Hewlett-Packard


HP rapporteert derde kwartaal resultaten


* Omzet $16,5 miljard.

* Pro forma bruto marge stijgt naar 25,7% winst per aandeel (WPA).
* Pro forma winst per aandeel van $0,14.

* Alle integratiedoelstellingen voor het betreffende kwartaal bereikt, op schema voor doelstellingen 2e halfjaar.
* Bevestigt de actuele Q4 Consensus schattingen.
GAAP EPS van ($0,67); incl. $1,6 miljard herstructurering en $1,4 miljard overige fusiekosten.

PALO ALTO, Californië, 27 augustus 2002 -- HP (NYSE:HPQ) heeft vandaag de financiële resultaten bekendgemaakt voor het derde kwartaal, dat is geëindigd op 31 juli 2002. Dit is het eerste financiële verslag van het bedrijf, waarin de fusie met Compaq Computer Corporation. , die op 3 mei 2002 werd afgerond, is opgenomen. (De resultaten en vergelijkingen in dit bericht worden op een gecombineerde basis vermeld en geven Compaqs resultaten voor het voorgaande fiscale kwartaal weer, alsof zij gecombineerd zijn met HP aan het begin van HPs voorgaande fiscale kwartalen. (1))

Het nieuwe HP meldt een derde kwartaal omzet van $16,5 miljard in vergelijking met een omzet van $18,2 miljard in het voorgaande kwartaal. Dientengevolge is de omzet met 9% gedaald, terwijl de pro forma bruto winstmarge toenam van 25,5% naar 25,7%. De pro forma bedrijfskosten zijn op hun beurt gestegen van 21,0% naar 22,5% van de netto omzet, wat het gevolg is van normale seizoensinvloeden en verkooptrainingen en productintroducties in het kader van de fusie. Op jaarbasis daalden de bedrijfskosten met 10%, wat neerkomt op een bedrag van $400 miljoen.

"Gedurende onze eerste 100 dagen hebben we de vinger goed aan de pols gehouden", zei Carly Fiorina, HP Chairman en Chief Executive Officer. "We halen al onze integratiedoelstellingen en liggen goed op schema waar het de doelstellingen voor het 2e halfjaar betreft. De top 50 contracten, die we in dit kwartaal hebben binnengehaald, is goed voor een omzet op lange termijn van $2 miljard. We sluiten het kwartaal af met bijna $12 miljard in contanten en equivalenten daarvan. Ondanks het feit dat er nog veel werk te verzetten is gezien de moeilijke economische situatie en de grote integratie-inspanningen hebben we veel weten te bereiken."

Samenvatting van de financiële resultaten
K3 FY2002 K2 FY2002 K3 FY2001
Omzet $16,5 miljard $18,2 miljard $18,6 miljard Pro Forma bedrijfsresultaat 3,2% 4,5% 1,9%
Pro Forma winst per aandeel (WPA) - op basis van volledige samensmelting $0,14 $0,19 $0,11
WPA (volgens de GAAP, Generally Accepted Accounting Principles) ($0,67) n.v.t. n.v.t.
De pro forma kwartaalwinst per aandeel (EPS) bedroeg 14 cent in vergelijking met 19 cent in het tweede kwartaal van 2002 en 11 cent aan het begin van het jaar, in beide gevallen op pro forma basis en voor beide bedrijven samen. Dit komt overeen met een toename van de nettowinst op jaarbasis van 31%. (Alle pro forma cijfers zijn in die zin aangepast, dat een aantal kostenposten is meegerekend: bepaalde kosten in verband met de overname en afschrijvingen op inventaris, kosten voor actuele onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen, afbetalingen van goodwill en gekochte immateriële activa, herstructureringskosten, nettoverliezen op investeringen, nettoverliezen op desinvesteringen en kosten in verband met juridische geschillen.)

De gerapporteerde GAAP winst per aandeel bedraagt ($0,67) per aandeel (na de fusie). De pro forma WPA weerspiegelt een aanpassing van $2,4 miljard na belastingen. De lasten vóór belastingen bestaan uit: $1,6 miljard aan herstructureringskosten; $735 miljoen voor in gang zijnde R&D; $322 miljoen voor retentie in verband met de fusie en $340 miljoen voor andere zaken, die met de fusie verband houden.

De zorgvuldige planning van de fusie, die het ons mogelijk maakte onze afspraken na te komen en het bedrijf op 7 mei zo soepel van start te laten gaan, is nu gericht op de integratie-inspanningen en op de verwezenlijking van de zakelijke doelstellingen", zei Fiorina. "De fusie maakt het ons mogelijk om tegelijkertijd de structurele kosten te verlagen, onze marktpositie te verbeteren en onze capaciteit om te investeren in sleuteltechnologieën te vergroten. Het patroon van de omzetdalingen in de particuliere en zakelijke segmenten is in overeenstemming met de aannames die wij bij de fusieplannen hebben gehanteerd.

Nu het bijna een jaar geleden is dat wij de fusie aankondigden, is het speelveld inderdaad zeer sterk veranderd. Wij zijn vroegtijdig in actie gekomen en zijn nu bezig onze plannen te implementeren, terwijl onze concurrenten nu nog bezig zijn hun ideeën over veranderingen in hun strategische en zakelijke model vorm te geven. Vanwege onze unieke combinatie van op standaarden gebaseerde systemen, geavanceerde technologieën, marktleiderschap op het gebied van beeldweergave en printen en een service-infrastructuur van wereldklasse, zijn wij er meer dan ooit van overtuigd dat HP in staat moet zijn om de koploper in onze bedrijfstak te zijn.

HPs integratieproces komt tot uiting in de belangrijke mijlpalen in het derde kwartaal en voldoet aan de doelstellingen en beloftes, die het bedrijf in juni kenbaar maakte:

* Op schema ten aanzien van de synergiedoelstelling van $500 miljoen voor 2002, $2,5 miljard voor 2003 een jaar vóór op schema -- en $3 miljard voor 2004.

* Afbouw van 4740 arbeidsplaatsen bijna voltooid en op schema ten aanzien van de beoogde reductie van 10.000 arbeidsplaatsen tegen het einde van het fiscale jaar 2002;

* Besparingen van $419 miljoen op jaarbasis bereikt bij de directe inkoopkosten (76% van de doelstelling voor 2003) plus $52 miljoen besparing op jaarbasis bij indirecte inkoopkosten (21% van de doelstelling voor 2004).

* Succesvolle integratie van de belangrijkste financiële IT-systemen bereikt, op schema om tegen het eind van het fiscale jaar de doelstelling van een besparing van $45 miljoen op de IT kosten te hebben verwezenlijkt.

* Oppervlakte van HPgebouwen is in het derde kwartaal met 2% gereduceerd en op schema voor de beoogde reductie met 19% tegen het jaar 2004.

Te midden van een omvangrijk integratieproces heeft HP tevens de aandacht op de klanten weten te behouden. In de afgelopen weken heeft HP een aantal zeer grote contracten afgesloten, waarbij klanten werden teruggewonnen die van groot strategisch belang zijn. De 50 grootste nieuwe contracten, die HP heeft gesloten en die een gemiddelde omzet van ongeveer $40 miljoen vertegenwoordigen zorgen samen voor een toename van de lange termijn omzet van het bedrijf met $2 miljard. Onderstaand worden de hoogtepunten in de individuele segmenten van de bedrijfsactiviteiten belicht.

Resultaten voor de diverse segmenten
"Hoewel wij voor een dubbele uitdaging werden gesteld in de vorm van een zwakke IT-markt en een gecompliceerd integratieproces, weerspiegelen de prestaties in het derde kwartaal onze onwankelbare aandacht voor de behoeften van de klant en de degelijke uitvoering van onze plannen", zei Michael Capellas, HP President. "We hebben ons productenportfolio op orde, onze managementstructuur ingericht en hebben verkoopteams in elke regio. De Imaging en Printing groep heeft elk jaar een sterke omzet, verbeteringen van de brutomarge en een bedrijfsresultaat op recordhoogte laten zien. De omzet in Personal Systems weerspiegelt de productwisselingen in een moeilijke markt. Onze aandacht blijft gericht op het herstel van de winstgevendheid door verdere verlaging van de structurele kosten, het op poten zetten van onze capaciteit voor directe verkoop en de verdere penetratie in de markt voor het midden- en kleinbedrijf.

De moeilijkste productwisselingen vonden duidelijk plaats in het grootzakelijke segment. We hebben zware beslissingen moeten nemen op allerhande gebieden: van servers via opslagsystemen tot software. Onze marktleiderspositie op het gebied van industriestandaard servers en opslagsystemen hebben wij weten vast te houden. Daarnaast zijn onze dienstverleningsactiviteiten in belangrijke mate aan de winstgevendheid van het bedrijf blijven bijdragen. Hoewel wij van mening zijn dat HP over het meest uitgebreide productenportfolio en klantenbestand beschikt, moeten we het tempo waarin we de kosten verlagen verder opvoeren. We hebben een veelbelovende start gemaakt en we bevinden ons in een sterke positie om de strijd nog harder aan te gaan, maar we moeten ons er wel bewust van zijn, dat er nog veel te doen is."

Imaging en Printing
De omzet in het segment voor imaging en printen, waar de printerhardware, de digitale beeldverwerkingapparatuur, de digitale publishing apparatuur en de supplies onder vallen, groeide 10% op jaarbasis en daalde 3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal tot $4,7 miljard. De omzetgroei op jaarbasis in printerproducten voor thuisgebruik werd tenietgedaan door omzetdalingen bij de zakelijke hardware, die werden veroorzaakt door aanhoudend zwakke investeringen in IT. De omzet op jaarbasis in de HP Photosmart fotoprinters groeide met 107%; de omzet in all-in-one printers groeide 59% en de omzet in de personal LaserJets groeide met 14%.

De gecombineerde omzet op het gebied van supplies daalde 4% ten opzichte van het vorige kwartaal en groeide 19% op jaarbasis als gevolg van de snelle acceptatie van een nieuw inktplatform, nieuwe laser toner cartridges en het Premium Plus fotopapier. Door zijn sterke groei op het gebied van de fotomedia is HP in het tweede kalenderkwartaal Kodak voorbijgestreefd als belangrijkste aanbieder op de Amerikaanse consumentenmarkt, aldus NPD Intellect (juni 2002).

Tot de hoogtepunten van het kwartaal behoorde de sterke respons op de grootste lancering van consumentenproducten in de historie van het bedrijf. Deze lancering staat voor een investering van $1,2 miljard en een wereldwijde introductie van meer dan 50 nieuwe beeldverwerking- en printproducten, die nieuwe gepatenteerde technologie bevatten en het makkelijk maken om prachtige beelden vast te leggen, door te geven en te bewonderen.

Hoewel zij slechts een klein deel van de huidige omzet voor haar rekening neemt, heeft Indigo, de HP business unit voor digital publishing, eveneens een sterke groei in het actieve klantenbestand en in het gemiddelde paginavolume laten zien. Gedurende het kwartaal heeft R.R. Donnelly aangekondigd dat men HP Indigo Press zal inzetten als onderdeel van de nieuwe book-on-demand productiesystemen.

Het gecombineerde bedrijfsresultaat voor het segment bedroeg 17,2%, vergeleken met 15,7% voor het vorige kwartaal en 7,9% in het laatste kwartaal van het voorgaande jaar. De behaalde marge weerspiegelt een grotere omzet uit de mix van gebruiksartikelen, een toegenomen efficiëntie in de productie en de gunstige hardwareprijzen in bepaalde marktsegmenten.

Personal Systems
Het personal systems segment omvat zakelijke en particuliere pcs, werkstations, notebooks en apparatuur voor persoonlijk gebruik (smart handhelds en DVD+RW drives). De gecombineerde omzet in dit segment bedroeg $4,8 miljard, een daling van 18% ten opzichte van het vorig kwartaal en 19% op jaarbasis. De daling van de omzet in de thuismarkt bedroeg 31% ten opzichte van het vorig kwartaal en 20% op jaarbasis, terwijl de pc-omzet in het zakelijk segment 11% daalde ten opzichte van het vorig kwartaal en 15% op jaarbasis. De omzetdalingen zijn een weerspiegeling van de slechte macro-economische omstandigheden, intense prijsconcurrentie en de productwisselingen na de fusie.

Het gecombineerde bedrijfsresultaat was 4,2% negatief in vergelijking met 2,8% negatief in het vorige kwartaal en 6,4% negatief een jaar geleden. De margeverbetering op jaarbasis komt ten dele voor rekening van de vooruitgang in de directe verkoop van HP, die 26% van de pc afzet op het Amerikaanse continent en 53% van de zakelijke pc afzet in de VS vertegenwoordigen. De voorraden in het zakelijke segment bevonden zich bovendien op het laagste niveau in de historie van het bedrijf.

Gedurende het kwartaal heeft het bedrijf de productenrange voor personal systems gestroomlijnd en de nieuwe Compaq Evo desktop pcs, vijf nieuwe notebook platforms en de allereerste op Itanium 2 werkende werkstations ter wereld geïntroduceerd. Bij de nieuw geworven klanten horen onder meer een contract voor $45 miljoen, waarbij HP voor Renault-Nissan wereldwijd de exclusieve leverancier van desktops en notebooks wordt; de keuze van Walt Disney Feature Animation voor de met Linux werkende HP-werkstations voor de volgende generatie digitale animatietechniek en een contract van $35 miljoen met de belastingdienst van de VS voor de levering van meer dan 12.000 desktops en 11.000 notebooks.

Bedrijfsbrede systemen
Het segment voor bedrijfsbrede systemen omvat een breed scala van IT- infrastructuursystemen en -oplossingen voor bedrijven, waaronder servers die op UNIX®, Linux en Windows® besturingssystemen draaien, gegevensopslag op meer platforms en managementsoftware. De gecombineerde omzet van het bedrijf in dit segment daalde 8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 22% op jaarbasis naar $3,8 miljard. Dit is een weerspiegeling van de aanhoudende zwakte in de wereldwijde IT-investeringen, de agressieve kortingen in de huidige concurrentiestrijd en productwisselingen.

Alles bij elkaar daalde de omzet in servers voor bedrijfskritische toepassingen met 31% ten opzichte van vorig jaar en 13% ten opzichte van het vorige kwartaal. De omzet in industriestandaard servers daalde 18% ten opzichte van vorig jaar en 4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De omzet in de opslagsystemen daalde 15% op jaarbasis een meer dan 50% lagere daling ten opzichte van HPs belangrijkste concurrent en 10% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De omzet in software daalde 21% op jaarbasis en 5% ten opzichte van het vorige kwartaal.

De aanhoudend sterke vraag naar Superdome Unix servers (9% meer afzet ten opzichte van het voorgaande kwartaal), het 17e opeenvolgende kwartaal waarin we onze marktleiderspositie voor op Linux gebaseerde HP ProLiant servers wisten te behouden en de aankondiging van een strategische samenwerking met BEA Systems op het gebied van middleware-oplossingen, behoorden tot de hoogtepunten. Onze belangrijkste successen bij het werven van klanten waren de keuze van de Kookmin Bank in Korea voor HP Superdome servers en opslagsystemen om het systeem voor Internetbankieren te ondersteunen; een gezamenlijk contract van $200 miljoen met Reuters, Intel en Red Hat om de Reuters Market Data Systems beschikbaar te maken voor Linux; en samen met partner Lockheed Martin een contract van $70 miljoen met het Air Force Material Command voor technische ondersteuning en oplossingen voor data-opslag.

Het gecombineerde bedrijfsresultaat was 11,2% negatief in vergelijking met 5,7% negatief in het vorige kwartaal en 0,4% positief een jaar geleden.

Diensten
Het segment HP Services omvat de klantenondersteuning, outsourcing (door de klant uitbestede IT-beheer), consultancy en integratie. De gecombineerde omzet voor dit segment daalde 7% op jaarbasis en 3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal naar $3,0 miljard. Dit was met name te wijten aan de dalende vraag naar advies- en integratiediensten.

De gecombineerde omzet in de ondersteuning van bedrijven daalde met 1%, zowel op jaarbasis als ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat was te wijten aan een lichte daling in de verkoop van hardware en de druk op het reduceren van de serviceniveaus. De omzet in outsourcing steeg met 2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 7% op jaarbasis, omdat klanten kiezen voor het uitbesteden van werkzaamheden om hun IT-kosten terug te dringen.

Tegelijkertijd daalde de omzet in de advies- en integratiediensten 9% ten opzichte van het vorige kwartaal en 25% op jaarbasis, omdat klanten minder grote projecten opstarten.

Het gecombineerde bedrijfsresultaat in dit segment bedroeg 9,2% in vergelijking met 11,7% voor het vorige kwartaal en 12% voor dezelfde periode vorig jaar.

Tot de hoogtepunten behoort de sterke vraag naar Microsoft-diensten, opslagdiensten en printdiensten. Daarnaast sloot HP verschillende nieuwe overeenkomsten af zoals een management-services contract met Microsoft voor miljoenen dollars voor de wereldwijde technische ondersteuning van 61,000 Microsoft-medewerkers; een groot outsourcingcontract met de US Gypsum Corporation om als host voor een .NET-project op te treden; een driejarig managementservices-contract met Agere Systems voor landelijke serviceverlening en ondersteuning; en een managementservices-contract met Sonera Corporation in Europa.

Financial Services
HP Financial Services biedt als 100% dochter wereldwijd leasing- en financieringsdiensten aan HP-klanten. De omzet bedroeg $510 miljoen, een stijging van 1% ten opzichte van het vorige kwartaal en een daling van 5% op jaarbasis, hetgeen de sterke resultaten in de VS weerspiegelt. Het gecombineerde bedrijfsresultaat was 4,7% negatief. Het was 1,4% negatief in het voorgaande kwartaal en 15,7% negatief in het voorgaande jaar. Het totaal van de activa was iets lager op kwartaalbasis, wat een teken is voor de zwakke markt en de relatieve rijpheid van het bestaande HP-portfolio.

Asset Management
HP sloot het kwartaal af met $11,7 miljard aan liquide middelen en vlottende en vaste activa. De voorraad stond op $5,6 miljard. De kasstroom uit de bedrijfsvoering in het kwartaal bedroeg $159 miljoen, ondanks $327 miljoen aan retentiebonussen, $227 miljoen voor het uitbetalen van prestatiepremies voor het eerste halfjaar en $113 miljoen voor pensioenvoorzieningen.Bovendien heeft HP gedurende het kwartaal bijna $2 miljard aan kortlopende toonderpapieren contant betaald. Via het June Global Notes aanbod heeft HP ook $1,5 miljard aan langlopende leningen uitgeschreven. HP's dividend van $0,08 in het derde kwartaal leidde tot het uitbetalen van $245 miljoen. Bovendien besteedde HP $342 miljoen aan het terugkopen van aandelen. Het debiteurensaldo daalde naar $8,2 miljard. Het netto eigen vermogen (eigendommen, fabrieken en uitrusting) eindigde op $7,1 miljard.

Vooruitzichten
HP heeft de in juni bekendgemaakte integratiedoelstellingen voor het tweede halfjaar nogmaals bevestigd. Voor het laatste kwartaal van het fiscale jaar 2002 bevestigt HP de op consensus berustende Wall Street schattingen van $17,4 miljard aan omzet en $0,22 winst per aandeel op pro forma basis.

Meer informatie over de winst in dit kwartaal kunt u vinden op de HP Investor Relations site:
http://www.hp.com/hpinfo/investor/financials/quarters/.

HP is toonaangevend leverancier van producten, oplossingen en diensten en maakt technologieën toegankelijk voor consumenten en organisaties. Het aanbod van HP omvat IT-infrastructuur, global services, personal computing, internet access devices, imaging en printing.

Het nieuwe HP heeft over 2001 een gecombineerde omzet van circa 81,7 miljard dollar behaald en is vertegenwoordigd in meer dan 160 landen. In Nederland bedroeg de omzet circa 2,18 miljard en heeft HP 10 vestigingen.