Gemeente 's-Hertogenbosch

29-08-2002

Beleidsplan voetbalvelden

Hernieuwde aanbieding

Het college heeft besloten het Beleidsplan Voetbalvelden opnieuw ter vaststelling aan de raad aan te bieden. In 1999 is deze nota teruggenomen omdat de raadscommissie van mening was dat er allereerst duidelijkheid moest komen over de onderhandelingen tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, NOC*NSF en de KNVB over de norm van de gebruikscapaciteit van grassportvelden en het aantal kleedkamers per wedstrijdveld.

Deze onderhandelingen zijn stop gezet omdat beide partijen niet tot overeenstemming konden komen. Het college acht het noodzakelijk dat er beleidsuitgangspunten worden vastgesteld voor het gebruik van de gemeentelijke voetbalcomplexen. Voor de verenigingen geeft dat duidelijkheid wat men van de gemeente mag verwachten. Het bestuur van de Bossche Sport Federatie stemt in met de voorliggende beleidsuitgangspunten maar dringt aan op maatwerk voor die verenigingen die op basis van het nieuwe beleid in hun functioneren worden beperkt. Aan de verenigingen is de gelegenheid geboden vóór 26 augustus aan te geven op welke gronden men van de gemeente - als aanbieder van de accommodatie - maatwerk verwacht. In een gesprek met een vertegenwoordiger van de afdeling Sport en Recreatie krijgt men de gelegenheid hier verder op in te gaan. De raad zal voor de behandeling van de nota over de reacties worden geïnformeerd.

Tijdens een informatieavond over de beleidsnota is gebleken dat de norm van twee kleedkamers per wedstrijdveld, op weerstand stuit. Vooral op zaterdagochtend is er bij een aantal verenigingen een tekort aan kleedaccommodatie omdat de D-E-F voetballertjes op een half veld spelen. Conform het advies van de KNVB wil men twee kleedkamers per drie wedstrijdvelden extra. Het college is van mening dat niet van de gemeente verwacht mag worden dat deze grote investeringen pleegt voor de bouw van extra kleedkamers om het capaciteitsprobleem op de zaterdagochtend op te lossen. Zij is echter wel bereid met de verenigingen naar alternatieven te zoeken. Het college heeft inmiddels een alternatief aangereikt om gebruik te gaan maken van opbergkasten. Een werkwijze die elders naar tevredenheid wordt toegepast. Op 24 september aanstaande bespreekt de commissie Maatschappelijke Ontwikkelingen de nota.