Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 27-08-2002
Onderwerp: Verkeer en vervoer

Onder het motto 'Ruim baan voor Bus' sluiten wethouder Janco Cnossen en gedeputeerde Thijs Bennink op donderdag 29 augustus aanstaande het Zwolse busbanenproject af. Het busbanenproject is in 1996 op initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat gestart. Het heeft tot doel de doorstroming van het busverkeer te verbeteren. De afgelopen zes jaar hebben de gemeente Zwolle en Provincie Overijssel hard gewerkt aan de verbetering van de busbanen.

De gemeente heeft een fors aantal maatregelen genomen die de doorstroming van het busverkeer verbeteren. Het gaat daarbij om voorrang voor de bus bij verkeerslichten en om de aanleg van busbanen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de reistijd van de bussen korter wordt en hun dienstregeling betrouwbaarder is. Het busverkeer ondervond voorheen last van het steeds drukker wordende stadsverkeer. Dit maakte namelijk dat de bussen minder goed op tijd konden rijden.

Uitgevoerde projecten
In totaal zijn er 33 projecten uitgevoerd in het kader van het Zwolse busbanenproject. Hier vallen de aanpassing en plaatsing van verkeerslichten en de aanleg van busbanen onder. Maar ook werkzaamheden zoals de wijziging van de voorrangsituatie, het verbeteren van haltesituaties en het verbreden van de middenberm.

Financiering
De maatregelen die de gemeente getroffen heeft om het busverkeer beter te laten doorstromen, hebben in totaal ruim 7,5 miljoen euro gekost. De kosten ten behoeve van het streekvervoer bedroegen 5,5 miljoen euro. De kosten die voor het stadsvervoer gemaakt zijn, waren 2 miljoen euro. De gemeente Zwolle en de provincie Overijssel hebben een subsidie van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ontvangen van 90% van de totale kosten ( ± 7 miljoen euro).

Bron: Communicatie Datum van 27-08-2002 tot 30-08-2002