Gemeente Vlaardingen


29-08-2002

geld voor preventiebeleid
Vlaardingen krijgt voor de periode tot 1 januari 2005 ruim 1,7 miljoen van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de uitvoering van het preventieplan Het is de toon die de muziek maakt. Met de 12 projecten uit dit plan wil de gemeente voorkomen dat allochtone jongeren afglijden en daardoor in de criminaliteit terechtkunnen komen.

Vlaardingen is één van de zestien steden die vorig jaar door de toenmalige minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid uitgenodigd werden een plan in te dienen in het kader van het Preventiebeleid 2001-2004. Die 16 steden vallen niet onder het Grote Stedenbeleid, maar hebben wel te maken met grote stedenproblematiek en hebben meer dan 60.000 inwoners waarvan meer dan 7 % allochtoon is.

De projecten zijn gericht op jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar. Voor de jongsten staan ouderparticipatie en een goede voorbereiding op het onderwijs centraal. Daarna verschuift het accent meer naar het voorkomen van schooluitval, zinvolle vrijetijdsbesteding, begeleiding van risicojongeren en het vroegtijdig signaleren van problemen en doorverwijzen naar de juiste organisatie. Voor de oudste groep gaat het om zinvolle vrijetijdsbesteding, arbeidstoeleiding en om individuele trajectbegeleiding wanneer jongeren met politie en justitie in aanraking zijn gekomen.

De projecten gaan niet allemaal tegelijk van start. In de tweede helft van 2002 staan de uitbreiding van naschoolse activiteiten in het kader van de wijkschool, het stedelijke netwerk opvoedingsondersteuning, het onderzoek naar de problematiek van Antillianen in Vlaardingen, versterking van de leerplichtaanpak en een uitbreiding van het mentoraatproject voor Somalische jongeren op de agenda. Begin 2003 beginnen de overige projecten. Daarvoor worden op dit moment uitvoeringsplannen geschreven.

Het plan benadrukt ook dat partijen zoals wijkpolitie, scholen, buurtbewoners, sportclubs, die op een of andere manier bij jongeren betrokken zijn, meer moeten samenwerken. Daarnaast is een sluitend registratiesysteem noodzakelijk dat in eerste instantie moet voorkomen dat kinderen en jongeren tussen de wal en het schip terechtkomen. Zon systeem is tevens hulpmiddel voor de gemeente om beleid te ontwikkelen en regie te kunnen voeren.
Verder vinden zowel de gemeente als de landelijke overheid het belangrijk dat de doelgroep participeert in de projecten en uiteindelijk meer gebruik maakt van het bestaande aanbod in Vlaardingen. Bij de uitvoering van de projecten zal hieraan steeds aandacht worden besteed.