Senter

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties stimuleert samenwerking

Nieuwe bedrijvigheid op Nederlandse Antillen

Intensieve en duurzame commerciële samenwerking tussen Antilliaanse en niet-Antilliaanse bedrijven. Dat doel heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken met het pilot-project PSNA (Programma Samenwerking Nederlandse Antillen). Het ministerie stelde hiervoor een budget van EUR 2,27 miljoen beschikbaar. PSNA blijkt een groot succes, want veel bedrijven toonden interesse. Drie voorstellen zijn gehonoreerd. Curaçao krijgt in de toekomst ecologische bungalows, een milieuservicesysteem en een verwerkingsunit voor Aloë-bladeren.

De gehonoreerde projecten (zie bijlage) leveren een positieve bijdrage aan de lokale werkgelegenheid op de Nederlandse Antillen. Ze stimuleren het toerisme, de landbouw en de duurzame energie en milieu op Curaçao. Daarnaast bevorderen ze de handelsrelatie tussen niet-Antilliaanse en Antilliaanse bedrijven. Door nu investeringsrisico's weg te nemen, hoopt de Nederlandse overheid dat in de toekomst vervolginvesteringen worden gegenereerd op de Nederlandse Antillen.

Aanvullend budget?
De projecten kregen elk maximaal tweederde van de projectkosten gesubsidieerd met een maximum bedrag van EUR 680.000. Het budget voor twee jaar voor het PSNA-programma is nu haast uitgeput. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zal in overleg met de Antilliaanse regering bezien of aanvullend budget beschikbaar kan worden gesteld. Mocht dat het geval zijn, dan verwacht Senter, agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat het programma uitvoert, in januari 2003 een nieuwe indieningsperiode voor projectvoorstellen te openen.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of (070) 361 09 99 (voor internationale projecten).