---

Ministerie van Defensie



---

Vertrek luchtmachthelikopters naar Macedonië

27-08-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB71

Twee transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht vertrekken donderdag 29 augustus naar Macedonië. De twee Chinooks, afkomstig van de vliegbasis Soesterberg, worden ingezet met name voor medische evacuatietaken in het kader van de operatie Task Force Fox. Naar verwachting keren de toestellen eind september terug naar Nederland.

Het personeel van de twee helikopters bestaat uit een detachement van dertig luchtmachtmilitairen. Het eerste deel van het team vertrekt met de Chinooks op donderdag 29 augustus en het tweede deel op vrijdag 30 augustus.

Op 16 augustus jl. heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel van de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken om tijdelijk extra Nederlandse eenheden aan te bieden voor de operatie Task Force Fox in Macedonië. Tijdens de verkiezingen op 15 september a.s. zullen 750 extra waarnemers in Macedonië verblijven. Om deze waarnemers dezelfde ondersteuning te bieden als de huidige aanwezige waarnemers heeft de NAVO vastgesteld dat tijdelijk militaire versterking noodzakelijk is. Sinds eind juni is Nederland "lead nation" bij de operatie Task Force Fox. Task Force Fox is het militaire gedeelte van de NAVO missie Amber Fox.