor studenten van Windesheim die willen doorstromen naar de postdoctorale opleiding Accountancy in Amsterdam. Doorstroomtrajecten zijn er ook voor leraren in opleiding. Ook op het gebied van bedrijfseconomisch onderzoek werken de VU en Windesheim samen; gezamenlijk doen de instellingen onderzoek naar werkgelegenheid in de Zwolse regio.