---

Ministerie van Defensie



---

Dakota op transport

Luchtmacht vervoert bijzondere Dakota

29-08-2002

De Bergingsdienst van het Logistiek Centrum Koninklijke Luchtmacht (LCKLu) realiseert in de nacht van donderdag op vrijdag (29 op 30 augustus) een bijzonder transport. Het betreft een Dakota transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zgn C-47 wordt van Parijs naar het Brabantse Best vervoerd.

De Dakota stamt uit 1945 en is er één van de ruim 13.000 die tijdens en na WOII zijn gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog is de C-47 in dienst gekomen van de Franse Luchtmacht. Daarna heeft de Dakota jarenlang als verkeersvliegtuig in Frankrijk dienst gedaan. Uiteindelijk is het vliegtuig bij Disneyland in Parijs als poortwachter terechtgekomen. Het vliegtuig is inmiddels eigendom van het museum Bevrijdende Vleugels dat al twee Dakotas bezit. Museumdirecteur Jan M. Driessen is zeer verheugd met de komst.

Voor het uitzonderlijk transport (Dakota = 29 m breed, 20 m lang en 5,5 m hoog) heeft hij een beroep gedaan op de Koninklijke Luchtmacht die in 1999 en 2002 ook de andere Dakotas naar Best heeft vervoerd. De Bergingsdienst van de KLu is gespecialiseerd in dit soort taken. De 57 jaar oude Dakota wordt met behulp van drie diepladers naar Best gebracht. In verband met de uitzonderlijke afmetingen mag dit transport alleen snachts plaatsvinden. Daarom wordt het ook door Gendarmerie, Rijkswacht en Koninklijke Marechaussee begeleid. (Foto Vliegbasis Woensdrecht: In februari werd de tweede Dakota naar het museum Bevrijdende Vleugels getransporteerd.)