Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht, 29-08-2002
Persberichten district Maastricht (HP 12.30 uur) Donderdag 29 augustus 2002

Valkenburg, rijden onder invloed:
Een 31 jarige automobiliste uit Rotterdam is donderdagmorgen 29 augustus 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed. De politie controleerde de automobiliste omstreeks 02.20 uur nadat zij op de Wilhelminalaan te Valkenburg een rood verkeerslicht had genegeerd. Bij het eerste contact met de bestuurster bleek zij naar alcohol te ruiken, welk alcoholgebruik nogmaals bevestigd werd door een alcoholblaastest. De automobiliste werd meegenomen naar het politiebureau waar zij haar medewerking moest verlenen aan een ademanalyse. De uitslag hiervan gaf een alcoholpromillage aan tussen
1.0 en 1.1 promille. Tegen de inwoonster van Rotterdam werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon zij huiswaarts met een rijverbod van 4 uur in haar bezit.

Maastricht, zakkenrolster aangehouden:
De politie heeft woensdagmiddag 28 augustus 2002 een zakkenrolster aangehouden die op de Maasboulevard een toerist probeerde lichter maakte.
Het slachtoffer welke een boottrip wilde gaan maken bemerkte in de drukte om op de boot te gaan stappen dat iemand probeerde uit haar tas iets weg te nemen. Het slachtoffer bemerkte dat drie buitenlandse meisjes naast haar stonden. Ondanks dat er niets werd ontvreemd werd de politie gewaarschuwd, maar vertrok het slachtoffer met de boot. Een getuige die de diefstal eveneens had zien plaatsvinden kon de politie een goed signalement van de drie meisjes geven. Bij een onderzoek in de omgeving werd het drietal op de Maasboulevard aangetroffen. Zij werden aangehouden en voor verder onderzoek aan het politiebureau ingesloten. Een van de meisjes bleek een Maastrichtpas in haar bezit te hebben die op naam gesteld stond van een inwoonster van Maastricht. Deze bleek werkzaam te zijn in een modewinkel gevestigd aan het Onze Lieve Vrouweplein te Maastricht, waar de drie meisjes ook gewinkeld hadden. Een van de drie aangehouden meisjes bleek bij onderzoek van de politie in de bedrijfsruimte geweest te zijn, waar zij door personeel werd aangetroffen. Echter een diefstal werd op dat moment niet vastgesteld. Kort nadat de meisjes weg waren bleek er toch een diefstal gepleegd te zijn. Uit een tas van dit slachtoffer werd een beurs ontvreemd waarin de Maastrichtpas gezeten had. Ook mist het slachtoffer een rijbewijs, een ov-jaarkaart en een bankpas. Bij verhoor bekende een van de drie meisjes de diefstal gepleegd te hebben, waarop de andere twee in vrijheid werden gesteld. Tegen de 12 jarige zakkenrolster werd proces-verbaal opgemaakt.

Maastricht, winkeldiefstal:
Een 32 jarige inwoner van Maastricht is woensdag 28 augustus 2002 door de politie bekeurd nadat hij op heterdaad was betrapt bij het plegen van een winkeldiefstal.
De inwoner van Maastricht ontvreemdde kort voor het middaguur in een groot warenhuis gevestigd aan de Grote Staat te Maastricht diverse spullen met een totale waarde van ruim 70 euro. Zij nam een fles parfum weg en een vijftal beurzen. Bij de diefstal werd hij echter betrapt en nadat hij niets afrekende en de winkel wilde verlaten werd hij aan de uitgang ter verantwoording geroepen. De gewaarschuwd politie heeft de winkeldief meegenomen naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Hij werd in het kader van snelrecht gedagvaard om zich in november bij de Officier van Justitie te verantwoorden. Na verhoor werd hij in vrijheid gesteld.

Maastricht, vrouw in woning bestolen:
Een bewoonster van Aan het Valderen te Maastricht is woensdag 28 augustus 2002 in haar woning bestolen door vermoedelijk drie vrouwen. Na een bezoek miste de vrouw diverse juwelen.
Kort na het middaguur meldden zich aan het woonhuis van het slachtoffer twee vrouwen met een smoes. Beiden vroegen of de bewoonster lappen textiel aan een andere bewoonster van de straat wilde afgeven. Daarin werd toegestemd waarna de vrouwen vroegen of de bewoonster een plasticzak voor hen had. De bewoonster liep daarop de woning in en werd meteen door de twee vrouwen achterna gelopen de keuken in. Daar werd de deur dichtgemaakt waardoor het zicht op de toegangsdeur weg was en hielden daar de bewoonster met allerlei smoesjes aan de praat. Tijdens het aan de praat houden van de bewoonster is vermoedelijk een derde vrouw de woning binnengekomen en heeft een aantal juwelen uit de woning ontvreemd. Ruim na het vertrek van de vrouwen bemerkte de bewoonster de diefstal en stelde daarna de politie daarvan in kennis. Het slachtoffer heeft van de diefstal aangifte gedaan.

Maastricht, straatroof:
Woensdag 28 augustus 2002 is een 50 jarige Japanse toerist op de Ruiterij te Maastricht beroofd door de bestuurder van een bromfiets. Deze ging er vandoor met het polstasje van de toerist. De toerist liep omstreeks 18.30 uur over de Ruiterij met in zijn hand een polstasje. Een bromfietsbestuurder griste in het voorbijrijden het polstasje uit de hand van het slachtoffer en ging daarmee aan de haal. Het slachtoffer deed kort daarna bij de politie aangifte van de diefstal. Het slachtoffer mist zijn polstasje met daarin 100000 Yen, enkele bankpasjes, een vliegtuigticket, een paspoort en de GSM van het slachtoffer.

Maastricht, vrouw beroofd:
Een 22 jarige vrouw heeft donderdagmorgen 29 augustus 2002 bij de politie aangifte gedaan dat zij omstreeks 01.00 uur op de Oosterweg te Eijsden beroofd werd door een onbekend man die haar een rugzak afhandig maakte.
Het slachtoffer fietste omstreeks 01.00 uur over de Oosterweg te Eijsden waar zij geheel onverwacht van haar fiets werd geduwd en in een greppel terechtkwam. Daar kreeg het slachtoffer een klap in haar gezicht, waardoor zij even duizelig was. Haar belager had inmiddels de rugzak weggepakt met daarin enkele cds een walkman en wat kleding en ging daarmee aan de haal. Het slachtoffer hoorde kort daarna een personenauto hard wegrijden. Een toevallige voorbijganger hielp het slachtoffer met de politie te bellen. Een onderzoek van de politie in de omgeving leverde verder geen resultaat op. Het slachtoffer heeft van de straatroof bij de politie aangifte gedaan.