Gemeente Amersfoort

Extra lokalen voor De Malelande op terrein toekomstig tennispark

datum: 28 augustus 2002

De gemeente heeft met de basisscholen in Nieuwland naar een oplossing voor het wachtlijstprobleem gezocht. De drie scholen krijgen er noodlokalen bij. Inmiddels is bekend waar de extra lokalen voor De Malelande komen. Meerdere opties zijn intensief onderzocht. Het terrein van het toekomstige tennispark aan het Bitterkruid blijkt het meest geschikt voor de plaatsing van maximaal vijf noodlokalen.

De rooms-katholieke school De Malelande krijgt er in eerste instantie drie noodlokalen bij voor de opvang van kleuters. Zo nodig kan dit aantal uitgroeien naar vijf. Op het terrein van de school zelf is geen plaats. Daarom is gezocht naar een locatie elders in Nieuwland. Zeven locaties zijn de afgelopen maanden grondig onderzocht. Het terrein van het toekomstige tennispark aan het Bitterkruid is het meest geschikt. De noodlokalen blijven maximaal vijf jaar staan.

Het tennisterrein
Het tennisterrein ligt aan het Bitterkruid en is eigendom van de gemeente. Volgens plan komen er acht tennisbanen, een clubhuis en een parkeerterrein. Met de tennisvereniging is overeengekomen de aanleg hiervan gefaseerd uit te voeren. Op de plaats van twee banen kunnen tijdelijk vijf leslokalen, een speellokaal en een speelterrein gerealiseerd worden. Ook komen er 17 parkeerplaatsen.

Halen en brengen
De locatie ligt vlak naast de fietsroute Nieuwlandseweg en is dus voor fietsers goed bereikbaar.
Aangezien de noodlokalen bestemd zijn voor de kleutergroepen van De Malelande is de verwachting dat een aanzienlijk deel van de kinderen met de auto wordt gebracht. Om in de Bitterkruid-buurt overlast van haal- en brengverkeer naar de noodlokalen te voorkomen is gekeken naar een alternatieve ontsluiting voor de auto. Gekozen is nu voor het aanpassen van de Nieuwlandseweg voor autoverkeer. Het eerste deel van de Nieuwlandseweg, het kruispunt met de Laan van Duurzaamheid, zal worden aangepast. Ook zal de weg worden verbreed zodat naast ruimte voor autoverkeer een apart fiets- en voetgangersdeel kan worden aangelegd.
Na aankomst bij de locatie van het tennispark kan direct een parkeerplaats met 17 parkeerplaatsen worden opgereden. Volgens de parkeernorm zijn voor drie lokalen twee parkeerplaatsen nodig, voor vijf lokalen drie plaatsen. Met de aanleg van 17 plaatsen wordt dus ruim voldaan aan de norm.
De grens van het speelterrein komt op minimaal 35 meter vanaf de woningen aan het Bitterkruid. Daarvoor liggen de parkeerplaatsen en een groenstrook.

De Wonderboom en De Border
Van de protestants-christelijke basisschool De Wonderboom en de openbare basisschool De Border was al bekend waar de noodlokalen komen te staan. De Wonderboom krijgt er twee noodlokalen bij aan de Waterkers. Het bestuur van De Border heeft gekozen voor plaatsing van twee noodlokalen bij basisschool De Bieshaar in Hoogland.