Nederlandse Akkerbouw Vakbond

NAV adviseert akkerbouwers over waterschade

Binnen één maand zijn vele akkerbouwers voor de tweede keer overvallen door onverwacht grote neerslag. Het afgelopen weekeinde is op een aantal plaatsen weer extreem veel regen gevallen: NAV heeft meldingen uit Zeeland en West Brabant gekregen over neerslag van 75 tot 145 mm binnen 24 uur, terwijl ook van akkerbouwers in het Noorden berichten over extreme regenval zijn ontvangen.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond heeft een Waterschade Commissie ingesteld om, net als in 1998, akkerbouwers te adviseren en bij te staan.

Via dit persbericht adviseert de Commissie alle akkerbouwers die schade geleden hebben, om dit reeds zoveel mogelijk vast te leggen. Het betreft hier nog niet een officiële taxatie (daar moeten officieel erkende taxateurs voor aangesteld worden), maar zaken als:


- het op foto vastleggen van de schade;
- het vaststellen hoeveel regen er in welke periode precies is gevallen;

- vastleggen op schrift (liefst door 1 of 2 getuigen ondertekend) wat er precies gebeurd is, wat voor schade precies aangericht is (perceel, gewas, wanneer etc.), wat de verwachte geschatte opbrengst van het gewas was, geschatte omvang van de schade, etc.

De commissie adviseert getroffen akkerbouwers om percelen met schade voorlopig niet te gaan bewerken. Dit maakt het formeel vaststellen van schade op een later tijdstip onmogelijk. Uit het verleden is bovendien gebleken dat schade tijdens opslag vanwege rotting van geoogste producten niet voor vergoeding in aanmerking komt. Akkerbouwers dienen daarmee, wanneer zij besluiten om versneld toch nog een gewas binnen te halen, rekening te houden.

Eenieder wordt er ook op gewezen dat het nog lang niet zeker is dat getroffenen ook een schadeloosstelling zullen krijgen; gesprekken daarover zijn nog in volle gang. Uiteraard gaan wij ons daar wel hard voor maken. Daarom is het goed toch de schade al zoveel mogelijk vast te leggen.

Deze week zal de NAV Commissie Waterschade de NAV-leden schriftelijk verder informeren en adviseren over te ondernemen stappen. Ook niet NAV-leden kunnen bij de Commissie terecht.

Het secretariaat van de NAV Commissie Waterschade is te bereiken op telefoon 0168 329130 en 06 12633179 of fax nummer 0168 328735.

Wij wensen alle getroffenen veel sterkte.

Het bestuur van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond