Gemeente Amersfoort

Not-in-anybodies-backyard; reactie van het college van Amersfoort op het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht

datum: 28 augustus 2002

De Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben gisterenmiddag bekend gemaakt dat zij gebruik maken van hun aanwijzingsbevoegdheid om de gemeente Amersfoort te dwingen mee te werken aan het realiseren van de baggerbergingslocatie Zevenhuizen.

Het Amersfoortse college betreurt het besluit van GS. "Helaas hebben wij tot nu toe de provincie nog niet kunnen overtuigen van de alternatieven die voorhanden zijn voor de locatie Zevenhuizen", stelt wethouder van der Werff, Ruimtelijke Ontwikkeling. Al eerder zijn op iniatief van de gemeente en in samenwerking met de provincie onderzoeken uitgevoerd naar alternatieve stort-en verwerkingsmogelijkheden voor de 3 miljoen m3 baggerspecie die in Zevenhuizen zou worden verwerkt.
De gemeente concludeert op basis van deze onderzoeken dat er op korte termijn alternatieve mogelijkheden zijn voor een deel van de 3 miljoen m3 die gestort zou worden. Het 'urgente en spoedeisende' karakter van de provinciale baggerproblematiek (zoals de provincie in haar persbericht stelt) zal door de opening van de baggerberging Zevenhuizen in 2007 niet op korte termijn kunnen worden opgelost. Op langere termijn zijn er, volgens de gemeente, veel kansrijke iniatieven voor de verwerking van baggerspecie. Daarnaast bieden milieutechnische ontwikkelingen perspectief voor een duurzame oplossing voor het landelijke baggerprobleem. Naar aanleiding van het advies Tienjarenscenario Waterbodems, begin 2002, is landelijk de wens uitgesproken voor een samenhangende, provincie overschrijdende en kosteneffectieve aanpak van het landelijke baggerprobleem. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft onlangs ook een stimuleringsregeling ontworpen om juist de verwerking van bagger in plaats van storten te bevorderen.
Wethouder Eerdmans van milieu: "wij beseffen als gemeente dat de provincie een groter probleem heeft dan wij kunnen en hoeven op te lossen. Daarom ook zoeken wij samen met de provincie naar alternatieve verwerkingsmogelijkheden". Wel benadrukt de wethouder Milieu dat Amersfoort een oplossing zoekt voor de bagger die in Zevenhuizen zou worden gestort.
"Amersfoort ontrekt zich niet aan deze verantwoordelijkheid, de not-in-my-backyard gedachte is ons dan ook vreemd. Not-in-anybodies-yard is wat wij bepleiten, er zijn andere en betere oplossingen voorhanden", aldus Eerdmans en Van der Werff. De gemeente gaat er vanuit dat als de zoektocht naar alternatieven resulteert in een oplossing voor de 3 miljoen m3 bagger die binnen de Amersfoortse grenzen zou worden verwerkt, de lokatie Zevenhuizen definitief zal worden geschrapt.

Achtergrond
Op 4 juni j.l. hebben gedeputeerde staten de gemeenteraad van Amersfoort schriftelijk verzocht om mee te werken aan de planologische inpassing van de baggerbergingslocatie Zevenhuizen. In haar brief van 11 juli heeft B en W van Amersfoort namens de Raad aan GS meegedeeld dat zij bij haar standpunt blijft en geen baggerberging wil realiseren op de lokatie Zevenhuizen.
De provincie heeft in haar brief van 4 juni aangekondigd dat ze in dat geval een aanwijzingsprocedure zal beginnen om de baggerberging mogelijk te maken. Ze heeft de gemeenteraad in diezelfde brief uitgenodigd daarover mondeling overleg te voeren binnen zes weken. De gemeenteraad heeft op 9 juli laten weten dat ze prijs stelt op overleg voordat de provincie overgaat tot aanwijzing. Gisteren heeft dat overleg plaatsgevonden.
Vandaag hebben GS medegedeeld dat zij toch tot aanwijzing overgaan. De gemeenteraad van Amersfoort zal op 24 september dit onderwerp in de raadsvergadering bespreken.