Provincie Zuid-Holland

Persbericht

29-08-2002
Natuur in Zuid-Holland herstelt zich
Natuurbeleid zorgt voor een trendbreuk

De door de provincie uitgebrachte Staat van de Natuur 2002 toont op basis van metingen aan dat het in gang gezette natuurbeleid effect heeft. Het areaal natuurgebied in Zuid-Holland neemt toe. Gemiddeld genomen is de achteruitgang in natuurwaarde van de vegetatie in duinen, delta en veenweidegebieden omgezet in herstel. Voor een verder herstel moet de kwaliteit van milieu en water verbeteren. Een nieuw element in deze Staat van de Natuur is de aandacht voor de recreatieve betekenis van de natuur. Door de toenemende aandacht voor water ontstaat er een grotere opgave bij het creëren van combinaties tussen water en natuur. Het blijkt dat de oppervlakte aan recreatie- en natuurgebieden per persoon in Zuid-Holland duidelijk achter blijft vergeleken met de rest van Nederland.

Uitvoering natuurbeleid
De uitvoering van het natuurbeleid is in volle gang. De provincie gaat op een aantal punten het ingezette beleid versterken. De natuurkwaliteit van de dijken op de Zuid-Hollandse eilanden kan worden verbeterd. Daarnaast wil de provincie meer aandacht voor de bescherming van leefgebieden van kwetsbare en zeldzame planten- en diersoorten. Op tal van plaatsen in de provincie zijn of worden nieuwe natuurgebieden aangelegd. Verder zijn verspreid over de provincie kleinere projecten afgerond of in uitvoering zoals ecologisch bermbeheer en de aanleg van natuurvriendelijke oevers en poelen. In bestaande natuurgebieden zorgen beheers- of inrichtingsmaatregelen voor het verminderen van vermesting, verzuring en verdroging. Hierdoor herstelt de natuur. In het agrarisch gebied zetten steeds meer agrariërs zich in voor meer natuur op hun bedrijven.

Natuur voor recreanten
Bij de uitbreiding van de natuur wordt rekening gehouden met de toegenomen belangstelling van mensen voor robuuste en afwisselende natuur. Er komt een verhoogde inzet op de realisatie van ecologische en recreatief aantrekkelijke verbindingszones. In aansluiting op de rijksnota "Natuur voor mensen, mensen voor natuur" streeft de provincie naar meer natuur die voor recreanten interessant en toegankelijk is. In het landelijk groen zijn al vele kilometers aan wandel-, fiets- en kanoroutes uitgezet. Maar een uitbreiding van deze routes en van het aantal paden is hard nodig.