SNS Reaal Groep

Nettowinst SNS Reaal Groep neemt met 3,3% af tot 87 miljoen

29 augustus 2002

In de eerste zes maanden van 2002 is de nettowinst van SNS Reaal Groep N.V. met 3,3% gedaald tot 87 miljoen (eerste helft 2001: 90 miljoen). Het bankbedrijf realiseerde een stijging van de nettowinst met 2% tot 51 miljoen, met name door een sterke ontwikkeling van het rentebedrijf.
Bij het verzekeringsbedrijf daalde de nettowinst met 24,4% tot 34 miljoen. Dit was het gevolg van de ontwikkelingen op de effectenbeurzen, waardoor negatieve koersresultaten deels ten laste van het resultaat moesten worden gebracht.
De nettowinst van SNS Reaal Invest is met 12,5% gedaald.

Positieve lijn commerciële kernactiviteiten
Bij zowel het bank- als het verzekeringsbedrijf ontwikkelde het operationele bedrijf zich positief. Commerciële kernactiviteiten lieten een duidelijke groei zien. Ten opzichte van medio 2001 nam de hypotheekportefeuille met 13,3% toe, de brutopremies met 13,0% en de spaargelden met 19,4%. Met name SNS Internetsp@ren bleek succesvol.

Rien Hinssen, lid Raad van Bestuur SNS Reaal Groep en voorzitter van de Hoofddirectie van SNS bank: ''Gezien de haperende economie en de beursmalaise kunnen wij tevreden zijn met de beperkt gebleven winstdaling. Wat wij belangrijk vinden is dat SNS Reaal Groep, ondanks de economische tegenwind, een goede ontwikkeling laat zien van de primaire bedrijfsactiviteiten. Commercieel gezien zijn wij in staat gebleken de positieve lijn van vorig jaar door te trekken: op bijna alle fronten is ons marktaandeel gestegen.''

Verhoging 'waardeveranderingen van vorderingen' Bij het bankbedrijf liet de rentemarge in de eerste helft van 2002 een sterke verbetering zien, als gevolg van toegenomen uitzettingen en hogere marges. De personeelskosten namen in geringe mate af, ondanks een extra dotatie aan het pensioenfonds ter compensatie van de afgenomen dekkingswaarde. In lijn met het prudente voorzieningenbeleid van SNS bank is de post 'waardeveranderingen van vorderingen' verhoogd van 5 miljoen tot 33 miljoen.

Bij het verzekeringsbedrijf nam in het eerste halfjaar 2002 de nettowinst met 24,4% af, vooral door lagere beleggingsopbrengsten. Bij het levenbedrijf namen de brutopremies toe (+18,6%), met name bij koopsommen en collectieve pensioencontracten. Als gevolg van een stringent kostenbeleid daalden de totale lasten van het verzekeringsbedrijf met 5,9%.

Cor van den Bos, lid Raad van Bestuur SNS Reaal Groep en voorzitter van de Hoofddirectie van Hooge Huys: ''De pijn zit bij de sterk teruggelopen beleggingsopbrengsten. De niet-gerealiseerde koersverliezen hebben we voor een groot deel kunnen opvangen door onze herwaarderingsreserve; het resterende deel - 44 miljoen - hebben we in het resultaat genomen. Gezien onze sterke solvabiliteitspositie zijn wij nog steeds kerngezond. Bovendien: vanuit verzekeringstechnisch oogpunt bezien hebben we bepaald geen slecht half jaar achter de rug. Zie de premiegroei en de kostenbeheersing, die zelfs tot een absolute kostendaling heeft geleid.''

Verbetering efficiencyratio's
De gezonde trend bij het bank- en het verzekeringsbedrijf vertaalt zich ook in de efficiencyratio's. De efficiencyratio van het bankbedrijf verbetert van 70,2% tot 63,3%. De kosten/premieverhouding van het verzekeringsbedrijf verbetert van 29,5% tot 27,3%.

Vooruitzichten 2002
De ontwikkelingen ten aanzien van de Nederlandse economie en de financiële markten laten het op dit moment niet toe een verwachting uit te spreken voor de winstontwikkeling in de tweede helft van 2002. Nu de buffer van de herwaarderingsreserve is verbruikt, zal een aanhoudend slechte ontwikkeling op de effectenbeurzen van grote negatieve invloed zijn op de beleggingsopbrengsten van de verzekeraar en daarmee op het resultaat van SNS Reaal Groep.
---

Voor nadere informatie:

Mr. A.W.F. Brits
Secretaris Raad van Bestuur SNS Reaal Groep
Directeur Concern Communicatie SNS Reaal Groep
Tel. 073 - 683 30 60

Halfjaarbericht 2002 SNS Reaal Groep (239 kB) ( pdf-bestand ) Semi-annual accounts 2002 SNS bank (40 kB) ( pdf-bestand )