Fontys


donderdag 29 augustus 2002

Nieuw onderwijslectoraat bij Fontys hogescholen De Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen heeft drs. Jozef Kok MCM per 1 augustus benoemd tot lector bij de pabo's van Fontys Hogescholen. Het lectoraat is getiteld: 'Het nieuwe leren en nieuwe leerarrangementen'.

Dit lectoraat is in samenwerking tussen Fontys en KPC groep (een onderwijsadviesbureau in 's-Hertogenbosch) tot stand gekomen. Gezamenlijk hebben deze beide organisaties de inhoud van het lectoraat geformuleerd. Het nieuwe lectoraat richt zich vooral op twee nauw met elkaar samenhangende terreinen: het leren in het primair onderwijs en het leren binnen de pabo's. Bij het eerste gaat het om het leren van kinderen vanaf de peuterleeftijd tot en met de tienerleeftijd en het inrichten van de onderwijsorganisatie. Het tweede terrein is naast het leren binnen de pabo's ook gericht op competentieontwikkeling van personeel in bestaande en nieuw te creëren onderwijsfuncties in het basisonderwijs. Ook basisscholen in de regio zijn zeer enthousiast over dit initiatief. Zij zullen uitgenodigd worden om actief deel te nemen in de kenniskring. Deze zal bestaan uit docenten van de pabo's van Fontys Hogescholen en uit medewerkers van KPC Groep.

Jozef Kok is voormalig coördinerend procesmanager van het Procesmanagement Primair Onderwijs (PMPO), Hij studeerde schei- en natuurkunde en onderwijskunde aan de KU Nijmegen en volgde diverse post-doctorale beroepsopleidingen tot organisatie-adviseur aan de Interacademiale Opleiding Organisatie- en bestuurskunde (SIOO). Daar haalde hij ook de graad van Master of Change Management. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als leraar in het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs, was hij een groot aantal jaren als adviseur verbonden aan KPC Groep in 's-Hertogenbosch, een landelijk instituut voor onderwijsinnovatie met taken op het terrein van consultancy, kennismanagement en begeleiding van grootschalige vernieuwingsprojecten. Gedurende tien jaren was hij er sectordirecteur Primair Onderwijs en Opleidingen.
Jozef Kok was lid van diverse ministeriële adviescommissies (Eindtermen Basisvorming en Basisonderwijs; Opleiding Schoolleider Primair Onderwijs; Duale opleiding tot leraar basisonderwijs voor hoger opgeleiden; Visitatiecommissie voor de Pabo-plus opleiding tot leraar basisvorming; Vernieuwingsprojecten Lerarenopleidingen Basisonderwijs) en vervult verschillende andere bestuurs- en adviseursfuncties in het onderwijs. Het afgelopen jaar was hij op verzoek van de HBO-raad voorzitter van de derde visitatiecommissie voor de lerarenopleiding basisonderwijs.