Gemeente Sneek


Uitbreiding rijksmonument Epemastate

Rijksmonument Epemastate wordt groter. De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft ook de percelen weiland tussen Epemawei 1 t/m 9 en de A7 opgenomen in de aanwijzing van de state als rijksmonument, plus een klein perceeltje tussen de state en De Finne 11. Deze percelen worden in het kadaster aangeduid als sectie G, nrs. 877, 1172 en 1720.
* Informatie over monumentaal Epemastate

De Staatssecretaris laat deze drie percelen onderdeel uitmaken van het monument vanwege de aantoonbaar historische relatie tussen het naar binnen gekeerde karakter van het stateterrein en de openheid van het omringende (eertijds geheel open) karakter van het buitengebied in de van (hoofdzakelijk) weilanden.
Door de gestage uitbreiding van Ysbrechtum en de aanleg van de A7 is aan de relatie tussen open en gesloten al afbreuk gedaan en dat is reden deze karakteristiek door bescherming van rijkswege zo goed mogelijk veilig te stellen.
Epemastate heeft nu officiële bescherming als 'historische buitenplaats' en is als zodanig de enige en eerste binnen de gemeentegrenzen van Sneek.