PERMANENTE HOF VAN ARBITRAGE

Voorstellen Permanente Hof van Arbitrage op Wereldtop Jo'burg

Permanente Hof van Arbitrage (PCA)
Vredespaleis Den Haag

Permanente Hof van Arbitrage lanceert concrete voorstellen voor de oplossing van milieugeschillen op Wereldtop Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg

Den Haag, 29 augustus 2002 - In de plenaire sessie van de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling op donderdag 29 augustus zal Mr. Tjaco van den Hout, secretaris-generaal van het in Den Haag zetelende Permanente Hof van Arbitrage voorstellen presenteren om geschillen op het gebied van duurzame ontwikkeling (waaronder die m.b.t. milieu en natuurlijke hulpbronnen) te arbitreren bij dit internationale hof. Dit, in het kader van Rio+10 door internationale milieu-experts speciaal ontwikkelde arbitragereglement, is in dat verband ook goed bruikbaar om nakoming van internationale afspraken ter zake af te dwingen.

Gedurende de conferentie is meerdere malen gepleit voor bruikbare procedures niet alleen voor het oplossen van milieugerichte disputen maar ook om reeds gemaakte afspraken op een juridisch ordelijke wijze af te dwingen. Sommigen bepleiten zelfs een apart Internationaal Hof voor het Milieu. Het PCA biedt echter nu met deze nieuwe faciliteit, die door bijna 100 landen (inclusief de Verenigde Staten) is goedgekeurd, al in zijn vorm de mogelijkheid om conflicten tussen staten maar ook tussen staten en particulieren (ondernemingen, ngo's, privé-personen) via arbitrage te beslechten.
Mr. Van den Hout bepleit daarom tijdens deze top opname van een verwijzing naar dit arbitragereglement in bestaande en nog af te sluiten internationale verdragen inzake duurzame ontwikkeling.

Noot aan de redactie
De speech van de secretaris-generaal Mr. Tjaco van den Hout is onder embargo beschikbaar. Voor aanvullende informatie en het beantwoorden van eventuele vragen kunt u contact opnemen met de heer Dane Ratliff, Assistent Legal Counsel van het PCA, thans te Johannesburg, bereikbaar mobiel 06-55 37 72 07.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Burson-Marsteller
Julie Bakker / Joost Sitskoorn
Tel: 070-362 48 61

29 aug 02 11:03