HUMANITAS

Humanitas stuurt ongehoorde verhalen naar leden Tweede Kamer

Vandaag verstuurt Humanitas Schrift 2000, 516 ongehoorde verhalen, uitgegeven in samenwerking met Mets & Schilt, naar alle leden van de Tweede Kamer. Uit deze publicatie blijkt wat de Nederlanders bezighoudt: ze schrijven over alledaagse zaken en tegelijkertijd over wezenlijke vragen. Over hoe ze hun leven zien, waar ze boos of blij van worden en welke dromen en verlangens ze koesteren. Daardoor wordt in het boek een caleidoscopisch beeld geschetst van het leven aan het begin van de 21ste eeuw. De leden van de Tweede Kamer krijgen hiermee een beeld van de knelpunten in onze maatschappij: niet iedereen heeft immers van de voorspoedige economische ontwikkeling van het afgelopen decennium geprofiteerd.

'De kracht van de bundel ligt in de toon waarin bekende thema's worden besproken. Mensen over wie meestal alleen gesproken wordt, nemen nu zelf het woord. Het is alsof de onderwerpen uit de krant beginnen terug te praten. Het dwingt je opnieuw en anders naar ons land te kijken.' zo schrijft Pieter Hilhorst in zijn inleiding.

Humanitas heeft in het Schrift 2000 mensen aan het woord gelaten om te vernemen wat hen bezighield. Daarnaast was het een instrument om de relatie tussen vrijwilliger en cliënt van Humanitas te verbeteren. Door samen het schrift in te vullen konden zij andere dingen met elkaar bespreken dan altijd al ter sprake kwamen. Maar niet alleen cliënten van Humanitas hebben het schrift ingevuld. Ook anderen, van alle leeftijden en alle sociale achtergronden, hebben het schrift opgevraagd. Ruim vijfhonderd mensen hebben hun schrift teruggestuurd naar Humanitas. Uit die schriften is een selectie gemaakt die opgenomen is in de publicatie Schrift 2000.

Het idee voor het Schrift 2000 is overgenomen uit Frankrijk. In 1989 zocht men naar projecten om de Franse revolutie van 1789 op bijzondere wijze te herdenken. Eén van de projecten was het opschrijven of tekenen van het eigen verhaal en het eigen leven. De publieke opinie en de overheid kregen dankzij de verhalen en tekeningen een goed beeld wat er leefde onder de Franse bevolking. Dit Franse initiatief kreeg een Europese tegenhanger. Humanitas nam het concept voor Nederland over en ontwikkelde het Schrift 2000.

Humanitas
Humanitas is de Nederlandse vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw. Duizenden vrijwilligers zetten zich in voor maatschappelijke activering, steun bij rouw en jeugdzorg. De beroepskrachten van de werkstichtingen richten zich onder andere op kinderopvang, ouderenhuisvesting en dienstverlening aan mensen met een handicap of behartigen de belangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.