NEDAFVALONDERNEMING

Jaarverslag Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen

Afvalsector vraagt om gelijke spelregels

Voor afvalondernemingen was 2001 een turbulent jaar door de ontwikkelingen op het gebied van fusies en overnames, veranderende regelgeving en internationale activiteiten.
Volgens het jaarverslag van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen staat de markt nog maar aan het begin van een verdere schaalvergroting en een internationalisering van de afvalmarkt. Aan een aantal belangrijke randvoorwaarden voor een gezonde internationale markt wordt echter nog niet voldaan. Het aantal fusies en overnames in de afvalsector wijst op de noodzaak tot schaalvergroting en kostenbeheersing binnen de branche, aangezien vele bedrijven op een landelijke en zelfs Europese schaal actief zijn. Efficiencyverbetering en kostenreducties zijn hierbij uiteraard onontkoombaar om in deze zeer concurrerende markt te kunnen overleven. Een andere voorwaarde hiervoor is dat het overheidsbeleid erop gericht is deze ontwikkelingen blijvend mogelijk te maken. Uit het jaarverslag van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen blijkt dat, ondanks alle goede bedoelingen, op dit punt veel onzekerheden bestaan. Europese markt
De afvalmarkt wordt steeds meer een Europese markt. Om deze markt goed te laten functioneren, zijn gelijke milieu- en fiscale regels nodig met de ons omringende landen. Dit wordt ook door het Ministerie van VROM onderkend en in het, nog niet vastgestelde, Landelijk Afvalbeheerplan (LAP) wordt aangekondigd dat in 2006 de afvalgrenzen met de buurlanden worden opengesteld mits er sprake is van gelijke regels en een gelijk speelveld voor alle betrokken bedrijven. Overigens bestaat er voor de nuttige toepassing van afvalstoffen al een Europese markt.
Knelpunten voor de sector
André Donders, directeur van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen, stelt echter dat er een aantal belangrijke knelpunten is waar te nemen dat op dit punt veel onzekerheden met zich meebrengt voor de Nederlandse afvalsector. 'Als ik het commentaar van de Europese Commissie op het LAP lees, dan worden we nog eens goed met onze neus op de feiten gedrukt. Eens te meer wordt aangetoond dat de beleidsmakers in Brussel en Den Haag op een aantal punten verschillend denken over een Europese afvalmarkt en de voorwaarden waaraan hiervoor moet worden voldaan'. Donders maakt zich ernstige zorgen, omdat het goed mogelijk is dat op korte termijn de Europese grenzen worden open geprocedeerd, terwijl Nederland daar niet op is voorbereid. 'Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de Europese concurrentiepositie van Nederlandse afvalbedrijven die worden geconfronteerd met zwaardere milieu- en fiscale regels dan de buitenlandse concurrentie', aldus Donders, die goede hoop heeft dat staatssecretaris voor milieuzaken Pieter van Geel, meer dan zijn voorganger Pronk deed, serieus werk gaat maken van de harmonisatie van Europese regelgeving. 'Deze spoedige harmonisatie is hard nodig om een degelijke concurrentiepositie voor de Nederlandse afvalsector te waarborgen', zo besluit Donders.
Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen
De Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen is de branchevereniging voor private Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in integrale behandeling van afval. Deze bedrijven zijn actief op het gebied van inzameling, be- en verwerking van huishoudelijk, bedrijfs- en gevaarlijk afval. Ook bedrijven die zich bezighouden met de reiniging en inspectie van riolen en gemalen zijn lid van de Vereniging.